Makkumer Belboei Warm wonen met een betaalbare energierekening

Warm wonen met een betaalbare energierekening

Binnenkijken bij Fryske woningen tijdens de Duurzame Huizen Route

Persbericht/Redactie

aardgasvrij wonen. Dit kan tijdens de Duurzame Huizen Route op zaterdag 30 oktober en 6 november. Honderden enthousiaste huiseigenaren in heel Nederland stellen hun huis open om uitleg te geven over bijvoorbeeld isolatie, een warmtepomp of aardgasvrij wonen. Bezoekers kunnen zich inschrijven via www.duurzamehuizenroute.nl.

Woning in Makkum met een energielabel A+++

 

Inschrijven voor een bezoek

Er zijn tal van mogelijkheden om een huis te verduurzamen. Zo kun je al klein beginnen met ledlampen, een slimme thermostaat en tochtstrips. Of je pakt het groter aan door goed te isoleren, een warmtepomp aan te schaffen en vloerverwarming aan te leggen. Huizen met uiteenlopende duurzame maatregelen doen dit jaar mee met de Duurzame Huizen Route. Geïnteresseerden kunnen zich via de website inschrijven voor een bezoek bij één of meer woningen. Per woning zijn er een maximaal aantal plekken beschikbaar, verdeeld over zaterdag 30 oktober en 6 november.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de provincies Fryslân, Drenthe, Gelderland, Zuid-Holland, Zeeland, 145 Nederlandse gemeenten en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij moedigen inwoners aan om op een laagdrempelige manier kennis te maken met duurzaam wonen.

In de directe omgeving van Makkum zijn er een zestal huiseigenaren die hun duurzaam huis openstellen voor geïnteresseerden. O.a In Bolsward, Witmarsum, Wons, Workum en Makkum. 
Het huis in Makkum heeft een energielabel A+++.

De eigenaren, Wim Canton en zijn vriendin Saskia Oelmeijer,  zijn medio juni 2018 in het huis getrokken maar zijn nog druk bezig met de afwerking van zowel de binnen- als de buitenzijde van onze ecologische woning. De woning is opgebouwd uit houtskelet met isolatie van houtvezel. De binnenmuren zijn eveneens geïsoleerd met houtvezelisolatie. De buitenwanden zijn ongeveer 50 cm dik. De woning heeft geen gasaansluiting. Tapwater wordt geproduceerd door een Nibe elektraboiler van 55 liter. De verwarming bestaat uit een combinatie van wandverwarming in een geleemstucte wand en vloerverwarming in de betegelde keuken, hal en beneden badkamer. Het warmwater hiervoor wordt opgewekt door een lucht-water warmtepomp Nibe 2040-6. De gebruikte tegels beneden zijn boeren plavuizen die een warmte bufferend vermogen hebben. De bovenverdieping wordt verwarmd d.m.v. elektrische wandverwarmingselementen. De woning heeft hoge ramen aan de zuid- en westzijde waardoor het zonlicht naar binnen kan treden en de woning opgewarmd wordt. Het glas van de woning is dubbelglas hr++. De woning is volledig dampopen gebouwd zonder gebruik van folies, ook geen dampremmer, vochtregulatie heeft daardoor via de leemstuc in de wanden plaats wat bijdraagt aan het wooncomfort en temperatuurbeleving. 

In de tuin trekken we het ecologische principe door. We hebben een eetbare tuin aangelegd ( fruitbomen, bessenstruiken en moestuin met groenten )  de oogst is zowel onszelf als voor de vogels en insecten. 

Kenmerken van ons huis zijn: soort: Vrijstaand, duurzame woning, zeer energiezuinige woning, aardgasvrij, houtskeletbouw.
Bij alle processen betrokken of zelf gedaan. 

De woning kan op beide dagen orden bezocht. Wel aanmelden via de website van duurzamehuizenroute.nl.


Subsidie voor kleine energiebesparende maatregelen nu ook voor huurders in Súdwest-Fryslân.