april 2022 Alle artikelen.

 

100 jaar jubileum Sikma, Makkumer Belboei

100 jaar jubileum Sikma

Persbericht

De winkel tegenover het stadhuis “De Tiid” is al jaren een begrip in Bolsward en wordt gerund door, nu al de vierde generatie, Kor en Tineke Sikma. De eerste winkel van Sikma is opgericht op 12 mei 1922 en is na verschillende verhuizingen door Kees Sikma nu al ruim 70 jaar gevestigd op deze unieke plek aan de Jongemastraat. Service, Kwaliteit en Advies staan nog steeds hoog in het vaandel na al die jaren.

Wat ooit begonnen is met de verkoop van Singer naaimachines, Esso-gasflessen, lampenkappen, porselein, klein-meubelen en kinderwagens is mede door Auke Sikma uitgegroeid naar een mooie winkel die de klant een breed en zeer divers assortiment biedt in Speelgoed, Kookwaren en Naaimachines. De diverse kwalitatieve merken die je door het gehele assortiment terugvindt in de winkel zijn nog altijd een belangrijk deel van de keuzes die zij nu maken. "Wij willen de klant graag persoonlijk helpen en vakkundig uitleg geven bij zijn of haar aankoop. Naast de verkoop van meerdere merken naaimachines kan de klant ook nog steeds voor reparaties aan hun machine bij Sikma terecht. 

Tineke en Kor Sikma voor hun winkel in BolswardTineke en Kor Sikma voor hun winkel in Bolsward

Welzijnsmarkt ‘voel je goed’ in Kimswerd, Makkumer Belboei

Welzijnsmarkt ‘voel je goed’ in Kimswerd

Persbericht

We leven in een drukke, turbulente tijd en dat heeft  zijn weerslag op ons persoonlijke leven. Veel mensen hebben regelmatig last van hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, stress en andere klachten, die soms zelfs tot een burn-out kunnen leiden. Het is meer dan ooit belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zodat je beter in je vel komt te zitten.

 

Voel je goed!

Dat betekent aandacht voor gezondheid van lichaam en geest, ontspanning, verzorging en persoonlijke groei.

 

De Welzijnsmarkt ‘Voel je Goed’ biedt inspiratie voor een gezonde levensstijl. In de verschillende stands vind je informatie, producten en proefbehandelingen. De deelnemers zijn afkomstig uit Kimswerd en omliggende dorpen. Lokale en kleinschalige ondernemingen, o.a. actief op het gebied van Shiatsu stoel- en tafelmassage, coaching, training, yoga, voeding, orthopedagogiek, magnetiseren, luisterend oor, energetische therapie en fysiotherapie. Verschillende stands bieden korte behandelingen aan tegen een kleine vergoeding. Er is weinig of geen mogelijkheid om te pinnen, dus meestal is alleen contante betaling mogelijk. Naast de markt is de gezellige bar van Piers’ Stee de hele dag open voor een hapje en een drankje.

 

De Welzijnsmarkt vindt plaats op zaterdag 14 mei van 10.00 tot 17.00 uur in MFC Piers’ Stee, Harlingerweg 26A, 8821LC Kimswerd. De entree is gratis. Het is de eerste keer dat deze markt wordt georganiseerd en bij voldoende belangstelling wordt het een jaarlijks terugkerende activiteit.

Eindelijk weer los……, Makkumer Belboei

Eindelijk weer los……

Hele gezellige Koningsdag viering in Makkum.

Redactie

De aftrap was dinsdagavond. Een aantal horecabedrijven organiseerde de Koningsnacht. En daar een goed begin het halve werk is, was het dus van belang dat het een geslaagde avond zou worden. Nou meer dan dat. Het was buitengewoon gezellig. In de Zwaan en in Pand 1738 was live muziek. Het publiek kon zo lekker switchen tussen de verschillende ‘podia’.

Koningsdag zelf begon met de rondgang door Halleluja. Vanuit hun thuisbasis via Avondrust en het dorp naar de haven. Bij de druk bezochte aubade knalden de kanonnen, het enige waar je die dingen voor moet gebruiken, er feestelijk op los. Arie Kuipers, van onder anderen de Zware Jonges, zong een aantal liedjes waarna opnieuw Hallelujah afsloot met het Wilhelmus.

