september 2021 Alle artikelen.

 

Makkumer Belboei Overhandiging Dagvlinders in Fryslân aan gedeputeerde Douwe Hoogland

Overhandiging Dagvlinders in Fryslân aan gedeputeerde Douwe Hoogland

It Fryske Gea

Op vrijdag 1 oktober werd in het Ottema-Wiersmareservaat het boek Dagvlinders in Fryslân, veranderingen vastgelegd overhandigd aan gedeputeerde Douwe Hoogland.

De Vlinderwerkgroep Friesland heeft dit jaar voor de tweede keer een compleet overzicht van de dagvlinders in de provincie samengesteld. ‘Dagvlinders in Fryslân, veranderingen vastgelegd’ toont – zoals de naam al zegt – de veranderingen in het voorkomen in de laatste 20 jaar. Samen met vele vlinderliefhebbers uit het land hebben de bijna honderd leden van de vlinderwerkgroep de vlinders in de provincie in kaart gebracht. Omdat zij dit twintig jaar geleden ook al een keer hebben gedaan geeft dit waardevolle inzichten in de ontwikkelingen in de vlinderstand.

 

De natuur staat onder druk en ook in Friesland hebben veel vlindersoorten het moeilijk. Aandacht voor wat ze nodig hebben helpt bij het inrichten en beheren van een gezonde leefomgeving; niet alleen voor de vlinders, maar ook voor andere dieren en planten. Met de inzichten die de vlinderkenners in dit boek beschrijven kan iedereen bijdragen aan een gezonde, vlinderrijke leefomgeving. Niet alleen natuurorganisaties maar alle beheerders van het landschap: ook boeren, gemeenten, waterschappen, de provincie en iedereen die de verantwoordelijkheid heeft voor een groot of klein stukje grond.

 

Het Ottema-Wiersmareservaat is een plek die symbool staat voor de blik op het verleden en in de toekomst die het boek biedt. Het was ooit een toplocatie voor de nu uitgestorven vlinder zilveren maan. Maar tegenwoordig is het ook een gebied waar door middel van sinusmaaien gericht beheer voor insecten wordt uitgevoerd. 

 

‘Dagvlinders in Fryslân, veranderingen vastgelegd’ is voor €25 (verzendkosten €5) te bestellen via siepsinnema@gmail.com of via de website van de Vlinderwerkgroep Friesland: www.vlinderwerkgroepfriesland.nl.

 

Makkumer Belboei Gezin uit Drachten wint prijs met hun avonturen in Zuidwest Friesland

Gezin uit Drachten wint prijs met hun avonturen in Zuidwest Friesland

VVV Waterland Friesland

VVV Waterland van Friesland heeft de winnaar bekendgemaakt van de Selfie-wedstrijd die deze zomer werd gehouden. Alex Brouwer en zijn dochters uit Drachten gingen op rondreis door Zuidwest Friesland en besloten er helemaal voor te gaan. Zij fotografeerden zichzelf op zes ludieke plekken. Dankzij die selfies mogen zij zichzelf nu winnaar noemen. Het gezin is beloond met een verrassingspakket vol nieuwe belevenissen uit de regio.

 

Via de website en de inspiratiekrant stelde VVV Waterland van Friesland deze zomer bezoekers en toeristen voor een leuke uitdaging. Wie op een van de zes genoemde plekken een selfie maakte en deze instuurde, maakte kans op een mooie prijs. Alex en zijn dochters besloten vanuit Drachten naar alle locaties af te reizen. Het gezin ging op de foto bij de kop-en-schotel van Douwe Egberts in Joure, de Waterpoort in Sneek, de bloemenfontein in IJlst, de kerk in het terpdorp Allingawier, het Vrouwtje van Stavoren en het beeld van Tsjûke en March aan het Tjeukemeer. “Het was hartstikke leuk om te doen”, vertelt Alex. “We kwamen daardoor op heel mooie plekken in onze eigen provincie. Het was verrassend hoe leuk dat was.

 

Pakket vol belevenissen: Alle vrolijke foto’s die Alex en zijn dochters maakten, stuurden ze door naar VVV Waterland van Friesland. Hoe meer selfies en locaties we opstuurden, hoe meer kans we hadden om te winnen!” En die tactiek bleek effectief, want vanmiddag werd het gezin bij de grote kop-en-schotel in Joure beloond met de hoofdprijs: een verrassingspakket vol leuke belevenissen en cadeaus vanuit VVV Waterland van Friesland en de aangesloten ondernemers. Alex en dochters kregen onder meer hippe Friese sokken, een slokje van Joure, Mackum-bier van Jumbo Kooistra Supermarkten, een Hinderlooper tegel van Chocolaterie Koldewijn, drie droge worsten van Keurslager Van der Meer uit Workum, een lekker stukje kaas van De Nylander uit Workum en bloemen van De Haas uit IJlst. Ook kregen ze tickets voor de veerdienst Stavoren-Enkhuizen, het Fries Scheepvaart Museum in Sneek, Museum Joure en Aldfaers Erf in museumdorp Allingawier.

