Een beetje meer hulp is nooit weg… , Makkumer Belboei

Een beetje meer hulp is nooit weg…

Marcel Knijff Makkum 23-12-2022

De zomer is voorbij en we gaan weer naar de winter, naar de lange donkere avonden. Niks mis mee, want zo zijn we dat gewend. Van buiten in de avondzon, samen met je partner, buren, of vrienden, naar de lange avonden binnen voor de TV , de krant of andere bezigheden. Zolang je gewoon in je eigen huis woont, is er altijd wel iets te bedenken wat je zou kunnen gaan doen.

Vrijwilligers gezocht voor begeleiding van activiteiten en.........

 

Als je ouder wordt nemen de actieve activiteiten geleidelijk aan wel wat af. Maar je kunt nog steeds gaan en staan waar je maar wilt. Echter als je heel erg slecht ter been wordt, meer gezondheidsklachten krijgt en/of steeds meer afhankelijk wordt van de hulp van anderen, krijgt de vanzelfsprekendheid van het op pad gaan toch behoorlijk wat beperkingen. 

 

En als je meer zorg nodig hebt dan thuis geboden kan worden, zijn er de zorgcentra zoals Avondrust. (of in geval van ziekte, verpleeghuizen zoals Bloemkamp in Bolsward). Fijn om daar te kunnen wonen, maar het kan best eenzaam voelen, als je voorheen anders gewend was. Overdag is er vaak wel wat te doen. Verschillende activiteiten, de contacten of bezoek. Maar de avonduren kunnen lang zijn. Uit die ervaring is 20 jaar geleden de ‘KoffieBar’ ontstaan. 

 

De zorg in Nederland, in vergelijking met vele andere landen, is erg goed geregeld. Maar zonder vrijwilligers zou de zorg er volledig anders uit zien. Dat is landelijk bekend. En goede zorg willen we toch allemaal? Niet alleen nu, maar ook in de toekomst! Ga het voor jezelf eens na, hoe je het ooit zelf zou wensen? Wat zou jij overdag, of in de avonduren graag willen, als je “gedwongen door de omstandigheden” niet meer thuis kan wonen? De ouderenzorg zal er in de toekomst vast weer anders uitzien, dan op dit moment, maar vrijwilligers blijven nodig.

 

Wij als vrijwilligers van o.a. de KoffieBar bewijzen het, dat je zolang jezelf nog gezond op eigen benen staat, heel erg veel kunt betekenen voor diegenen die dat niet meer kunnen. Met een kleine bijdrage van een aantal uren in de maand zou ook jij een grote bijdrage kunnen leveren aan het ‘zo aangenaam mogelijk maken’ voor een ander. Misschien lijkt het je wel wat of wil je eens een avond meedraaien om te kijken of het iets voor jou is? 

 

Of misschien help je liever overdag, af en toe of in een regelmaat, maandelijks of wekelijks. Er zijn genoeg mogelijkheden. Wil je vrijblijvend informatie, neem contact op met Gerrie de Groot, vrijwilligerscoördinator in Avondrust tel. 0515–231655  of via: activiteitenbegeleiding.avondrust@patyna.nl

 

Wij horen graag van je! Met vriendelijke groet,  Marcel Knijff Vrijwilliger en medeoprichter ‘KoffieBar’