 

Aansluitend werd overgegaan tot de bekendmaking van onze lokale Willem en Maxima. Een onderdeel van de Koningsdagviering welke nu al weer enkele jaren plaatsvindt en dat op voorhand elke keer weer tot de nodige speculaties leidt. Er zijn altijd wel ‘insiders’ die beweren te weten welke Makkumers het Koningspaar gaan vormen, maar de organisatie stuurt voldoende ‘valse’ signalen de ether in, waardoor het toch weer een grote verrassing is. Dit jaar viel de eer te beurt aan Durk Dijkstra en Wiesje Atsma. De rest van de dag bezoeken zij, als Koninklijkpaar, de activiteiten. Dat dit voor vele hele leuke fotomomenten zorgt staat buiten kijf. 

 

Het Koningspaar verschijnt op het bordes. Wiesje Atsma en Durk Dijkstra.Het Koningspaar verschijnt op het bordes. Wiesje Atsma en Durk Dijkstra.

 

Dit is tevens het moment waarop de eerste feestgangers zich in de plaatselijke horeca gelegenheden een oranjebitter laten serveren en andere gaan genieten van de ‘oranjelunch’ die eveneens door meerder horeca etablissementen wordt geserveerd.

 

Middagprogramma voor de jeugd

‘Middags vonden de kinderspelen plaats die wederom druk werden bezocht. Er deden zo’n 200 kinderen mee aan de oud-Hollandse spelletjes. Natuurlijk was er voor elke deelnemer een gratis ijsje.

Voor de iets oudere jeugd was een stormbaan opgezet, waar ze elkaar in teams van twee konden bestrijden. Om halfvijf vond  voor alle Makkumers met een lintje de ‘ridderborrel’ plaats op de ‘ridderzaal’, de bovenzaal van de Prins. Onder het genot van wederom een oranjebitter en de nodige bitterballen werd overgegaan tot de bekendmaking van de Makkumer van het jaar.

 

Makkumer van het jaar

Dit jaar is dat Esther Postma. Esther is sociaal actief op vele fronten. Haar inspanningen voor Kika (Stichting Kinderen Kankervrij), haar inzet als mantelzorger, het parochieblad, lid van het schoolbestuur en haar inzet bij de viering van Sint Maarten en Sinterklaas waren onder meer aspecten om haar te benoemen tot Makkumer van het Jaar.  Dit alles natuurlijk onder het toezicht van het ‘Koningspaar’. Troubadour Ilan Palstra zorgde voor de muziek. Een heel gezellig samenzijn. 

 

Links op de foto Esther Postma. Rechts van haar de Makkumer van het jaar 2021 Martine Koordes. De winnaars van de stormbaanraceLinks op de foto Esther Postma. Rechts van haar de Makkumer van het jaar 2021 Martine Koordes. De winnaars van de stormbaanrace

 

De Koningsdag zelf werd afgesloten met een slotbal in Café Romano. In een volle zaal werden de winnaars van de stormbaanrace bekend gemaakt. Grytz en Grize, met een heel breed repertoire, kunnen hun playlist steeds weer onmiddellijk aanpassen aan het aanwezige publiek. Dit zorgt ervoor, dat het altijd super gezellig is. Gezien de positieve reacties die het bestuur van de Koninginnevereniging in de loop va de dag mocht ontvangen hebben de Makkumer Koningsdagvierders een hele leuke dag gehad. Volgend jaar maar weer…….

 

Een Koningsdagviering in Makkum zou geen Koningsdagviering zijn zonder bingo. Weliswaar een paar dagen later, maar vrijdagavond vindt de bingo wel degelijk plaats. Deze keer in kerkelijkcentrum het Anker.

 

Eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen, Makkumer Belboei

Eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen

Persbericht Súdwest-Fryslân

De energieprijzen zijn flink gestegen. Het kabinet heeft daarom een maatregelenpakket in het leven geroepen om de gevolgen van de stijgende energieprijzen te verzachten. Eén van de maatregelen is de eenmalige energietoeslag. Huishoudens met een laag inkomen ontvangen een tegemoetkoming in de energielasten van € 800,00. Voorwaarde is een besteedbaar inkomen lager dan 120% van het sociaal minimum.

