Makkumer Belboei In één dag 8.039 sigarettenfilters van het strand
In één dag 8.039 sigarettenfilters van het strand
In totaal is het strand in vijftien dagen bevrijd van maar liefst 57.772 sigarettenfilters.
Stichting de Noordzee
Op elke dag van de Boskalis Beach Cleanup Tour zijn de van het strand geraapte peuken apart verzameld en geteld. Vooral in Zandvoort, Noordwijk en Scheveningen was het strand een echte asbak: daar lagen respectievelijk 8.039, 6.666 en 6.152 peuken. In totaal is het strand in vijftien dagen bevrijd van maar liefst 57.772 sigarettenfilters. Stichting De Noordzee vraagt aandacht voor de vervuiling door peuken omdat ze schadelijk zijn voor de natuur. Ewout van Galen van Stichting De Noordzee legt uit: “Niet veel mensen weten dat er plastic en giftige stoffen zoals arseen en pesticiden in de filter van een sigaret zitten. Peuken die op het strand worden achtergelaten dragen bij aan de plasticsoep, en dieren kunnen ze aanzien voor voedsel. Eén peuk kan bovendien wel acht liter water vervuilen. Voor een schone en gezonde Noordzee zijn dus peukenvrije stranden nodig. Het strand is namelijk geen asbak.”
Opmerkelijke vondsten: verpakkingen uit jaren 70, 80 en 90 Behalve veel peuken zijn er de afgelopen twee weken op verschillende stranden decennia oude plastic verpakkingen gevonden. De merken en houdbaarheidsdata laten zien dat deze uit de jaren 70, 80 of 90 afkomstig zijn. Er zijn onder meer een Duitse margarineverpakking uit 1980, een Griekse gistverpakking uit 1992, Nederlandse chipsverpakkingen uit 1990 en 1994 en een margarineverpakking uit de jaren 70 gevonden. Deze vondsten maken duidelijk dat plastic niet vergaat en dat plastic in de natuur een hardnekkig én internationaal probleem is. Van Galen: “Deze verpakkingen hebben een enorme reis afgelegd, in afstand en in tijd. Vaak zijn plastic verpakkingen dan allang uiteengevallen in kleine stukjes en dus onherkenbaar. Dit oude afval laat goed zien dat we plasticvervuiling moeten voorkomen, want het probleem lost zich duidelijk niet vanzelf op.”
resultaat na eerste dag op zandvoort
57.772 peuken en dertig jaar oude chipsverpakkingen van de stranden gehaald.
Stichting De Noordzee maakte met 2.873 vrijwilligers de Noordzeekust schoon tijdens de achtste editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour
Vandaag waren de laatste strandopruimacties van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee, waarbij van 1 tot en met 15 augustus in 30 etappes langs de hele Noordzeekust werd opgeruimd. 2.873 vrijwilligers ruimden in 15 dagen 4.641 kilo afval op van de stranden. Dit jaar was er speciale aandacht voor sigarettenpeuken, waarvan de filters grotendeels uit plastic bestaan en schadelijk voor de natuur zijn. In totaal werden er 57.772 sigarettenpeuken opgeraapt. De meeste peuken werden gevonden op het strand van Zandvoort: 8.039 stuks. Opvallend was ook dat er op verschillende stranden verpakkingen werden gevonden van wel dertig of veertig jaar oud. “Dit laat zien dat we echt moeten voorkomen dat zwerfafval in de natuur terechtkomt.” zegt Ewout van Galen van Stichting De Noordzee.
In één dag 8.039 sigarettenfilters van het strand
Dagje naar het strand 'gezellie' toch
Aangepaste Tour Stichting De Noordzee organiseerde de Boskalis Beach Cleanup Tour deze zomer voor de achtste keer. In 2020 ging de Tour door COVID-19 niet door, dit jaar kon de Tour in aangepaste vorm wel doorgaan. Het programma zag er dit jaar net even anders uit. Zo werd er gewerkt met tijdslots om drukte te voorkomen, werd er op relatief goed bereikbare stukken strand opgeruimd en deden deelnemers dat met hun eigen gezelschap in plaats van in een grote groep. In 2019 haalde Stichting De Noordzee samen met 2.568 vrijwilligers 10.991 kilo afval van de stranden. Dit jaar is er in gewicht minder afval opgeruimd. Op het oog lijken de stranden dus schoner dan ooit, en Stichting De Noordzee stelde eerder dit jaar ook een significant dalende trend van strandafval vast. Toch is er veel klein afval opgeruimd: vooral peuken, vispluis en plastic korrels lagen er veel op het strand.