 

Nieuwe Selfie-wedstrijd We hopen dat Alex en zijn dochters daarmee nog meer inspirerende avonturen gaan beleven in onze regio, zegt Sietie Hoekstra van VVV Waterland van Friesland. En tegelijkertijd kunnen ze dan ook weer meedoen aan de volgende Selfie-wedstrijd. Dit najaar dagen we namelijk iedereen uit om op de foto te gaan bij het beeld van Grutte Pier in Joure, Fontein Fortuna in Sneek, de grootste zwerfkei van Nederland in Rottum, het kanon van Sloten, de Leeuwenfontein in Workum en het Kabouterpad Gaasterland in Oudemirdum. We zien de selfies graag verschijnen. Het is zo leuk, want je ziet gewoon dat iedereen geniet van onze regio. Meedoen kan tot 31 oktober. Selfies kunnen worden opgestuurd naar winnen@waterlandvanfriesland.nl. Kijk voor meer informatie op: www.waterlandvanfriesland.nl/selfie.

 

Makkumer Belboei Met grote dank aan de Brandweer en de dierenambulance.

Met grote dank aan de Brandweer en de dierenambulance.

Paul en Lucia Roelevink

Vorige week donderdag 23 september is onze grote Leonberger Levi, die sinds 3 weken blind is, In de Marine haven gevallen. Een alerte booteigenaar zag hem, hij zat klem onder een steiger, hij heeft de brandweer gealarmeerd, wat een geweldig team, met veel moeite, zo hoorden we later, is het hun gelukt om hem te redden, hij was volkomen uitgeput. De dierenambulance is opgeroepen, zij hebben hem schoongemaakt, warm gewreven en thuisgebracht, ook hebben ze zich ontfermt over mijn man, die ook uitgeput en gestrest was geraakt, onwel was geworden en in een aflopende berm midden in de brandnetels was gevallen.

 

 

Lieve mensen van de brandweer bedankt. Ook de lieve mensen van de dierenambulance onze hartelijke dank.

Zij hebben Levi weer schoongemaakt, warm gewreven en thuisgebracht. Ook hebben ze zich over mijn man ontfermd, die uren had gezocht en volkomen uitgeput en gestrest was geraakt. Hij was onwel geworden en in een aflopende berm midden in de brandnetels gevallen.

Gelukkig is dit bizarre avontuur voor beide goed afgelopen. We zijn zo ontzettend dankbaar voor de inzet van dit geweldige brandweerteam, en ook voor die lieve mensen van de dierenambulance. Ook de booteigenaar die gebeld heeft, dank, dank. Nogmaals onze hartelijke dank.

Paul en Lucia Roelevink, Makkum.

 

Makkumer Belboei Creatieve workshops bij het Kom Erbij Festival in Sneek

Creatieve workshops bij het Kom Erbij Festival in Sneek

Akte2

Cultuurbureau Akte2 organiseert zondag 3 oktober de vierde editie van het Kom Erbij Festival in Sneek. De toegang tot de jaarlijkse culturele ontmoetingsplek bij kunstencentrum Atrium is gratis. Bezoekers kunnen van 13.00 tot 16.00 uur meedoen aan inspirerende workshops en activiteiten, zoals instrumenten uitproberen, dansen, met pen en inkt een verhaal vertellen op papier en zingen in een koor. Het Kom Erbij Festival maakt deel uit van de nationale Week tegen Eenzaamheid.

 

Het uitproberen van instrumenten en samen een nummer spelen vindt plaats onder leiding van Bas Barnasconi van de Kom Erbij Band. Iedereen kan meedoen. Wie van zingen houdt, kan op het festival ervaren hoe het is om dit samen te doen in een koor. Dirigent Erwin de Ruijter van kunstencentrum Atrium start in de week na het festival met een overdagkoor in Sneek en Bolsward en is op zoek naar mensen die het leuk vinden om te zingen. Op het festival kan vrijblijvend worden meegezongen. Koorervaring is niet nodig.

 

Naast de workshops zijn er diverse andere activiteiten. Bijvoorbeeld de interactieve muzieklezing 'Van Symfonie tot Harmonie', waarbij aan de hand van muziekfragmenten - van barok tot hedendaags - de historie van het orkest wordt verteld. Verder is er een gedichtenexpositie van basisschoolleerlingen uit Súdwest-Fryslân en heeft Hiske Oosterwijk gedichten van de Friese dichter Gysbert Japicx omgezet naar muzieknummers.  Met een optreden van zanggroep Intermezzo wordt het festival afgesloten.

