mei 2021 Alle artikelen.

Makkumer Belboei Oproep om katten ’s nachts binnen te houden

Café Restaurant de Prins in Makkum

 

Vacature:

  • Zelfstandig werkend kok per 1 -10-2021, of in overleg eerder

 

Functieomschrijving:

  • Als zelfstandig werkend kok is het jouw taak om leiding te geven aan onze keuken.
  • Je kan gestructureerd werken, bent stressbestendig en kunt goed leiding geven.
  • Je bent creatief en vernieuwend en stelt meerder menukaarten per jaar samen afhankelijk van seizoenen en trends.

 

Wat bieden wij jou:
Salaris conform de cao
Mogelijkheid tot een vaste aanstelling

 

Interesse? Wij gaan graag met je in gesprek.
06 52644262 of bouma-s@ziggo.nl

 

Makkumer Belboei Oproep om katten ’s nachts binnen te houden

Oproep om katten ’s nachts binnen te houden

Persbericht

De eerste weidevogelkuikens komen uit het ei. De kwetsbare vogeltjes trotseren veel gevaren en vallen onder andere ten prooi aan katten. Daarom is de campagne ‘Kuikens in het land, poes in de mand’ opnieuw gestart. “Doe een kleine moeite en houd jullie kat in het voorjaar ‘s nachts in huis of de schuur”, roept initiatiefnemer Age de Jong van de Bond Friese Vogelwachten (BFVW) op. Diverse partijen steunen de campagne. Vogelbescherming Nederland sluit dit jaar ook aan, waarmee er tevens landelijke aandacht komt.

 

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat hun kat zich als een roofdier gedraagt. Uit onderzoek blijkt dat huis- en boerderijkatten ’s nachts kilometers afleggen door de weilanden. Instinctief doden ze dan ook weerloze kuikens van weidevogels. RUG-onderzoeker Raymond Klaassen toonde in Groningen aan dat katten in 30 tot 40 procent van de gevallen verantwoordelijk zijn voor predatie van weidevogelkuikens. De Jong: “Daarom ons oproep om de katten van half april tot en met juni als het donker is binnen te houden.” Volgens de BFVW’er is er grote maatschappelijke druk om iets aan predatie van weidevogels en -kuikens te doen, maar bestrijding is lastig en mag vaak niet. “Mensen kunnen zelf wat doen tegen predatie. Dat is heel simpel: ‘s nachts het kattenluik op slot. De boerderijkatten wat melk en brokken geven en de schuurdeur dicht. Daarmee redden we veel weidevogelkuikens.” 

 

Emiel en Gurbe
Er is voor gekozen om het onderwerp voor het tweede jaar onder de aandacht te brengen. Een bewustwordingscampagne heeft tijd nodig voor het gewenste effect, verklaart De Jong. “Het is een kwestie van de lange adem.” In de nieuwe campagne zijn opnieuw de hoofdrollen weggelegd voor zanger Emiel Stoffers van de Hûnekop en de beroemdste kat van Nederland: Abatutu, oftewel Gurbe. Ook is er een website: poesindemand.nl en een pagina op Facebook: facebook.com/poesindemand.

 

De campagne was vorig jaar een groot succes, met in totaal ruim 79.000 views van de filmpjes van Emiel en Gurbe op YouTube en een bereik van ruim 182.000 kijkers van de hoofdvideo op Facebook. Ook waren alle deelnemende partijen enthousiast over de vele reacties op de campagne. “Het is alleen moeilijk meetbaar wat het effect precies is in de weilanden.” Kuikens in het land, poes in de mand wordt gesteund door de BFVW, provinsje Fryslân, de zeven Friese agrarische collectieven, Kollektivenberied Fryslân, It Fryske Gea, Friese Milieu Federatie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland.

 

Makkumer Belboei Stipepunt Papierwinkel Makkum

Stipepunt Papierwinkel Makkum

Voor hulp bij het invullen van formulieren

Persbericht

Heeft u hulp nodig met het invullen van formulieren of het digitaal aanvragen van toeslagen, heffingskortingen, belastingaangiftes of uitkeringen? U bent voor deze vragen op donderdag, op afspraak, van harte welkom bij onze Papierwinkel!  De deskundige vrijwilligers helpen u graag.

Waar: Plein 11 in Makkum, ingang via Achterdijkje (zelfde locatie als de Deelwinkel Makkum)
Wanneer: iedere donderdag van 10.00 – 12.00 uur, spreekuur op afspraak 

U kunt een afspraak aanvragen via de mail op mailadres PapierMakkum@stipepunt.nl  of telefonisch op nummer 06-25690609. 

Buiten openingstijden kunt u contact opnemen door de voicemail in te spreken of een e-mail te sturen. Er wordt dan tijdens openingstijden, op donderdag tussen 10.00 – 12.00 uur contact met u opgenomen.   

 

De Papierwinkel is onderdeel van de Stipepunten van Stichting Sociaal Collectief.  Er wordt uitsluitend gewerkt op afspraak en volgens de corona maatregelen. 

Heeft u klachten? Plan dan een nieuwe afspraak.

 

Makkumer Belboei 750e bedrijf lid van VVV Waterland van Friesland

750e bedrijf lid van VVV Waterland van Friesland

Persbericht

Snoozz Hotels uit Bolsward is als 750e ondernemer lid geworden van VVV Waterland van Friesland. Sinds de fusie van alle VVV’s in de gemeenten De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân samen met Stichting Regiomarketing Zuidwest Friesland zijn er in totaal al 240 nieuwe leden bij gekomen, waarmee het aantal leden nu op 750 staat.

Regiospin Sietie Hoekstra van VVV Waterland van Friesland heet Annette Lunter van Snoozz Hotels uit Bolsward welkom als 750e lid

 

Directeur Floriaan Zwart: “Meer en meer toeristische ondernemers zien, juist in deze tijd, het belang van het lidmaatschap van de VVV. We treden steeds meer op als verbinder tussen deze ondernemers en bijvoorbeeld de gemeenten, Provinsje Fryslân en Merk Fryslân. Daarnaast hechten veel ondernemers belang aan het hebben van VVV winkels om toeristen te verwelkomen. Ook verzorgen we als VVV Waterland van Friesland de marketing van de regio. Om die reden zien we ook steeds meer winkels en horeca aansluiten, die hier ook het belang van in zien.” VVV Waterland van Friesland hoopt de komende twee jaar door te groeien naar 1.000 leden.

 

Over VVV Waterland van Friesland. VVV Waterland van Friesland verleidt inwoner en toerist om gast te zijn in Zuidwest Friesland. Dat gebeurt met inspirerende informatievoorziening, gerichte marketing en goed gastheerschap. Het werkgebied is groot, vanaf de Afsluitdijk tot aan Lemmer en van Joure en Sneek tot aan Bolsward. Waterland van Friesland heeft in dit gebied 32 VVV-locaties. Daarnaast wordt informatie verstrekt via de website en diverse publicaties. Een groot aantal recreatieve bedrijven is actief aangehaakt bij VVV Waterland van Friesland om Zuidwest Friesland verder op de kaart te zetten.