"En juist de kleine stukjes plastic die weinig wegen zijn heel schadelijk voor het zeeleven," legt Van Galen uit. “Dieren kunnen stukjes plastic, paraffine, plastic korrels of peuken opeten of ze raken verstrikt in visnetten of ballonlinten. Het afvalprobleem is nog steeds groot. De meeste kilo’s afval haalden we van het strand op Schiermonnikoog en in de Kwade Hoek: daar spoelt veel afval aan vanuit zee. Het is fantastisch dat we de afgelopen weken met zoveel enthousiaste mensen hebben kunnen opruimen. Dit afval komt niet meer in zee terecht. En als de resultaten één verhaal vertellen is het wel dat we het afvalprobleem bij de bron moeten aanpakken.”
Over Stichting De Noordzee Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie en is dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting richt zich op vier doelen: Ruimte voor natuur, Schone zee, Duurzaam voedsel en Natuurvriendelijke energie. Samen met anderen werkt de organisatie aan een schone en gezonde Noordzee. De jaarlijkse landelijke strandschoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is mogelijk dankzij de steun van de hoofdsponsor Boskalis en vele andere partners.
Makkumer Belboei Wie kroont zich tot Panna Knock Out baas van Súdwest-Fryslân?
Wie kroont zich tot Panna Knock Out baas van Súdwest-Fryslân?
Astrid Koops-Tippersma
Op 16 en 18 augustus worden de Panna Knock Out Championships gespeeld bij voetbalvereniging SC Bolsward (op maandagmiddag) en bij Sneek Wit Zwart (op woensdagmiddag). Dan neemt de jeugd het op sportieve wijze tegen elkaar op in verschillende categorieën; 10 t/m 13 jaar & 14 t/m 18 jaar. Iedereen kan meedoen, je hoeft geen lid te zijn van een voetbalvereniging. “Gezelligheid staat voorop”, aldus beweegteam Súdwest-Fryslân die de sportieve activiteiten organiseert.
Het is tijdens deze toernooien mogelijk om je te kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap Panna Knock Out. De winnaars plaatsen zich voor het NK! Wie na 3 minuten de meeste doelpunten heeft gescoord wint, maar hier draait het om skills dus een panna = KNOCK OUT!
Ben jij tussen de 10 en 18 jaar en wil je meedoen? Meld je dan gratis aan via deze link. Naast het Panna-toernooi zijn er bij beide verenigingen nog meer leuke voetbalattracties en ook Buurtcamping SoCo is erbij. Dus ouders, opa’s, oma’s, broertjes, zusjes en andere supporters zijn van harte welkom! De koffie en thee staat klaar bij Stichting Sociaal Collectief en kinderen kunnen knutselen, fruitspiesjes maken, tafeltennissen en heel veel andere buitenspelletjes doen.
Simmer yn Súdwest Deze vrij toegankelijke activiteiten in gemeente Súdwest-Fryslân zijn onderdeel van Simmer yn Súdwest. Wil je weten wat er allemaal nog te doen is en je graag aanmelden? Kijk dan op de Simmer yn Súdwest-kalender via www.simmerynsudwest.frl
Makkumer Belboei Column van Christiaan Weijts in de NRC
Column van Christiaan Weijts in de NRC
De Boskalis Beach Cleanup Tour 2021
Christiaan Weijts
'Pap, we hebben al 85 peuken!' Twee jongens, een jaar of twaalf, tonen trots de inhoud van hun papieren zak aan hun vader, die met een metaaldetector het strand af scant. 'Mooi. Bij honderd krijgen jullie een cola.' Het gezin is helemaal uit Weert naar Kijkduin afgereisd om een etappe mee te lopen met de jaarlijkse Beach Clean Up Tour. Volgende week gaan ze in Limburg puinruimen na de overstromingen. Ze wekken een lichte ergernis bij me op.