 

Het is ook mogelijk om gezellig langs te komen voor een leuk gesprek. Bijvoorbeeld met medewerkers van Sosjaal en Sûn, die tips geven over een sociaal en gezond leven.

 

Het volledige programma is te vinden op akte2.nl/komerbij. Het festival vindt plaats bij kunstencentrum Atrium aan het Oud Kerkhof in Sneek.

 

De entree is gratis. Voor de workshops dient vooraf te worden aangemeld via de website van Akte2. Er is geen coronacheck bij de ingang. Voor vragen kan contact worden opgenomen met de Servicebalie van CKS: 0515-431400.

 

 

");}

 

Makkumer Belboei Hayo Apotheker geëerd met gemeentepenning van Súdwest-Fryslân

Hayo Apotheker geëerd met gemeentepenning van Súdwest-Fryslân

Súdwest-Fryslân

De eerste gemeentepenning van Súdwest-Fryslân is donderdag 23 september uitgereikt aan drs. H.H. (Hayo) Apotheker. Hij ontving de erepenning uit handen van burgemeester Jannewietske de Vries, onder toeziend oog van zijn echtgenote mevrouw Arjette de Pree.

Voormalig burgemeester van Súdwest-Fryslân Hayo Apotheker en zijn echtgenote Arjette de Pree toasten samen met burgemeester Jannewietske de Vries op het ereburgerschap en 10 jaar Súdwest-Fryslân.

 

De erepenning en de bijbehorende oorkonde zijn een teken van grote waardering voor de wijze waarop Apotheker de gemeente heeft gediend in zijn functie van burgemeester in de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2017. Het college van B&W besloot afgelopen zomer tot het instellen van de gemeentepenning.

 

‘We hadden hier in Súdwest-Fryslân meer dan de juiste persoon op de juiste plek. Je bent een bestuurder van bijzonder kaliber, de nestor onder de burgemeesters. Een analytisch denker met groot strategisch inzicht en bij uitstek een verbinder’, zo roemde burgemeester Jannewietske de Vries de voormalig burgemeester van Súdwest-Fryslân.

 

De uitreiking van de erepenning vond plaats tijdens het Symposium Burgerbetrokkenheid en vernieuwing lokale democratie dat donderdag 23 september werd gehouden in Cultuurhistorisch centrum De Tiid. Het symposium werd georganiseerd in het kader van het tienjarig jubileum van de gemeente Súdwest-Fryslân. Journalist Joris Luyendijk, voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer en Auke van Keulen (lid Burgerforum Súdwest-Fryslân) namen de gasten vanuit verschillende perspectieven mee in dit actuele thema. 

 

 

 

Makkumer Belboei Pontjes varen langer door

Pontjes varen langer door

waardevolle pilot verlengt toeristenseizoen

VVV Waterland van Friesland

Het verlengen van het toeristenseizoen. Dat is waar VVV Waterland van Friesland, Marrekrite, Provincie Fryslân en gemeenten De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân zich samen hard voor maken met een speciale pontjespilot. Met elkaar is besloten om meerdere pontjes in de Zuidwest Friesland langer door te laten varen. Tijdens een bijeenkomst gisteravond is er door onder anderen ondernemers, pontjesbazen en Marrekrite verder gebrainstormd over het maken van speciale arrangementen rondom de pontjes. Na de pilot wordt gekeken of de vaartijden van de pontjes in heel Fryslân kunnen worden verlengd.

ThomasVaer Fotografie: Brainstormavond Pontjes

 

De pontjes stoppen normaal gesproken half oktober met varen. Maar door ze tot en met december in de vaart te houden, wil de regio Zuidwest Friesland nóg aantrekkelijker en gastvrijer worden in de herfst- en winterperiode. Wandelaars en fietsers kunnen op deze manier het gebied op een ontspannen manier blijven verkennen. De diverse pontjes zetten ze tegen een klein bedrag over naar de andere kant, waar de tocht een verder vervolg kan krijgen. Doordat de pontjes doorvaren, blijven bepaalde routes nu langer toegankelijk. Op de website van VVV Waterland van Friesland zijn de mooiste pontjesroutes terug te vinden.

 

Betere beleving en gastheerschap. De pontjes die doorvaren tot eind van dit jaar, zijn Rufus in de Blokhuispolder, De Woudfennen tussen Boornzwaag en Joure, Droech oer de Feart tussen Gaastmeer naar Nijhuizum en de Langwarder Feart bij Langweer. Met de pilot moet duidelijk worden of de pontjes inderdaad bijdragen aan een nog betere beleving en gastheerschap richting toeristen en inwoners. Tijdens een bijeenkomst woensdagavond kwamen ondernemers, pontjesbazen, recreatieschap Marrekrite en VVV Waterland van Friesland bij elkaar om te kijken hoe de routes nog aantrekkelijker kunnen worden gemaakt. Marrekrite realiseert en onderhoudt op water en op land diverse recreatieve voorzieningen, zoals de fiets- en wandelknooppunten. De pontjes zijn eveneens in deze netwerken opgenomen.