 

Voor een groot aantal inwoners geldt dat zij de eenmalige energietoeslag automatisch ontvangen. Deze groep inwoners hoeft geen digitaal aanvraagformulier in te vullen. Het gaat dan om mensen die een bijstandsuitkering ontvangen of die zeer recent van een inkomensondersteunende regeling gebruik hebben gemaakt. Uiterlijk 30 april hebben zij de toeslag op hun rekening staan. 

 

Laag inkomen maar niet automatisch de toeslag ontvangen? 

Overige inwoners die denken in aanmerking te komen voor deze tegemoetkoming kunnen hiervoor vanaf 1 mei 2022 een aanvraag indienen via de website: https://sudwestfryslan.nl/onderwerp/tegemoetkoming-energielasten/. Mensen die aflossen op schulden en daarmee qua besteedbaar inkomen uitkomen op een bedrag lager dan 120% van het sociaal minimum, kunnen mogelijk ook in aanmerking komen voor deze tegemoetkoming.

 

Maatregelen om de energiekosten te beperken

De eenmalige energietoeslag is aanvullend op de verlaging van de energiebelasting dit jaar. Hierbij gaat het om een belastingkorting op de energierekening en een tijdelijk lager btw-tarief op energie. Met die belastingverlaging wordt een deel van de verwachte stijging van de gemiddelde energierekening gecompenseerd. Deze verlaging geldt voor alle huishoudens in Nederland en wordt uitgevoerd door de energieleverancier.

Sport Connect Makkum is de nieuwe sportschool van Makkum en omstreken., Makkumer Belboei

Sport Connect Makkum is de nieuwe sportschool van Makkum en omstreken.

Persbericht

Gevestigd aan de Langezand 2C (grenzend aan het vakantiepark van Beachresort Makkum), start Sytse van Dongen een fitnessconcept met traditionele en unieke Egym fitnessapparatuur. Sytse is 22 jaar en komt uit Tilburg. Inwoners van Workum en omstreken zullen hem wellicht nog het beste kennen als medewerker van sportcentrum Rolpeal, waar hij de afgelopen tweeënhalf een bekend en vertrouwd gezicht was.

 

De nieuwe eigenaar Sytse van Dongen zit klaar om de sportcentrum in te richten.De nieuwe eigenaar Sytse van Dongen zit klaar om de sportcentrum in te richten.

 

Sport Connect biedt een veilige en huiselijke sfeer aan en geeft elke sporter de ruimte om aan zijn/haar doel(en) te werken, zowel geestelijk als lichamelijk.

Naast de bekende traditionele fitnessapparatuur introduceert Sport Connect haar unieke Egym concept. Egym is een circuit van acht krachttoestellen en vier flexibiliteitstoestellen die met elkaar een ultieme en volledige training aanbieden voor het hele lichaam. De trainer stelt eenmalig alle toestellen voor je in. Alle persoonlijke gegeven, zoals zitpositie, rugleuning en trainingsweerstand worden automatisch bewaard en bijgehouden op jouw eigen persoonlijke polsbandje.

 

De Egym apparatuur is zo geautomatiseerd dat elke sporter op hetzelfde moment traint én wisselt van toestel, waardoor je binnen 30 minuten een complete workout hebt gedaan. Zonder wachttijden en zonder dat het saai wordt. Tijdens de training krijg je via je persoonlijke touch-display trainingsinstructies, waardoor eventuele blessures of een onjuiste uitvoering van de beweging tot het verleden behoord. Je traint dus snel, effectief en vooral met heel veel plezier!

 

 

 

Op 4 mei opent Sport Connect officieel zijn deuren. U bent van harte welkom om een kijkje te nemen en kennis te maken met onze faciliteiten. Sporters die zich voor 9 mei inschrijven, zowel online als in de club, betalen géén inschrijfgeld! Kom vrijblijvend langs of maak gelijk een afspraak. Dit kan telefonisch: 0648123439 of makkelijk via onze website sportconnectmakkum.nl. 

Een artist impression van de nieuwe inrichting benedenEen artist impression van de nieuwe inrichting beneden

Here comes the sun, And I say, It's all right, Makkumer Belboei

Here comes the sun, And I say, It's all right

Zonnige zaterdag zomerse zondag. Pasen een fantastisch begin van het seizoen.