Zeker, ik loop hier ook met vrouw en kinderen, maar wij wonen vlakbij, en doen maar een paar uurtjes mee, van mijn kant vooral uit nieuwsgierigheid en de hoop op columnstof. Maar ik oogst vooral die lichte ergernis. Om dat gezin. Om mijn eigen kinderen die mokkend hun vuilniszak voortslepen, terwijl het de eerste mooie stranddag is na het regenseizoen en ze (terecht, verdorie!) willen zwemmen. Om de eerste badgasten die ons smalend aanstaren vanuit hun luie ligstoelen terwijl wij (opzichtige deugers, gadver!) hun troep komen oprapen.
Bij afvalrapers stelde ik me de archetypische verbitterde buurman voor, fabelachtig neergezet in Een man die Ove heet (2015), de Zweedse film over een mopperkont die foutgeparkeerde fietsen bekeurt en sloddervossen hun afval nadraagt. Hier zie ik vooral veel jongeren, van in de twintig. Een groep, opgewekt kakelend, loopt straal voorbij aan allerlei plastic prachtvondsten. Opnieuw: lichte ergernis. Om de millennials die zich alleen maar onderdeel willen voelen van deze deugbrigade.
En ook om de regenzomer, waardoor er veel minder troep te oogsten valt en het echt speuren is naar de laatste lollystokjes en snoeppapiertjes.
Om de tractoren met zeefmachines die hier 's ochtends alle schatten al wegkaapten en ons opscheepten met een aangeharkt strand.
Dat deden ze expres, aldus de vader met de detector Die weten dat ze negatief in de publiciteit komen als wij hier kilo's afval vinden.
Ergernis is een fascinerende emotie. Het is afkeer van andermans gedrag zonder dat dit mij fysiek bedreigt. Ergernis heeft vaak een morele dimensie. In deze tijd, met aan ergernissen geen gebrek, hoor je vaak dat je ‘er overheen moet stappen’, maar als je ze juist serieus neemt, ontdek je welke onderliggende waarden je kennelijk voorstaat, en hoe die met elkaar botsen.
In dit geval: kinderen vrijheid en plezier willen geven versus het bijbrengen van verantwoordelijkheidsbesef. Het fanatieke Weert-gezin en de luie badgast zijn twee kampen in mezelf, geprojecteerd in ergernis. Onderzoek die, om geen Ove te worden. Zo ruimt een uurtje vuilrapen vooral innerlijk op.
„De oogst valt inderdaad tegen”, zegt de organisator bij wie ik onze zakken inlever. „Of mee. Net hoe je het bekijkt.”
Makkumer Belboei Uniek optreden Ricciotti Ensemble op 11 augustus in Sneek
Uniek optreden Ricciotti Ensemble op 11 augustus in Sneek
Geniet van een spetterend concert tijdens Ricciotti’s Gouden Jubileumtour!
Persbericht
Het Ricciotti is een vrolijk enthousiast 42-koppig orkest wat haar 51-jarig jubileum viert met een muzikaal feest voor jong en oud: afwisselende muziek uit alle tijden en diverse windstreken. Het Ricciotti Ensemble heeft vanaf 6 augustus kunnen genieten van de gastvrijheid van het Cultuur Kwartier Sneek, alwaar zij het jubileumprogramma van hun Gouden Jubileumtour in zes dagen hebben ingestudeerd. Op woensdag 11 augustus geeft het jonge muziekgezelschap haar eerste optreden van deze tour, in Sneek! Met de wereldberoemde violist/componist Tim Kliphuis spelen ze dan in het Atrium het dak eraf tijdens dit eenmalige optreden in Friesland.
Het Ricciotti Ensemble: Wat in 1970 begon als ensemble zonder dirigent groeide in een halve eeuw uit tot een voltallig orkest met de missie overal en voor iedereen te spelen. Bij het Ricciotti Ensemble geen strakke pakken en serieuze gezichten, wel veel plezier. In de zomer van 2021 vieren zij hun gouden jubileum met een gratis toegankelijke tour door het hele land.
Veelzijdig en verrassend repertoire: Op het repertoire staat feestmuziek in alle genres, roemruchte Ricciotti-composities uit het verleden van Willem Breuker, Jurriaan Andriessen en Chiel Meijering en nieuw werk van Tim Kliphuis, Leonard Evers en Micha Hamel. Ze doen niets liever dan diverse muziekstijlen voor een enthousiast publiek live ten gehore te brengen.