 

Brainstorm over verdere promotie

Tijdens de brainstormsessie woensdagavond is er met elkaar gesproken over de verdere promotie van de langere vaartijden. Verschillende ondernemers hebben samen met VVV Waterland van Friesland gesproken over of er bijvoorbeeld hoe zij op routes aan kunnen sluiten, hoe zij zelf hier aandacht aan kunnen geven en konden zij tips geven aan VVV Waterland van Friesland. Hierin kwam naar voren dat vooral de juiste informatievoorziening cruciaal is. Als doelgroep werd vooral gekeken naar eigen inwoners, er wordt verwacht dat vooral dagrecreatie in eigen provincie of zelfs in eigen regio vooral moet worden aangejaagd.

 

Goede stap voor seizoensverlenging. “Het laten doorvaren van pontjes buiten het hoogseizoen is een mooie stap richting het verlengen van het toeristenseizoen. Dit moat altyd wêze”, stelt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder van de provincie Fryslân, die de pilot financieel mede mogelijk maakt. 

 

ThomasVaer Fotografie: Brainstormavond Pontjes

 

Over VVV Waterland van Friesland. VVV Waterland van Friesland verleidt inwoner en toerist om gast te zijn in Zuidwest Friesland. Dat gebeurt met inspirerende informatievoorziening, gerichte marketing en goed gastheerschap. Het werkgebied is groot, vanaf de Afsluitdijk tot aan Lemmer en van Joure en Sneek tot aan Bolsward. Waterland van Friesland heeft in dit gebied twintig VVV-locaties. Daarnaast wordt informatie verstrekt via de website en diverse publicaties. Ruim 800 ondernemers zijn actief aangehaakt bij VVV Waterland van Friesland om Zuidwest Friesland verder op de kaart te zetten.

 

Makkumer Belboei Bibliotheek Makkum Lezing over houtenbotenbouwers

Lezing over houtenbotenbouwers

In de Bibliotheek Makkum

Klaas Smit

Op woensdagavond 27 oktober om 19.30 uur organiseert de bibliotheek in Makkum voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie weer een lezing. “We zijn zeer blij dat we na zo’n lange tijd weer activiteiten kunnen organiseren,” vertelt Pleunie Oostenveld,  (jeugd)bibliothecaris in Makkum. “We starten onze lezingencyclus met een typisch Fries onderwerp, het vak van houten boten bouwen.”

Omslag van het boek Houtenbotenbouwers van Klaas Smit uit Witmarsum

 

Klaas Smit uit Witmarsum schreef in 2020 het boek Houtenbotenbouwers, tien werfbazen over hun vakmanschap. Hij heeft uitgebreid met al die werfbazen gesproken en hun verhalen vastgelegd. Waarom is het zo mooi om houten boten te bouwen en te restaureren? Wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe houd je dit werk een leven lang vol? Wat waren bijzondere momenten? Openhartig vertelden de bouwers over hun werk, over hun leven. In het boek komen de werfbazen Bein Brandsma, Ed Jansma, Ivor van Klink, Henk van der Meulen, Martijn Perdijk, Pier Piersma, Peter Schouten, Jan en Jeroen Schreur en Roelof van der Werff aan het woord.

 

Dompel je onder in de geur van hout, de houtspaanders en de houtkrullen en vergaap je aan de glimmende rond- en platbodemjachten die de werfbazen uit hun handen laten komen. “Klaas zeilt al meer dan veertig jaar in rond- en platbodems en heeft grote bewondering voor het vakmanschap van de botenbouwers,” gaat Pleunie verder. “Hij geeft je tijdens de lezing, aan de hand van vele foto’s, een kijkje in de keuken van de werven en de wereld van rond- en platbodemjachten. Laat je verbazen en ontdek hoe deze vakmannen een boom veranderen in een prachtig houten jacht.”

 

Wil je deze lezing bijwonen, reserveer dan voor 23 oktober je plaats in de plaatselijke bibliotheek of op www.bmf.nl/ativiteiten.nl. De toegang is gratis en de koffie staat klaar. Op deze lezing zijn de dan geldende coronaregels van de overheid van toepassing. Je wordt daar voorafgaand aan de lezing over geïnformeerd.

 

Lezing Houtenbotenbouwers: 27 oktober 2021 om 19.30 uur, Bibliotheek Makkum, Kerkstraat 14, 8754 CS Makkum. 

