februari 2021 Alle artikelen.

Makkumer Belboei Nije Frysktalige podcast: in ûnsinnich ferhaal

Nije Frysktalige podcast: in ûnsinnich ferhaal

...webside de Moanne publisearret absurdistyske kantoarthriller.....

Persbericht

In nije Frysktalige podcast yn de foarm fan in fjouwerdielich harkspul makket de lockdown ynkoarten wat draachliker. Fan 3 maart ôf is yn in ûnsinnich ferhaal de kantoarthriller Gaazte Sjoerd te hearren fia de webside fan de Moanne, tydskrift en poadium foar kultuer en de keunsten.

 

Rûch ferhaal Yn Gaazte Sjoerd – Rûge podcast liedt makker Johannes Keekstra de harker troch de aventoeren fan kantoarklerk Gaazte Sjoerd, dy’t er op moandeitemoarn oant it skoft belibbet. Gaazte Sjoerd (ja, it is Gaazte en net Gaatze) wurket al tweintich jier yn it fersekeringskantoar fan seis ferdjippings, en hy hat al dy jierren in grut, roetswart geheim. Hoe’t er dêr mei omgiet tusken syn neiste kollega’s en de bloedmoaie Sytske, mei de lêst fan syn âlden op ’e skouders, meitsje we mei yn it harkspul fol kantoarlûden, mei de voice-over fan Johannes en spilers Ruurd-Jan Torensma en Marjan Terpstra. De ôfleverings fan sa’n acht minuten lang ferskine om de fjirtjin dagen op woansdei op www.demoanne.nl.

 

Trochbrekke De podcast past yn de nije oanpak fan it literêr tydskrift, dy’t sûnt dit jier ek in nije redaksje hat, te witten Amarins Geveke as haadredakteur en Tialda Hoogeveen as einredakteur. Mei frisse plannen en mear oanwêzigens op it digitale flak komt de Moanne, dat dit jier 20 bestiet, noch mear mei aktuele uterings nei bûten. Foar teätermakker Johannes Keekstra is de podcast in moaie útlitklep yn dizze tiid dêr’t oare aktiviteiten fuortfalle, lykas in teätrale kuier dy’t er oars regissearje soe en aktearwurk dat troch koroana ôfsein waard. Dêrnjonken trochbrekt it absurdistyske ferhaal it hurde wurk dat de skriuwer no ferset foar syn projekt dat op kommendewei is. Johannes: ‘Ik wurkje oan in boek en teäterstik oer dûmny/dichter Francois HaverSchmidt, better bekend as Piet Paaltjens; dat sil ein dit jier allegear los. Ik siet dêr ôfrûne jier al moannen djip yn en ik fernaam dat ik my bot fêstbiet yn histoarje en feitlikheden. Ik krige echt ferlet fan gewoanwei in los ferhaal fertellen dat alle kanten út mei en nearne op slacht. Benammen dat lêste is mei dizze podcast goed slagge: it is healwiis, wat befrijend wurket en my in protte wille jout. Boppedat kin ik myn voice-over-keunsten en apparatuer yn dizze nuvere tiid sa better ûnder de knibbel krije. Prachtich dat de Moanne it ek noch oppakt.’

 

Makkumer Belboei Grootste kans op Covid-virus besmetting nu op de werkvloer.

Grootste kans op Covid-virus besmetting nu op de werkvloer.

..Eerder afgelopen week sloot Feadship tijdelijk de deuren en donderdag ging een tweede bedrijf voor tenminste 5 dagen op slot...

Redactie

Nu alles wel zo’n beetje dicht is waar meerder mensen bijeen kunnen komen wordt het covid virus voornamelijk nog verspreid via de werkvloer moet de conclusie zijn. Alleen de basisscholen zijn weer open en die zijn volgens de deskundigen van het RIVM geen werkelijk gevaar, dus het is de werkvloer die nu voor het oplopend aantal besmettingen zorgt.