Tijd, locatie en aanmelden
Datum: woensdag 11 augustus Optreden: van 16.00 tot 16.45 uur Locatie: Atrium, Oud Kerkhof 11 in Sneek
Wil je bij dit unieke gratis optreden van straatsymfonieorkest Ricciotti in Friesland zijn? Meld je dan snel aan, via https://survey.sudwestfryslan.nl/aanmeldformulier-concert-ricciotti/
Vol = vol!
Simmer yn Súdwest Dit unieke optreden is 1 van de 140 vrij toegankelijke activiteiten in gemeente Súdwest-Fryslân deze zomervakantie. Wil je weten wat er allemaal nog te doen is en je graag aanmelden voor een activiteit? Kijk dan op de Simmer yn Súdwest-kalender via www.simmerynsudwest.frl
Makkumer Belboei Definitieve gunning Wmo-Begeleiding in Súdwest-Fryslân
Definitieve gunning Wmo-Begeleiding in Súdwest-Fryslân
Súdwest-Fryslân
Súdwest-Fryslân gaat vanaf volgend jaar een contract sluiten met Athome Friesland B.V. en het samenwerkingsverband van Stichting Alliade/Stichting GGZ Friesland voor alle vormen van de Wmo-begeleiding: Individuele begeleiding, groepsbegeleiding, dagbestedingsactiviteiten, persoonlijke verzorging en kortdurend verblijf.
Ondersteuning in dorpen en wijken Voorop staat dat mensen die ondersteuning nodig hebben deze blijven houden. We kijken naar hoe de ondersteuning het beste aansluit bij hun persoonlijke situatie. Zo dicht mogelijk bij huis, in de dorpen en wijken en aansluiten bij de activiteiten en voorzieningen die er al zijn in de buurt.
De gemeente wordt voor de Wmo-begeleiding in vier gebieden verdeeld: Sneek-Noord, Sneek-Zuid, Bolsward e.o. en Buitengebied SWF. Elk gebied krijgt één aanbieder die de Wmo-begeleiding coördineert en uitvoert. Deze aanbieder bekijkt samen met de andere zorgverleners in het gebied welke ondersteuning mensen nodig hebben.
Athome Friesland B.V. gaat deze ondersteuning coördineren in Sneek-Noord en Bolsward e.o. Het samenwerkingsverband Stichting Alliade/GGZ Friesland gaat de ondersteuning regelen in Sneek-Zuid en het Buitengebied.
Zorgvuldige overgang De nieuwe overeenkomsten met de aanbieders gaan in op 1 januari 2022. Dat betekent niet dat dan meteen alles anders wordt voor mensen die gebruik maken van Wmo-begeleiding. Vanaf medio september 2021 gaan we met alle mensen in gesprek die gebruik maken van Wmo-begeleiding om te kijken wat voor hen mogelijk kan veranderen. Aan het eind van 2022 willen we alle mensen hebben gesproken. Zolang mensen nog geen gesprek hebben gehad, houden ze de Wmo-begeleiding die ze nu ook krijgen.
Inwoners kunnen voor Wmo-begeleiding terecht bij de gebiedsteams van Súdwest-Fryslân.
Makkumer Belboei Cultureel Podium Makkum, maakt eerste twee activiteiten bekend
Cultureel Podium Makkum, maakt eerste twee activiteiten bekend
Persbericht CPM
Programma CPM bekend
Het programma van seizoen 2021-2022 van het Cultureel Podium Makkum is bekend. De flyer laat helaas iets langer op zich wachten, gezien er in augustus geen Friso verschijnt. Op 14 september kunt u deze in de brievenbus verwachten. Maar vanzelfsprekend kunt u op de website www.cultureelpodiummakkum.nl het gehele programma nu al bekijken.
Op 2 oktober volgt een optreden van Soundos. Deze cabaretière en televisie persoonlijkheid Soundos speelt daar haar nieuwe programma “Comeback Kid”. Meer info op haar website www.soundos.nl
Makkumer Belboei Dorpen en steden presenteren plannen voor UIT Festival SWF ‘Yn Ferbining’
Dorpen en steden presenteren plannen voor UITFestival SWF ‘Yn Ferbining’
Cultureel Podium Makkum dit jaar niet van de partij bij het UITFestival
Redactie/persbericht
De dertien dorpen en steden die op zaterdag 11 september met elkaar het UIT Festival Súdwest-Fryslân organiseren, zijn vergevorderd met hun programma's. De lokale comités presenteerden donderdag 8 juli hun plannen in Theater Sneek.