 

Makkumer Belboei Wedstrijdseizoen De Vikings feestelijk geopend

Wedstrijdseizoen De Vikings feestelijk geopend

Persbericht

Afgelopen vrijdag is het wedstrijdseizoen van De Vikings feestelijk geopend met een wedstrijd in Het Derde Haad. In het kader van de Week van de Scheidsrechter zijn de officials van de vereniging extra in het zonnetje gezet door kersverse voorzitter Klaas Gerard Jumelet.

 

Afgelopen vrijdag is het wedstrijdseizoen van De Vikings feestelijk geopend met een wedstrijd in Het Derde Haad. In het kader van de Week van de Scheidsrechter zijn de officials van de vereniging extra in het zonnetje gezet door kersverse voorzitter Klaas Gerard Jumelet.

 

Naast de aftrap van het wedstrijdseizoen stond de wedstrijd ook in het teken van de Week van de Scheidsrechter. Bestuursvoorzitter Klaas Gerard Jumelet heeft de officials van de vereniging bedankt voor hun inzet en in het zonnetje gezet met rozen en chocolade. Daarnaast werden er nieuwe laptops van Expert Harlingen overhandigd, zodat ook komend jaar de zwemrecords geregistreerd kunnen worden. Al met al was het een geslaagde avond en kijken bestuurders, officials, trainers en leden uit naar de volgende wedstrijden.

 

Met de nieuwe laptops van Expert Harlingen

 

 

Makkumer Belboei UIT Festival SWF toont sterk cultureel klimaat gemeente Súdwest-Fryslân

UIT Festival SWF toont sterk cultureel klimaat gemeente Súdwest-Fryslân

Het UIT Festival SWF was zaterdag 11 september de grote cultuurverbinder in Súdwest-Fryslân. Met optredens, marktkraampjes en tal van andere activiteiten in twaalf dorpen en steden (vijf meer dan in 2020) was overal in de gemeente van alles te beleven. Plaatselijke comités in de kernen hadden een uniek programma samengesteld met optredens van onder meer muzikanten, dansers en beeldend kunstenaars. Verder waren er veel cultuuraanbieders van de partij, zoals musea, ateliers en galeries. Het thema dit jaar was ‘Yn Ferbynding’.

Het UIT Festival SWF, de aftrap van het nieuwe culturele seizoen in Súdwest-Fryslân, vond plaats in Blauwhuis/Westhem/Greonterp, Bolsward, Goënga, Hindeloopen, IJlst, Kimswerd, Koudum, Oudega/Idzega/Sandfirden, Sneek, Wommels, Workum en Woudsend. De opzet verschilde per locatie. Sommige comités hadden loop-, fiets- en vaarroutes langs hun activiteiten uitgestippeld. Op andere plekken concentreerde het festival zich juist op één locatie. Vrijwel overal begon het UIT Festival SWF om 13.00 uur en duurden de activiteiten tot 17.30 uur. In Oudega werd ’s avonds de uitverkochte theatervoorstelling ‘De Aldegeaster Skilderijen’ opgevoerd, de enige activiteit van het festival met een kaartverkoop. Zondag kon in Workum nog worden deelgenomen aan enkele activiteiten.

 

Foto: Ronald Mors

 

Gevarieerd programma. Rond de dertienduizend bezoekers in totaal genoten in de twaalf locaties van een gevarieerd programma voor alle leeftijden. Zo waren er concerten van bandjes, koren, orkesten, ensembles en andere muzikanten, dansoptredens, rondvaarten, verhalenvertellers, exposities van foto’s, tekeningen en schilderijen, wandelingen, poëzievoordrachten, een boerenstreekmarkt en kraampjes van uiteenlopende cultuuraanbieders. Op een aantal locaties werd genoten van professioneel straattheater, zoals in Sneek (MIG Straaljager), Hindeloopen (Sisters of Soap), Wommels (Big Birds), Kimswerd (Hartenprin6 en Lakei) en Blauwhuis (Eye Puppets).

 

Kinderroute. Voor kinderen was er een route met leuke opdrachten. Allerlei cultuuraanbieders hadden in de kernen bijna veertig verschillende opdrachten klaarliggen. Kinderen konden bijvoorbeeld leren programmeren op de computer, meedoen aan speurtochten, boatsjes timmerje, instrumenten bespelen, kennis maken met yoga en boetseren.

Opening door de burgemeester Burgemeester Jannewietske de Vries verrichtte om 13.00 uur de officiële opening in Goënga. Dat het festival sinds vorig jaar niet meer op één, maar meerdere plekken in de gemeente plaatsvindt, juicht ze toe. “Want cultuur houdt zich niet aan grenzen. Overal waar mensen wonen, wil je genieten van cultuur.” Velen hebben cultuur in coronatijd erg gemist, aldus de burgemeester vlak voor het doorknippen van het festivallint. “Dus is het mooi dat we nu weer los kunnen. Cultuur hebben we allemaal nodig.” Burgemeester De Vries bezocht in Goënga de expositie ‘Kunst of Troep’. Leerlingen van Mienskipsskoalle De Legeaën in Sijbrandaburen hadden creaties gemaakt van lokaal afval.