 

Van de meeste gevallen is nog steeds onduidelijk waar iemand corona heeft opgelopen. Maar uit de meest recente cijfers van het RIVM en de GGD'en blijkt dat van de besmettingshaarden die wel bekend zijn de thuissituatie nog altijd veruit het vaakst gemeld wordt, als het gaat om de plek waar mensen Covid-19 hebben opgelopen. Ja als iemand het waar dan ook oploopt, lopen de mensen thuis verder risico daar hoef je niet voor te hebben gestudeerd toch. Daarna volgt afgelopen week de werksituatie. J

Dit zijn de cijfers van alweer 5 maanden geleden. Even eenvoudig cijfers opvragen bij het RIVM is er helaas niet bij. Punt is, evenwel dat Nederland nu al een jaar in de sores zit en dat er, helaas heeft René van der Gijp helemaal gelijk, alleen maar wordt gezegd we weten het niet. Wordt het erger, wordt het beter, we weten het niet. 

Vaccineren lijkt vooreerst de enige oplossing, weten we het zeker?  Maar dat gaat nogal langzaam blijkt. Eerst waren de centjes weer belangrijk en nu, nu het aan de late kant is, maakt het niet uit wat het kost, als er maar vaccins komen. 

Als dit visie is, dan zitten we er nog heel lang in. Tunnelvisie, daar lijkt het momenteel het meest op. Maar wie krijgen straks de rekening?

Gelukkig een mooie dag vandaag. Voorjaarsweer. Wie vandaag even op het strand heeft gekeken, wie niet aan het aantal mensen te zien, heeft even afstand kunnen nemen. Want de versoepelingen gaan bestaan uit onder strikte voorwaarden naar de kaper en middelbare scholieren 1 à 1,5 dag naar school. Die avondklok die laten we nog even in tact. Zou ook wel erg ongeloofwaardig over komen als die nu werd gestopt. Zijn weer heel veel woorden aan gewijd en centen aan besteed. Maar het werkt, of…….., ja dat weten we niet.

 

Makkumer Belboei ‘Innovatie’ is thema Ondernemersprijs 2021 in Súdwest-Fryslân

‘Innovatie’ is thema Ondernemersprijs 2021 in Súdwest-Fryslân

Gemeente Súdwest-Fryslân

Het thema voor de Ondernemersprijs 2021 in Súdwest-Fryslân is ‘Ynnovaasje, fernije foar in bettere takomst’. Wethouder Bauke Dam (Economische Zaken) maakte dit maandag bekend tijdens de online ondernemersavond ‘Perspectief voor de toekomst’.

Aan de digitale bijeenkomst werd deelgenomen door bijna tweehonderd ondernemers. “Om als bedrijf toekomstbestendig te zijn moet je snel kunnen schakelen en blijven vernieuwen”, zei Dam. “Afgelopen jaar is nog eens benadrukt hoe belangrijk dit is.”

De wethouder stelde dat veel bedrijven in 2020 een beroep hebben gedaan op hun innovatieve vermogen. “Met de Ondernemersprijs willen we extra aandacht vragen voor dit belangrijke thema”, zei hij. “We zetten graag de meest innovatieve bedrijven in het zonnetje. Door de mooie voorbeelden te laten zien hopen we ook andere ondernemers te inspireren.”

De Ondernemersprijs Súdwest-Fryslân is in 2019 ingesteld. Meester Nautic uit Sneek werd in 2019, met als thema ‘sociaal ondernemerschap’, de eerste winnaar. In 2020 is de prijs door de Coronapandemie niet uitgereikt. 

Ken jij of heb jij een innovatief bedrijf in Súdwest-Fryslân? Meld dit bedrijf dan aan voor de Ondernemersprijs 2021. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.sudwestfryslan.nl/ondernemersprijs

 

Makkumer Belboei Meer in Makkum: makelaardij IJsselmeer wonen

Meer in Makkum: makelaardij IJsselmeer wonen

Persbericht

Het is feest aan de Langezand 2 in Makkum. Hier opende Ron Altena deze week zijn makelaarskantoor: IJsselmeer wonen. “Eindelijk!” lacht de ervaren makelaar trots. Hij staat te popelen om mensen op eigen, doortastende wijze te helpen. Zijn specialismen: aan- en verkoop van woningen, recreatiewoningen en advies voor beleggers in onroerend goed. Om de opening te vieren biedt hij klanten onder meer gratis 360-gradenfoto’s bij woningverkoop. “En wie onze Facebookpagina liket, maakt kans op een heerlijke taart van Bakkerij Kluft!”

Ron Altena. Eigenaar van makelaardij IJsselmeerwonen B.V. in Makkum

 

Nieuw is Ron Altena allerminst in Makkum. Velen kennen hem als het gezicht van Makelaardij Gros in Makkum. Nu Gros is gestopt, vond Ron de tijd rijp om op eigen benen te staan. “Van Cornwerd tot Workum, van Makkum tot Witmarsum en ver daarbuiten: ik ken de woningmarkt door en door”, vertelt hij.