Het festival vormt de aftrap van het nieuwe culturele seizoen 2021-2022 in de gemeente Súdwest-Fryslân. Elke kern heeft een eigen organisatie en een unieke opzet met optredens van lokale artiesten en cultuuraanbieders die zich presenteren met hun aanbod. Het thema is ‘Yn Ferbining’. Blauwhuis, Bolsward, Goënga, Heeg, Hindeloopen, IJlst, Kimswerd, Koudum, Oudega/Idzega/Sandfirden, Sneek, Wommels, Workum en Woudsend doen mee. De opening is zaterdag 11 september om 12.45 uur in IJlst. Alle kernen zijn hierbij online aanwezig.
Wat onmiddellijk opviel is dat Makkum in deze lijst ontbreekt. Eindelijk besluit 'Cultureel' Súdwest Fryslân om de gehele gemeente te laten participeren en net dan laat het Cultureel Podium Makkum(CPM) verstek gaan. Waarom? Al jaren wordt er in onze 'omkriten' een meer dan behoorlijk cultureel programma aangeboden. En ook in Makkum zorgt het CPM jaarlijks voor een programma dat het best omschreven kan worden met ‘cultuur voor elk wat wils’. Je zou verwachten, dat het CPM dit dan ook kenbaar zou willen maken aan een breder publiek. Natuurlijk is het mooi dat een vast publiek kan worden bediend, maar cultuur is toch bedoeld om uit te dragen, om anderen er kennis mee te laten maken.
Het Uitfestival lijkt hiervoor een uitgelezen kans. Maar het CPM participeert niet en laat deze mogelijkheid dit jaar haar deur voorbij gaan. Voorzitter Lutgendorff laat weten, dat op het moment dat dat nodig was, zij nog niet klaar waren met het programma en dus niet bij machte waren om er iets bijzonders van te maken. Wel verwacht het CPM volgend jaar wel mee te doen aldus de heer Lutgendorff.
De hele middag is er overal van alles te beleven en te doen. De activiteiten vinden soms op een centrale plek in een dorp op stad plaats, bij andere kernen zijn er routes. In een aantal dorpen en steden gaat het festival 's avonds en zondag verder. Meermaals wordt er verbinding gemaakt met de Open Monumentendag.
Voor alle leeftijdsgroepen worden activiteiten opgezet. Zo zijn senioren van harte welkom bij een speciaal dansproject, worden er hangplekken gecreëerd voor jongeren en kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd aan de hand van de kinderroute in alle dertien locaties leuke opdrachten uitvoeren.
De dertien comités blikten in Theater Sneek alvast kort vooruit.
• IJlst: diverse muziekoptredens, Houtstad IJlst, optredens dansschool.
• Kimswerd: historische wandeling met als thema 'de andere belangrijke figuur uit het dorp' die onder meer een elektriciteitscentrale ontwikkelde en een melkfabriek opzette.
• Koudum: kleiatelier, kinderactiviteiten, optredens van een fanfare en jazzband, theater en poëzie.
• Oudega/Idzega Sandfirden: Aldegeaster Puolletocht met muziek, dans, poëzie, verhalen, schilderkunst, historie en natuur, muzikale uitvoering 'Aldegeaster Skilderijen' met Koperguod.
• Sneek: cultuurmarkt met kraampjes, optredens op tien binnenpodia.
• Wommels: verhalenvertellers, routes met ook aandacht voor weidevogels.
• Workum: vaar- en fietsroutes met muziek, poëzie en verhalenvertellers, straattheater.
• Woudsend: routes met monumenten, kunstwerken, artiesten aan het werk, boerenmarkt, troubadours, kindertheater, muziek van onder meer koren en orkesten.
Kunst van het samenwerken Tot vorig jaar vond het jaarlijkse UIT Festival van Súdwest-Fryslân plaats in Sneek. In 2020 is gekozen voor een gespreide opzet met op verschillende plaatsen in de gemeente cultuurroutes langs onder meer galeries en musea, vol met aanbieders en optredens. Dit culturele buffet smaakte naar meer. In 2020 deden zeven dorpen en steden mee.