Redactie

Zaterdag met de wind in het oosten was het op het strand zeer goed toeven. Oké de ouderen moesten er nog wel en jasje bij aan, maar de jongeren gingen er al helemaal voor. Sommigen waren van ver gekomen om de paasdagen in Makkum te verblijven.

foto bij artikel: Here comes the sun, And I say, It

 

Anderen hadden de voorjaarsschoonmaak al achter de rug en boden de overtollige zaken aan op de boulevard. Publiek genoeg. Weliswaar nog gezeten op de terrassen, maar later vast bereid om de portemonnee te trekken voor de aangeboden waren. 

Enthousiaste jonge ondernemers gaan er voor.......Enthousiaste jonge ondernemers gaan er voor.......

 

Zon zee en wind dus ook de surfers waren al in grote getale aanwezig. Een blik op camping toont wel aan hoe druk het al was en ook de zeilers hadden huis en haard verlaten getuige de overvolle parkeerplaats bij de Marina.

Drukte bij de surfscholen en op de terrassen....Drukte bij de surfscholen en op de terrassen....

 

ReplaceText

Een volle camping en parkeerplaats bij de MarinaEen volle camping en parkeerplaats bij de Marina

 

Zondag ging er nog een schepje bovenop. De zon deed de temperatuur in de luwte naar zomerse waarden stijgen waardoor zelfs al enkele zonaanbidders uit de kleren gingen. De stranddag eindigde zo mogelijk nog fraaier. Velen zaten ‘s avonds met een drankje en een hapje te kijken naar de ondergaande zon. Even alle zorgen vergeten even weg mijmeren op ‘sunset boulevard’.

Sunset Boulevard in MakkumSunset Boulevard in Makkum

Heel veel bezoekers bij de ‘Je bent niet alleen tour’, Makkumer Belboei

Heel veel bezoekers bij de ‘Je bent niet alleen tour’

....Het paasverhaal in woord en beeld anno 2022....

Redactie

Donderdagavond moesten Makkumers een keuze maken. Of kijken naar The Passion 2022, alweer de twaalfde editie van The Passion, een Nederlands muzikaal-bijbels evenement dat jaarlijks op Witte Donderdag wordt gehouden, of een bezoekbrengen aan de grote tent op de parkeerplaats voor de Jumbo om naar de ‘Je bent niet alleen tour’ te komen kijken en luisteren.

Velen, zeker jongeren, hadden voor de tweede optie gekozen. Om halfacht had zich al een rij gevormd bij de ingang en om halfnegen toen het programma los ging zat de tent afgeladen vol en moesten velen het staande volgen.

Foto Eric Steenhuis: Een volle tent volgt het paasverhaal in Foto Eric Steenhuis: Een volle tent volgt het paasverhaal in 'Je bent niet alleen'.

 

"Door de ‘Je bent niet alleen tour’ willen we laten zien dat het verhaal van Pasen ook vandaag nog ontzettend veel hoop biedt. Juist in een tijd als deze, waar het vaak gaat over ons eigen succes of onze eigen kracht om dingen te bereiken, sta je er niet alleen voor. Deze vaste hoop kan je vinden in de persoon van Jezus. Dat is de kern van Pasen. Veel mensen hebben dit ooit wel eens gehoord, maar het lijkt een ver van je bed show." zo vertelt een woordvoerder van het team.

 

Om het verhaal te kunnen vertellen is daarom gekozen voor een vorm die beter verbindt en aanslaat bij mensen in deze tijd. Verschillende kunstvormen worden ingezet om het zo beeldend mogelijk te vertellen. Natuurlijk via de verhaaltrant , maar ook met afbeeldingen van de zandtovenaar, Gert van der Vijver, die met een lichtbak en een hoop zand schitterende creaties maakt, of via de diverse jongleer kunsten. Met een lied als ‘In nije dei’ wordt bijvoorbeeld duidelijk dat door de opstanding van Jezus ook voor jou een nieuwe dag kan aanbreken. En door een jongleursact met messen leer je dat eerst een stap in vertrouwen nodig is om dit te kunnen zien. Bezoekers van de tour ontdekken zo hoe de kruisiging en opstanding van Jezus hun leven kan raken.