De overkoepelende organisatie van het UIT Festival SWF is in handen van het Cultuurplein Súdwest-Fryslân. Hoofdsponsor is het Ondernemersfonds Súdwest-Fryslân. 

 

Tevreden projectleider. Projectleider Manon Talman kijkt terug op een geslaagd festival. “De betrokkenheid in de deelnemende dorpen en steden was erg groot. De comités hebben mooie programma’s gemaakt met hun lokale sterren. Dat maakte het overal de moeite waard om het festival te bezoeken. Het toont ook aan dat we een sterk cultureel klimaat in Súdwest-Fryslân hebben.” Talman is ook tevreden over de opkomst, die met vijf locaties meer een stuk hoger lag dan in 2020. “Het was overal erg gezellig. Voor volgend jaar zie ik zeker mogelijkheden voor verdere groei.”

 

Uitverkochte theatervoorstelling ‘De Aldegeaster Skilderijen’

 

..

Makkumer Belboei Met Arriva’s dagkaart voordelig naar CityProms

Met Arriva’s dagkaart voordelig naar CityProms

LEEUWARDEN Arriva sluit als partner van cultuur aan bij het CityProms Festival. Vanaf vandaag is de CityProms-dagkaart verkrijgbaar. Met deze dagkaart kan vanuit de gehele provincie Fryslân gereisd worden van en naar het gratis festival. CityProms is van 2 tot en met 10 oktober, op verschillende podia in Leeuwarden.

 

CityProms is een festival waar klassieke muziek de boventoon voert. Naast vaste gast Noord Nederlands Orkest treden onder andere Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Camerata RCO, Marinierskapel en Circus Charms van de bekende broertjes Frank en René Groothof (een van de vele kindervoorstellingen) op. Een deel van het programma is samengesteld door de internationaal bekende componist Johan de Meij.

 

Er doen bekende musici uit binnen- en buitenland mee en er is een optreden van dak- en thuislozen, musici met een beperking en nieuwkomers. Milfred Hart, regiodirecteur van Arriva laat weten: “Wij brengen bezoekers graag in onze bussen of treinen naar dit mooie evenement. Met onze CityProms-dagkaart kan dat bovendien extra voordelig. De doelstelling van de organisatie, om muziek bereikbaar te maken voor iedereen, spreekt ons erg aan.”

 

Vanaf vandaag rijden er twee stads- en tien streekbussen met CityProms-bestickering door de provincie. Op beeldschermen in bussen en treinen is informatie te vinden over de CityProms. Met de speciale CityProms-dagkaart kunnen 2 volwassenen (met maximaal 3 kinderen) voor 15 euro naar het festival, en terug. Festivaldirecteur Margot Hoiting is verheugd over de steun van Arriva: ”Het vervult ons zelfs met trots dat een grote organisatie als Arriva het belang van ons festival onderkent.”

 

Foto: Ruben van Vliet

 

Met optredens op vijftien podia in Leeuwarden, waaronder het hoofdpodium op het Wilhelminaplein in het slotweekeinde, is CityProms het grootste gratis klassieke-muziekfestival in het noorden. Programma- en eventuele Corona updates staan op cityproms.nl

Informatie over de CityProms-dagkaart vindt u hier: cityproms.nl/arriva

 

Makkumer Belboei Ecologisch slootschonen

Ecologisch slootschonen

Persbericht

In september vindt er in de provincie Fryslân een reeks van een aantal demo’s, inclusief kennissessies, plaats over ecologisch slootschonen. Ecologisch slootschonen is een andere term voor natuurvriendelijk schonen, er wordt hierbij rekening gehouden met de flora en fauna in de watergang. 

 

Steeds meer boeren en loonwerkers hebben oog voor het creëren van meer biodiversiteit, maar zijn nog zoekende naar mogelijkheden om hier invulling aan te geven. Door ecologisch te schonen wordt een flinke boost aan het leven in en rondom de sloot gegeven. Door het materiaal (de maaikorf, ecoreiniger en/of baggerpomp) op de juiste werkwijze in te zetten krijgen slootdieren de kans om te vluchten. Een deel van de waterplanten mag in de sloot blijven staan en tijdens het schonen worden wortels zo min mogelijk beschadigd. Hierdoor wordt de biodiversiteit in de sloot substantieel vergroot. Door het slootmateriaal niet in het talud maar op of over de insteek af te zetten is er minder uitspoeling van voedingsstoffen naar de sloot.