De overkoepelende organisatie is in handen van het Cultuurplein Súdwest-Fryslân. Hoofdsponsor is het Ondernemersfonds Súdwest-Fryslân. Een logische combinatie volgens Wiebren Buma (directeur CKS en lid Cultuurplein Súdwest-Fryslân): "Het is voor ondernemers van groot belang om een gezond cultureel klimaat te hebben in de gemeente, want het zorgt voor reuring en genereert traffic."
Het gehele programma staat binnenkort op uitfestivalswf.nl. Kunstenaars of cultuuraanbieders kunnen zich hier nog aanmelden.
Makkumer Belboei Wie wordt de nieuwe Pokerkampioen van Nederland?
×
Advertentie
Café Restaurant de Prins in Makkum
Vacature:
Zelfstandig werkend kok per 1 -10-2021, of in overleg eerder
Functieomschrijving:
Als zelfstandig werkend kok is het jouw taak om leiding te geven aan onze keuken.
Je kan gestructureerd werken, bent stressbestendig en kunt goed leiding geven.
Je bent creatief en vernieuwend en stelt meerder menukaarten per jaar samen afhankelijk van seizoenen en trends.
Wat bieden wij jou:
Salaris conform de cao
Mogelijkheid tot een vaste aanstelling
Bijna 40.000 Nederlandse waagden een online poging tijdens de voorrondes
ONK Poker
Bijna 40.000 Nederlandse liefhebbers van het kaartspel Texas Holdem hebben een poging gewaagd tijdens de online voorrondes van het Open Nederlands Kampioenschap Poker (ONK Poker). De beste 178 spelers van dit seizoen strijden aankomend weekend om de eer en de titel. Dit jaar op een bijzondere plek, namelijk vanuit hun eigen huiskamer.
De finale van het pokerkampioenschap wordt, net als de voorrondes, vanwege de corona maatregelen online gehouden. “Hopelijk voor de laatste keer,” lacht organisator Mathijs Jonkers. “Niet alleen de deelnemers, maar ook wij kunnen niet wachten om weer een groot pokertoernooi in real live te beleven. Desondanks leeft iedereen wel weer enorm toe naar de ontknoping van dit seizoen.”
Van de pokertafel naar de huiskamer
Normaal gesproken wordt het ONK Poker gespeeld in horecagelegenheden door het hele land. Denk aan grote zalencentra, maar ook bij de lokale kroeg of voetbalvereniging. “Gelukkig wisten we aan het begin van de pandemie snel te schakelen en organiseerden we al snel de eerste online voorrondes via een gratis mobiele app. Het online organiseren van de voorrondes maakte het kampioenschap nog laagdrempeliger om mee te doen, wat resulteerde in veel nieuwe deelnemers,” vervolgt Jonkers. “Waar er pré corona 10.000 mensen meespeelden zijn dat er inmiddels bijna 40.000.” Een ongekend aantal voor het amateurkampioenschap dat nu voor het zevende jaar op rij georganiseerd wordt.
Ook BN’er in online poker finale
Wie de nieuwe pokerkampioen gaat worden is natuurlijk de grote vraag. Regerend kampioen Chiel van Eerdt (37) uit ‘s Gravenzande gaat zijn titel verdedigen, want hij heeft zich ook voor de finale van dit jaar gekwalificeerd. “Als je kampioen wordt, krijg je geen vrijkaart om je titel het jaar erop te verdedigen,” vertelt Chiel. “Ik moest mezelf ook eerst weer bewijzen tijdens de voorrondes en dat is gelukt! Ik ga natuurlijk mijn best doen om die grote trofee weer te winnen, maar ik ben me bewust van de concurrentie”.
Zo heeft bijvoorbeeld ook tv-presentator Alberto Stegeman (49) zich gekwalificeerd voor de finale van het amateurkampioenschap, ondanks het feit dat hij bij professionele pokertoernooien al een aantal mooie geldprijzen wist te winnen. “Poker is voor mij een hobby waar ik veel plezier aan beleef,” laat de geboren Almeloër weten. “Je speelt uiteraard om te winnen, maar het gaat in eerste instantie om het spelplezier.”
De ontknoping is live te volgen
De finale zal online plaatsvinden en 2 avonden duren. “We starten vrijdag 9 juli om 19.30 uur,” vertelt organisator Jonkers. “Er zal de hele avond een livestream te volgen zijn waarin we live beelden van de online tafels uitzenden voorzien van commentaar. Ook benaderen we de finalisten om live geïnterviewd te worden. De finalisten zitten thuis op de bank te spelen, maar op deze manier hopen we tijdens deze bijzondere finale toch zoveel mogelijk beleving te creëren.”