IJsselmeer wonen De naam voor zijn kantoor is niet toevallig gekozen. “Als kleine jongen heb ik fantastische vakanties gehad op camping de Holle Poarte, pal aan het IJsselmeer. Hier leerde ik windsurfen, wat ik nog altijd graag doe. Daarnaast vind ik het heerlijk om op het IJsselmeer te varen en te suppen. Zelfs voor een kilometer zwemmen mag je mij wakker maken. Vandaar... IJsselmeer wonen!” 

Nadruk op meer Ron legt zich toe op de aan- en verkoop van woningen, taxaties, recreatie onroerend goed en het adviseren van beleggers in vastgoed.: “Hierbij benutten we álle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Samen met de klant komen we altijd tot een optimale, individuele strategie. In onze diensten resulteert dat in meer wonen, meer recreëren en meer rendement.”

Ideale locatie Het kantoor is gevestigd in het receptiegebouw van Beachresort Makkum, op tweehonderd meter van het IJsselmeer. De ideale uitvalbasis, aldus Ron: “Lekker centraal in ons werkgebied. Voldoende parkeerplaatsen. De recreatievilla’s staan letterlijk om de hoek. En binnen hebben we ruimte genoeg om ons te houden aan de anderhalve meter afstandsregel.”

Gratis 360-gradenfotografie Mensen met aankoopwensen of verkoopplannen nodigt Ron van harte uit om hun ideeën te bespreken. “Wij bieden gratis en vrijblijvend een waarde-indicatie van de woning. Dat helpt bij de verhuisbeslissing”, weet hij. “En wie zijn woning door ons laat verkopen, krijgt de fotografie tijdelijk gratis. Inclusief 360-gradenfoto’s!”

Slagroomtaart
Tot slot heeft Ron een méér dan interessante actie voor de echte fijnproevers: onder alle nieuwe ‘likers’ van de facebookpagina verloot hij een heerlijke slagroomtaart van Bakkerij Kluft.  

Meer info: facebook.com/ijsselmeerwonen en www.ijsselmeerwonen.nl

 

 

Makkumer Belboei Helaas, helaas….. dag winter….

Helaas, helaas….. dag winter….

Abrupte overgang van winterweer naar troosteloos weer

Redactie

Afgelopen zaterdag was werkelijk een winterdag uit duizenden. Er kon volop worden geschaatst en een ieder die zich nog vertrouwde heeft dan ook van de gelegenheid gebruik gemaakt. Ook op de melkvaart was het met een muziekje en een hout gestookt vuurtje buitengewoon leuk toeven

Schaatsen op de melkvaart

 

Eén ding klopte als een bus en dat waren de weersverwachtingen. Gisteravond een half uurtje voor ‘sluitingstijd’ waren er schaatsers op het ijs te vinden. Gelijk hadden ze, want het was een 12 uur later al niet meer mogelijk.

 

De regen maakte er in korte tijd een plas water van de ijsvloer en dan is het met de invallende dooi niet meer verantwoord om je er op te begeven. In de loop van de dag werd het al maar ‘sutericher’, en al zorgde de sneeuw en de kou ongetwijfeld wel voor enige overlast, het zal velen spijten dat het alweer voorbij is.

 

Een korte winter met prachtige dagen ligt weer achter ons. We hebben alleen de foto’s nog.

ook volop ijsplezier op de ijsbaan, die er voortreffelijk bij lag.

 

Makkumer Belboei Cor Bruinsma 86 jaar oud.

Cor Bruinsma 86 jaar oud.

Redactie

Normaliter ga je dit, als de gezondheid het toestaat, vieren met allen die je lief zijn. Dit jaar is dat onmogelijk. Corona en alle daarmee verbonden ge- en verboden staat het niet toe.

Gisteren was er anders wel een onverwachte spelbreker extra. Winterweer in Nederland. We waren bijna vergeten wat dat kan betekenen. Nou ja, volgend jaar op jouw 87e heb je wel een paar bijzondere gespreksonderwerpen voor handen.