 

 

Samenwerkende partijen Biodiversiteit is het thema dat voor Living Lab dit najaar centraal staat. Pro-actief wordt samengewerkt met Wetterskip Fryslân, Cumela (brancheorganisatie voor loonbedrijven) en de agrarische collectieven. Allen leveren vanuit hun rol een bijdrage om dit thema op de agenda’s en vooral ook in de concrete uitvoering te brengen bij boeren en loonwerkers.

Waar

    • 14 september It Heidenskip, ’s middags: 13.30 – 16.00

    • 15 september Terwispel, ’s middags: 13.30 – 16.00

Meer informatie over de specifieke locaties vindt u op onze site.

 

Informatie & Inspiratie Naast de organisatie van 3 demo’s is inspiratiemateriaal ontwikkeld in de vorm van een poster (zie ook bijlage). 

De poster maakt in één oogopslag duidelijk wat we met natuurvriendelijk schonen bedoelen, wat dit inhoudt en wat voor planten en dieren zich zoal in de boerensloten bevinden waar rekening mee moet worden gehouden. 

 

Age Flapper (coördinator agrarisch collectief Súdwestkust vertelt: ‘Het was eerst wel wennen dat je de sloten niet meer 100% schoon “hekkelt”, maar je ziet al na een korte periode dat het voor de biodiversiteit, flora en fauna, veel beter is. Met een relatief eenvoudige en niet kostbare maatregel per bedrijf kunnen we met z’n allen veel doen aan natuurinclusieve landbouw’. 

Wetterskip Fryslân geeft aan: ‘Ieder najaar hekkelen we de hoofdwatergangen zodat een goede doorstroming van water gewaarborgd blijft. We krijgen daarbij steeds meer ervaring met ecologisch schonen. Goed voor het leven in en rond de sloot!’. 

Maurice Steinbusch (Beleidsmedewerker Agrarisch loonwerk bij branchevereniging Cumela) zegt: “Als je door een iets andere werkwijze kunt bijdragen aan meer slootleven dan is het goed om kennis en ervaringen hierover te delen. Dat is waarom we graag samen werken met de andere partijen tijdens deze demo’s.”

 

Makkumer Belboei Cultureel Podium Makkum presenteert Soundos

Cultureel Podium Makkum presenteert Soundos

Cultuurredactie

Op zaterdag 2 oktober komt niemand minder dan Soundos naar Makkum en wel naar de Van Doniakerk. Deze cabaretière en televisie persoonlijkheid speelt daar haar nieuwe programma “Comeback Kid”. Soundos windt nergens doekjes om en is zo’n persoonlijkheid uit de categorie “love her or hate her”. Schijt hebben aan alles. Keihard, maar goudeerlijk. Dat is Soundos ten voeten uit. Kijk eens op haar website www.soundos.nl . Kaartjes zullen vanaf 18 september bij SpeElsgoed te verkrijgen zijn. 

Kaartjes (10,00 leden, 15,00 niet leden) zullen vanaf 18 september bij SpeElsgoed aan de Markt te Makkum te verkrijgen zijn, of online via aanmelden / reserveren op de website van CPM www.cultureelpodiummakkum.nl 

Voorstelling is onder voorbehoud van de dan geldende maatregelen rondom Covid

 

 

 

Makkumer Belboei, Familieberichten

...Familieberichten...

 

Door de wind
Door de regen
Dwars door alles heen

 

Helaas hebben we veel te vroeg afscheid moeten nemen van onze lieve vriendin

 

Jellie Poog-de Jong

 

Albert en Meta 

Warren en Tine 

Makkumer Belboei Karin Bloemen & Old School Band – Billy, Aretha, Norah, Amy…..Karin!

Karin Bloemen & Old School Band – Billy, Aretha, Norah, Amy…..Karin!

In deze voorstelling gaat Karin ‘old school’ helemaal voor de muziek, samen met de Old School Band.

Cultuurredactie

Karin Bloemen is bekend van haar grote, extravagante personality shows, maar haar eerste grote liefde is toch: zingen! Belangrijke inspiratiebronnen voor Karin zijn zangeressen als Billie Holiday en Aretha Franklin. De stijl van de Old School Band sluit daar naadloos op aan; funk, jazz en soul. In dit pure, muzikale programma komt het allemaal voorbij, van eigen stukken tot en met de fijnste covers uit het rijke repertoire van Billie, Aretha, Norah, Amy, etc…

Foto: Rob Becker

 

De Old School Band kan niet beter beschreven worden dan in een Amerikaanse recensie naar aanleiding van hun debuutalbum uit 2017 (Huffington Post, USA): “For those who love a good old school band; a tight no-nonsense grooving ensemble with funk-driven bass and drums, a wizard on keyboards and an extraordinarily tasteful guitarist with his own signature sound, then go no further than Dutch guitarist Marnix Busstra’s latest Old School Band.” 