Iets na middernacht zal de finale worden gepauzeerd om deze op zaterdag 10 juli om 19.30 uur te hervatten. De nieuwe pokerkampioen van Nederland zal dan naar verwachting na middernacht tussen 00:00 uur - 01:00 uur bekend zijn. Liefhebbers kunnen de finale live volgen op onkpoker.nl/live.
Makkumer Belboei Strandbibliotheek Makkum weer open
Strandbibliotheek Makkum weer open
de enige strandbibliotheek in Nederland
Persbericht
Deze zomervakantie opent Bibliotheken Mar en Fean voor de 15de keer haar Strandbibliotheek, de enige in Nederland. Van 10 juli t/m 22 augustus bent u iedere dag van 11.00 tot 17.00 uur van harte welkom op het strand van de Holle Poarte in Makkum.
Een dagje strand is helemaal compleet met een bezoekje aan de Strandbibliotheek. Een spannende thriller in het Nederlands of Duits, een tijdschrift of een mooi verhaal voor de kinderen, het is er allemaal. Lenen bij de Strandbibliotheek gaat per dag en is gratis voor iedereen, lid zijn van de Bibliotheek is niet nodig. Wat je geleend hebt, breng je simpelweg terug wanneer je weer naar huis gaat. Wie het zichzelf graag gemakkelijk maakt kan er zelfs een strandstoel of een parasol lenen.
Vakantiegangers die langere tijd in Makkum verblijven en graag wat meer en wat langer willen lenen kunnen een speciaal zomerabonnement nemen. Deze zijn al verkrijgbaar vanaf € 5,-.
Iedere maandag en donderdag worden er activiteiten georganiseerd voor kinderen. Aanmelden is niet nodig, je kunt gewoon langskomen in de Strandbieb. Creatief aan de slag met textielstiften, hamer en spijkers of een stroomcircuit aanleggen waardoor je een lichtje kunt laten branden, er is van alles te doen. Je vindt alle activiteiten op www.bmf.nl/strandbieb
De strandbibliotheek op het Makkumer Strand
Makkumer Belboei Ga toch fietsen!
Ga toch fietsen!
Medewerkers van Súdwest-Fryslân kunnen vanaf vandaag een week lang een e-bike uitproberen
Súdwest-Fryslân
Medewerkers van Súdwest-Fryslân kunnen vanaf vandaag een week lang een e-bike uitproberen voor woon-werkverkeer als alternatief voor een auto. Dit wordt gefaciliteerd door het project Werk Slim, Reis Slim, een samenwerkingsverband tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Fryslân en gemeenten. Wim IJkema, nam vandaag de eerste Speed Pedelec in ontvangst van fietshandelaar Profile Rodenburg uit Sneek.
Werk Slim, Reis Slim (WSRS) stimuleert medewerkers van bedrijven in Friesland om voortaan vaker de fiets te pakken. Met slimme en duurzame mobiliteitsregelingen proberen ze de regio bereikbaarder en duurzamer te maken, want meer fietsers betekent minder files, minder parkeerproblemen en minder CO2-uitstoot. Bedrijven krijgen er bovendien vitale werknemers voor terug. Sinds dit jaar sluit ook gemeente Súdwest-Fryslân aan bij dit initiatief. Wethouder Mirjam Bakker is erg enthousiast: “We vinden het belangrijk om een gezond en duurzaam initiatief als dit te steunen. Het is een win-win situatie. Dit is niet alleen een mooie kans voor onze werknemers, al onze inwoners zijn gebaat bij een schone, bereikbare gemeente. Bovendien krijgt een aantal lokale ondernemers een mooie kans om hun product te promoten. We hopen natuurlijk dat veel bedrijven ons voorbeeld volgen.”
Een alternatief vervoersmiddel Medewerkers kunnen een week lang ervaren dat de e-bike een gezond, vitaal en duurzaam vervoersmiddel is voor de korte afstand. De eerste deelnemer van de gemeente Súdwest-Fryslân, Wim IJkema gaat proberen of hij van zijn woonplaats Heerenveen naar het gemeentehuis in Sneek kan fietsen. Wim heeft een baan in het klimaatprogramma van de gemeente maar ziet naast het maatschappelijk belang ook persoonlijke voordelen: “Fietsen is de uitgelezen kans om na een drukke werkdag je hoofd leeg te maken. Ik kan dicht bij mijn werk parkeren en misschien kan ik zo zelfs een sportschoolabonnement besparen”.