 

Foto Eric Steenhuis: Syb van der Ploeg en Sterre KoningFoto Eric Steenhuis: Syb van der Ploeg en Sterre Koning

 

We zijn er ons als team bewust van, dat de ‘Je bent niet alleen tour’ zeker vragen kan oproepen.  Mensen die door willen praten over wat ze die avond beleefd hebben, kunnen het team van de Niet Alleen tour bereiken via de website www.nietalleentour.nl. Zondag sluiten we de tour af in Sneek. Inclusief livestream voor zij die er niet bij kunnen zijn. 

 

Na afloop van de voorstelling was er nog ruimte voor een foto moment. Met name Sterre Koning mocht langdurig opdraven. Vele met name jongere bezoekers wilden met haar op de foto. In 2018 bracht ze het tot de halve finale in ‘The Voice Kids’.  Met beroemde mensen op de foto willen is dus blijkbaar van alle tijden.

 

De groep vrijwilligers die in Makkum bij grotere evenementen de verkeersregeling onder haar hoede neemt was nu bereid gevonden om voor een ordelijk verloop van de avond zorg te dragen. Gezien de grote opkomst een verstandige zet.

Foto Eric Steenhuis: De tent stroomt volFoto Eric Steenhuis: De tent stroomt vol

 

Cultuurmenu voor basisscholen in Harlingen gepresenteerd, Makkumer Belboei

Cultuurmenu voor basisscholen in Harlingen gepresenteerd

Akte2 persbericht

Het Cultuurmenu 2022-2023 voor de gemeente Harlingen is woensdag 13 april gepresenteerd. De brochure met een gevarieerd aanbod aan kunst- en cultuurprogramma's voor basisscholen in de gemeente wordt jaarlijks samengesteld door cultuurbureau Akte2. In haar atelier in Harlingen overhandigde Ellen van Putten, een van de aanbieders in het nieuwe Cultuurmenu, het eerste exemplaar van 'Zeeën van Talent' aan cultuurwethouder Erik de Groot.

De presentatie van 'Zeeën van Talent' vond plaats in het bijzijn van diverse aanbieders uit het Cultuurmenu en vertegenwoordigers van basisscholen. De aanbieders gaven in het atelier een korte presentatie. Zo vertelde kunstenares Ellen van Putten over de totstandkoming van een aantal installaties en kunstwerken.

Cultuurwethouder Erik de Groot heeft het eerste exemplaar in ontvangstgenomen. Op de foto rechts van de heer de Groot, Ellen van Putten een van de aanbieders in het nieuwe Cultuurmenu.Cultuurwethouder Erik de Groot heeft het eerste exemplaar in ontvangstgenomen. Op de foto rechts van de heer de Groot, Ellen van Putten een van de aanbieders in het nieuwe Cultuurmenu.

 

Akte2 is het cultuurbureau van Cultuur Kwartier Sneek en Seewyn Kunsteducatie. Het team heeft voor het twaalfde jaar op rij het Cultuurmenu voor de gemeente Harlingen samengesteld, met steun van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit. Bij de totstandkoming is het cultuurnetwerk van Harlingen nauw betrokken. De kring bestaat uit zes scholen en een groot aantal kunst- en cultuuraanbieders uit Harlingen en omgeving. Akte2 is beheerder van het cultuurnetwerk.

Lokale kunstenaars, basisscholen, culturele instellingen en Seewyn Kunsteducatie hebben voor het nieuwe schooljaar programma’s ontwikkeld voor alle groepen in het basisonderwijs en hun leerkrachten. Het Cultuurmenu bevat bijna vijftig pagina's met een gevarieerd aanbod op het gebied van muziek, dans, theater, taal, beeldende kunst, erfgoed en multidisciplinair.

Speelfun

In opdracht van de gemeente heeft Akte2 samen met het Beweegteam Harlingen ook een naschools programma opgezet waar de aanbieders van het netwerk aan meewerken: Speelfun. Speelfun biedt kinderen na schooltijd de mogelijkheid gratis mee te doen aan verschillende leuke (beweeg)activiteiten. Als kinderen enthousiast meedoen aan Speelfun en hun talent verder willen ontwikkelen, kunnen ouders een aanvraag doen bij SAM& voor een bijdrage voor een instrument, de kosten voor de les of een samenspelgroep. 