 

 

Oké er waren wandelaars, maar toch zullen velen de creatieve uiting hebben gemist dus daarom even een foto in de Makkumer Belboei

 

Makkumer Belboei Lokale ‘troepen’ ruimen sneeuw

Lokale ‘troepen’ ruimen sneeuw

...eerste dag van een beetje serieuze winter periode.......

Redactie

Al dagen werden we via radio en tv er op geattendeerd of zelfs gewaarschuwd. Er kwam veel sneeuw met een stormachtige wind en vorst. Dus de gevoelstemperaturen zakten bij elke nieuwe uitzending en de bulten sneeuw werden hoger en hoger.

Iedereen zou er dus klaar voor moeten zijn. De hype was gecreëerd . De schaatsen en sleeën vlogen de deur uit. De schappen in de supermarkten raakten leeg en het openbaar vervoer ging alvast plat. Nederland kon zich opmaken voor apocalyptische toestanden.

Zaterdagavond begon het inderdaad te sneeuwen en zowaar het waaide ook echt hard. De temperatuur viel nog wel mee, maar het was guur inderdaad. Zondagochtend een witte wereld. En de sneeuwduinen begonnen zich op te bouwen. 

Rijkswaterstaat zet groot materieel in en er wordt in een mum van tijd een 24 miljoen kilo zout gestrooid. Gedurende het hele weekend zelfs 50 miljoen kilo Meer dan 20 procent van de voorraad. Dat belandt natuurlijk voor het overgrote deel op de snelwegen en de N wegen, maar ook op de doorgaande route door een stad of dorp.

Een van de voorwaarden van slagen is dat de wegen worden bereden. Anders doet het strooizout nauwelijks wat. Nu tot op de namiddag bleven de meesten blijkbaar thuis, want er kwamen nauwelijks auto’s door het dorp. De sneeuw bleef liggen en voor de mensen die zich te voet en met slee buiten waanden was het een pracht. Op het achterdijkje was het gewoon druk.

Ruiter Makkum. Schuiven en strooien.

 

Om de wegen toch berijdbaar te houden kwamen de sneeuwschuivers op de weg. In Makkum waren de firma Ruiter en van der Meer actief en ook de gemeente zelf kwam een keer langs.

 

Cathrinus van der Meer met een grote shovel bezig de kleine Kerkstraat te reinigen

 

Het was een beetje water naar de zee dragen,  want het bleef de hele dag door sneeuwen. Natuurlijk er geen sneeuwduinen. Die hadden de mannen geslecht. Wat overbleef was toch nog een mooi tafereel. Dag één van de winter van 2021. Wat volgt nog?

 

Makkumer Belboei Super jacht op boottrailer naar Feadship.

Super jacht op boottrailer naar Feadship.

.... it rûntsje rûnwei elke keer weer wat nieuws...

Redactie

Het 'rûntsje rûnwei' zorgt steeds vaker voor extra vermaak. De haven van Makkum is in de winterperiode een beetje saai. Vlak voor de Kerstdagen lagen er nog een aantal toerzeilers waarschijnlijk op weg naar Skylge om daar de jaarwisseling te vieren.

 

Het aanzicht van de haven was tijdens deze dagen wel mooi. Een aantal vissersschepen, vrijwel de hele Makkumer vloot, en ook schepen van de 'bruine zeilvloot' waren fraai verlicht waardoor het 's avonds een mooi gezicht was als je over de haven wandelde. Meestal is dat tot aan begin april de laatste keer dat de haven een haven aanblik biedt, Maar met de bouw van de windmolens en de aanleg van de vismigratierivier liggen er naast de vissersboten nu ook regelmatig schepen waar even onderhoud/reparaties aan moet worden gepleegd. 

 

Afgelopen donderdag evenwel een varende boottrailer met daarop een 'super yacht'. Dat geeft altijd een hele heisa en er komen dan ook vele mensen op af. Kijken naar de werkzaamheden om het schip op de kant te krijgen is een beetje hetzelfde als kijken naar gras groeien, je moet veel geduld hebben, maar het biedt wel alle tijd om even gezellig te keuvelen. Ondanks het koude weer werd dat dan ook volop gedaan. 

Het is natuurlijk ook wel een mooi gezicht, zo'n super jacht op wielen op een ponton. En ook een zo genaamd 'multifunctioneel' schip als de Hebo-Cat 15 zie je niet elke dag in Makkum. 

 

Het 'rûntsje rûnwei' wordt nog eens een attractie op deze manier.