 

Muziek  vr 24 sept – 20.15 uur
€ 28,50
tüöttenzaal, Westersingel 28 
www.theatersneek.nl
0515 431 400 

 

Makkumer Belboei Betrokkenheid bedrijfsleven bij VVV Waterland van Friesland blijft groeien

Betrokkenheid bedrijfsleven bij VVV Waterland van Friesland blijft groeien

Persbericht

Het Vijfde Seizoen uit Bantega is als 800e ondernemer lid geworden van VVV Waterland van Friesland. In haar tweejarig bestaan is het aantal aangesloten organisaties gegroeid met ruim 35%.

Regiospin Sietie Hoekstra van VVV Waterland van Friesland heet Nancy Albers van Het Vijfde Seizoen uit Bantega welkom als 800e lid

 

Directeur Floriaan Zwart is enthousiast over deze groei: “Meer en meer toeristische ondernemers zien, juist in deze tijd, het belang van het lidmaatschap van de VVV. We treden steeds meer op als verbinder tussen deze ondernemers en bijvoorbeeld de gemeenten, Provinsje Fryslân en Merk Fryslân. Daarnaast hechten veel ondernemers belang aan het hebben van VVV winkels om toeristen te verwelkomen. Ook verzorgen we als VVV Waterland van Friesland de marketing van de regio. Om die reden zien we ook steeds meer winkels en horeca aansluiten, die hier ook het belang van in zien.” VVV Waterland van Friesland hoopt de komende twee jaar door te groeien naar 1.000 leden.

 

 

Over VVV Waterland van Friesland 
VVV Waterland van Friesland verleidt inwoner en toerist om gast te zijn in Zuidwest Friesland. Dat gebeurt met inspirerende informatievoorziening, gerichte marketing en goed gastheerschap. Het werkgebied is groot, vanaf de Afsluitdijk tot aan Lemmer en van Joure en Sneek tot aan Bolsward. Waterland van Friesland heeft in dit gebied 33 VVV-locaties. Daarnaast wordt informatie verstrekt via de website en diverse publicaties. Een groot aantal recreatieve bedrijven is actief aangehaakt bij VVV Waterland van Friesland om Zuidwest Friesland verder op de kaart te zetten.

 

Makkumer Belboei Koning nam de tijd voor opening Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward

Koning nam de tijd voor opening Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward

Súdwest-Fryslân

 

Dinsdagochtend 7 september opende koning Willem-Alexander Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in het voormalig stadhuis van Bolsward. Tijdens een rondleiding bezocht de koning onder meer de gerestaureerde toren, de raadszaal en de tentoonstellingsruimte. Aansluitend was de openingshandeling en sprak de koning met bewoners, bouwers en subsidieverstekkers over de totstandkoming van De Tiid en het belang van het centrum voor de bewoners van Bolsward.

 

 

 

 

Bij de ontvangst droeg Rieneke Speerstra van de Gysbert Japicx Holckema Stifting een gedicht van Hindrik van der Meer voor vanaf de balustrade van De Vierschaar. Ook bij de openingshandeling stond Gysbert Japicx centraal. In de centrale hal van De Tiid onthulde de Koning een tekst van Japicx:

‘Wa’t tiid net brûkt, dy’t tiid ûntgliidt,
ûntfljocht, ûntdûkt, men wurdt se kwyt’

De sirkel is rûn Burgemeester Jannewietske de Vries kijkt zeer tevreden terug op het bezoek van de Koning.  “De Kening naam hjoed alle tiid. Safolle minsken hawwe mei leafde wurke om De Tiid  ta in súkses te meitsjen. Mei de iepening slute wy in lange tariedingstiid ôf. De sirkel is rûn. En wat is De Tiid moai wurden. It is no tiid om it werom te jaan oan de ynwenners fan Boalsert en takomstige generaasjes.”\

 

Ontmoetingsplek voor Bolsward De Tiid ademt de Friese taal en cultuur en is een plek waar bezoekers kunnen inpluggen op de geschiedenis van Súdwest-Fryslân, er onderdeel van worden en er zelf geschiedenis kunnen maken. Hier komen het gemeenteloket en –archief, de bibliotheek, museum De Tiid, trouwlocatie, auditorium, winkel, VVV en horeca samen onder een dak. 

 

De gemeente Bolsward ging tijdens de gemeentelijke herindeling van 2011 op in de nieuwe gemeente Súdwest-Fryslân. Door de herindeling verloor het monumentale stadhuis van Bolsward, gebouwd in de periode 1614-1617, zijn functie. Om de eigen identiteit van Bolsward een plek te geven, is het voormalig stadhuis gerestaureerd tot een ontmoetingsplek voor de bewoners. 

 

Openingsactiviteiten voor publiek
Het openingsweekend voor publiek is zaterdag 11 en zondag 12 september. In verband met een maximum aantal toegestane gasten, is aanmelden verplicht. Aanmelden kan op www.detiid.nl/opening