Makkumer Belboei Stichting De Noordzee opent inschrijvingen Boskalis Beach Cleanup Tour 2021
Stichting De Noordzee opent inschrijvingen Boskalis Beach Cleanup Tour 2021
In augustus weer de héle Noordzeekust schoon
Persbericht
Vandaag opent Stichting De Noordzee de inschrijvingen voor de Boskalis Beach Cleanup Tour. Sinds 2013 maakt de natuur- en milieuorganisatie samen met duizenden vrijwilligers elke zomer de héle Noordzeekust schoon. In 2020 ging de landelijke schoonmaakactie in verband met COVID-19 niet door. “Vorig jaar kon de Tour helaas niet doorgaan, dus ik ben ontzettend blij dat we van 1 tot en met 15 augustus weer met al die strandliefhebbers de héle Noordzeekust gaan schoonmaken", vertelt projectleider Sebastiaan Verkade.
De strijd aan met vervuiling door sigarettenfilters De Boskalis Beach Cleanup Tour staat dit jaar in het teken van vervuiling door sigarettenfilters. Op toeristische stranden zijn sigarettenfilters het meest gevonden soort afval, en lang niet iedereen weet nog dat er plastic in zit. Eén sigarettenfilter kan wel 8 liter water vervuilen. En dieren kunnen peuken aanzien voor voedsel. Volgens Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee, is het hoog tijd om deze vervuiling aan te pakken: "Elk jaar vinden we duizenden peuken bij de Boskalis Beach Cleanup Tour. Maar het strand is geen asbak. Deze zomer willen we hier aandacht voor vragen door de filters apart te houden en te tellen."
Door COVID-19 een andere Tour dan gewend Al zeven zomers ruimt Stichting De Noordzee met duizenden vrijwilligers zoveel mogelijk afval van de Nederlandse Noordzeestranden. Sinds 2013 is er al 94.509 kilo afval van de stranden gehaald met de hulp van 14.457 deelnemers. Door COVID-19 zal de komende editie er anders uitzien. Projectleider van de Beach Cleanup Tour, Sebastiaan Verkade, vertelt: “Vorige edities liepen we met alle deelnemers van punt A naar punt B en brachten we iedereen met bussen terug naar de startlocaties. Komende zomer willen we dat alle deelnemers op een veilige en prettige manier hun handen uit de mouwen kunnen steken voor een schone en gezonde Noordzee. Daarom zijn we gaan innoveren en zal het er anders aan toe gaan dan gewend." Tijdens elke etappe zal Stichting De Noordzee een zogenaamde Noordzeekraam opstellen waar deelnemers opruimmaterialen en uitleg krijgen. Vervolgens gaan ze binnen een groot afgebakend stuk strand aan de slag. Zo worden grote groepen mensen voorkomen en kunnen mensen voldoende afstand houden.
Tour begint over precies één maand De grootste landelijke schoonmaakactie van Nederland vindt plaats van 1 tot en met 15 augustus en in deze periode zal de gehele Noordzeekust worden schoongemaakt in 30 etappes. In het zuiden van het land wordt gestart in Cadzand en in het noorden op Schiermonnikoog. Op 15 augustus sluiten we af in Zandvoort. "Mensen staan te popelen om deze zomer weer het strand op te gaan en iets terug te doen voor de Noordzee. Dat blijkt ook uit de grote hoeveelheid voorinschrijvingen," zegt Verkade. " De Tour is al jaren een prachtige en verbindende manier om aandacht te vragen voor schone stranden en een gezonde Noordzee. Samen met duizenden bevlogen vrijwilligers een dag buiten de handen uit de mouwen steken, om vervolgens met de resultaten in de hand te werken aan oplossingen. Want uiteindelijk gaat het ons erom om te voorkomen dat het afval überhaupt in de natuur terechtkomt.” sluit hij af.
Inschrijven Iedereen kan zich aanmelden voor de Boskalis Beach Cleanup Tour 2021 via www.beachcleanuptour.nl.