 

Akte2

Akte2 maakt cultuurproducten op maat - van idee tot resultaat - samen en in opdracht van het primair en voortgezet onderwijs, partners in het sociaal domein, bedrijven, instellingen, verenigingen en particulieren. Annemarie van der Reijden, hoofd van Akte2: “Herken je dat, dat iets je helemaal geen moeite kost en helemaal vanzelf lijkt te gaan? En zie je dat ook in de klas, bij de kinderen? Talent word je blij van! Kinderen en leerkrachten ontdekken zeeën van talent in talentgedreven cultuuronderwijs.”

 

Wethouder Erik de Groot: “Het is heel belangrijk dat kinderen in Harlingen niet alleen op school, maar ook na schooltijd met elkaar kunnen sporten. En niet alle kinderen houden van sport, daarom ben ik heel blij met deze brochure en met het nieuwe programma Speelfun. Hiermee geven we alle kinderen de kans om mee te doen, op school en ook na schooltijd.

Letters van Mounewetter, Makkumer Belboei

Letters van Mounewetter

Boudien Jorna

Er wordt de laatste weken hard gewerkt in en rond het zwembad om het bad gereed te maken voor het nieuwe seizoen. Want het is bijna zover, 30 april opent zwembad Mounewetter om 13.30 uur haar deuren voor een nieuw zwemseizoen. Tijdsloten zijn niet meer nodig. Een ieder kan weer komen wanneer hij/zij wil.

Voorheen deelden we in alle dorpen rondom Witmarsum informatie boekjes uit over het nieuwe seizoen van zwembad Mounewetter. Door corona is dit twee seizoenen niet gedaan. Ook dit jaar is het lang onduidelijk geweest hoe het zou komen met de corona regels. Aangezien de informatieboekjes al redelijk vroeg gedrukt moeten worden is besloten om dit jaar geen informatieboekjes te laten drukken en rondbezorgen. De kans was te groot dat de informatie die er in zou komen te staan niet correct was. Vandaar dit persbericht.

Abonnementen: haal voordelig je abonnement of verleng je abonnement van vorig jaar tijdens onze voorverkoop. Voorverkoop vanaf maandag 25 april t/m 29 april van 9.00 uur tot 16.00 uur en zaterdag 30 april van 13.30 tot 16.30 uur.  Tijdens deze  voorverkoop is betaling alleen mogelijk met de pin.

Zemlessen: Nieuwe leskinderen voor het zwemdiploma ABC kunnen zich aanmelden via info@zwembadmounewetter.com o.v.v. naam, geboortedatum, adres, email en telefoonnummer. De kinderen die vorig jaar bij  ons zwemles hebben gevolgd krijgen persoonlijk bericht via de mail. Kinderen die mee willen doen met aquafun of reddend zwemmen kunnen zich aanmelden tijdens de voorverkoopweek. Ook voor deelname aan onze aquafit doelgroepen voor volwassenen kunt u zich aanmelden tijdens onze voorverkoop week.

 

Het waterpark mounewetter in WitmarsumHet waterpark mounewetter in Witmarsum

 

 

Lestijden

Zwemles voor beginners start op 3 mei op dinsdag en vrijdag, een half uur les om 16.30 uur, 17.00 uur of 17.30 uur.
Zwemles voor gevorderde kinderen:
Diploma A vanaf 2 mei op maandag en donderdag een half uur les om 16.30 uur of 17.00 uur.
Diploma B vanaf 2 mei op maandag en donderdag om 17.30 uur en diploma C om 18.00 uur. 
Reddend zwemmen vanaf woensdag 4 mei van 17.30 uur tot 18.15 uur.
Aquafun vanaf woensdag 4 mei van 18.30 uur tot 19.00 uur.

Alle aquafit/aquajoggen en superfit groepen voor volwassenen vinden plaats op de ochtend vanaf 9.00 uur tot 9.30 uur en maandagavond van 20.30 uur tot 21.00 uur.

 

Openingstijden

Seizoen 2022 vanaf zaterdag 30 april 13:30.

Maandag t/m vrijdag: 9.30 uur tot 12.00 uur- 13.00 uur tot 16.30 uur-19.00 uur tot 20.30 uur.
Uitzondering: Woensdag middag van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Kijk voor meer informatie op onze website: www.zwembadmounewetter.nl

 

Aanrijding kleine Kerkstraat , Makkumer Belboei

Aanrijding kleine Kerkstraat

Redactie

Vanmiddag om goed twee uur kwam er een melding over een aanrijding in de kleine Kerkstraat in Makkum. Er was nauwelijks tot geen schade maar desondanks leidde het tot woorden.

