Kerstvakantie in Natuurmuseum Fryslân, Makkumer Belboei

Kerstvakantie in Natuurmuseum Fryslân

Persbericht Makkum 23-12-2022

Binnenkort barst de kerstvakantie los. Het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden verwacht weer veel bezoekers te mogen begroeten bij de expositie T. rex in Town. In de twee vakantieweken worden er allerlei workshops georganiseerd om het leven van de T. rex in verhalen, beeldend en met graffiti tot leven te wekken. Ook komt er een echte dino-expert naar het museum om in het Open Atelier te werken aan dinosaurus botten.

 

Foto: Marcel van KammenFoto: Marcel van Kammen

 

In de kerstvakantie zijn er verschillende workshops te doen rond de expositie T. rex in Town. Er is al het nodige bekend over de T. rex, maar veel ook nog niet. We weten bijvoorbeeld niet wat voor geluid de T. rex maakte. Ook is niet bekend hoe het uiterlijk van de dino er precies uitzag. Iets met schubben en - volgens de laatste inzichten - ook iets met veren. Kinderen gaan tijdens de workshops daar mee aan de slag: hoe zou de T. rex er volgens hen uitzien? Met graffity of styropor gaan ze hun ideeën uitwerken.

 

Veel kinderen hebben als droom om paleontoloog te worden. Maar wat is dat nu precies en wat doet een paleontoloog zoal. In de workshop ‘Een Paleontowattes???’ wordt daar alles over verteld. Er wordt ingegaan op de opgraving van het T. rex skelet in de Amerikaanse staat Montana en het onderzoek wat daar op volgde. Wat de deskundigen allemaal ontdekt hebben aan de hand van de botten is te zien in de expositie T. rex in Town. Als afsluiting gaan de kinderen zelf aan de slag met het uithakken van een mini-dino uit gips.

 

Op twee dagen komt Yasmin Grooters naar Leeuwarden. Zij is verbonden aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden en heeft meegewerkt aan opgravingen in Amerika. Als kind was ze al dinofan en haar familie noemde haar ‘Indiana Grooters’. Nadat ze de film Jurassic Park had gezien, wist ze het zeker: ze wilde met dino’s aan de slag. Voor Naturalis ging ze naar Wyoming om daar mee te helpen bij het opgraven van een kudde Triceratops (het favoriete hapje van de T. rex). Op 28 december en 4 januari komt ze in het Open Atelier aan dino-botten werken. Kinderen mogen haar ondertussen van alles vragen over haar fascinerende werk.

 

Praktisch

Data en tijden van de workshops staan op de website van het museum www.natuurmuseumfryslan.nl. Voor bepaalde workshops wordt een kleine vergoeding gevraagd. In de kerstvakantie, 24 december 2022 t/m 8 januari 2023, is het museum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, dus ook op de maandagen. Uitzonderingen: 24 en 31 december is het museum open tot 16.00 uur, 25 december en 1 januari is het museum gesloten.