Volgens bronnen wilde een mevrouw haar kind uit de auto halen, ze stonden stil mogelijk te wachten voor de sluis. Een ander automobilist wilde passeren maar raakte daarbij het portier waardoor de vrouw klem kwam te zitten tussen de deur en de carrosserie. Blijkbaar wilde de passerende automobilist doorrijden waarna een woordenwisseling ontstond. Een en ander leidde ertoe, dat uiteindelijk meerder agenten kwamen aangesneld en later ook een ambulance. Op P2000 Friesland werd het aangemerkt als een prio2, maar blijkbaar opgeschaald naar prio1, althans er werden door de motoragent gebruik gemaakt van optische- en geluidssignalen.

Aanrijding kleine Kerkstraat. De politie neemt verklaringen op.Aanrijding kleine Kerkstraat. De politie neemt verklaringen op.

SailWise houdt kortste zeilwedstrijd, Makkumer Belboei

SailWise houdt kortste zeilwedstrijd

Renee van Woerkom-Sailwise

SailWise – bekend van haar zeilvakanties voor mensen met een beperking – houdt op maandag 18 april in Elahuizen de kortste zeilwedstrijd in Friesland. Bezoekers van de open dag in watersportcentrum It Sailhûs kunnen meedoen aan deze zeilwedstrijd van niet meer dan 40 meter. Op 2e Paasdag wordt er van 12.00 tot 18.00 uur gevaren met radiografisch bestuurbare zeilbootjes, die SailWise beschikbaar stelt.


Open dag

“De wedstrijd en open dag is voor iedereen die nieuwsgierig is naar onze activiteiten in Friesland”, vertelt SailWise-directeur Renske Rietbergen. SailWise organiseert watersportvakanties voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Rietbergen: “Veel mensen hebben It Sailhûs vast al eens gezien vanaf de Fluessen en onze catamaran Beatrix is voor velen ook een bekend schip. We bieden geïnteresseerden nu de mogelijkheid om van dichtbij te zien wat we precies doen bij SailWise én om ook zelf mee te varen.”

 

Zeilen voor mensen met een beperking

SailWise biedt mensen met een beperking de mogelijkheid te ontdekken wat zij wél kunnen. Zeilen is niet alleen een leuke tijd op het water, maar geeft deelnemers ook zelfvertrouwen en het helpt hen meer uit het dagelijks leven te halen. De Beatrix is speciaal voor SailWise gebouwd, volledig aangepast en rolstoeltoegankelijk. “Dankzij de catamaran en de faciliteiten van It Sailhûs kunnen we íedereen de mogelijkheid bieden om actief te zeilen, ongeacht de mate van iemands beperking. Zo kan iemand met een dwarslaesie zelfstandig het schip besturen en iemand met een visuele beperking navigeren.”

 

Watersportcentrum It Sailhûs aan de Mardyk 11 in ElahuizenWatersportcentrum It Sailhûs aan de Mardyk 11 in Elahuizen

 

Kortste zeilwedstrijd

Bezoekers van de open dag in watersportcentrum It Sailhûs kunnen een kijkje nemen in de accommodatie, een zeiltochtje maken op de Beatrix en meedoen aan de kortste zeilwedstrijd. Rietbergen: “We hebben voor de bezoekers aan onze open dag een parcours van 40 meter in onze haven uitgezet voor twee radiografisch bestuurbare zeilbootjes. De winnaar krijgt natuurlijk een echte beker met de titel ‘winnaar van de kortste zeilwedstrijd‘.”

De open dag vindt plaats op maandag 18 april 2022 van 12.00 tot 18.00 uur in watersportcentrum It Sailhûs aan de Mardyk 11 in Elahuizen. Naast deze zeilwedstrijd zijn er tal van andere leuke activiteiten voor jong en oud. Meer informatie is te vinden op www.sailwise.nl/opendag-it-sailhus.

 

Cultuur Historisch Centrum ‘De Tiid’ organiseert Week van de Tweede Wereldoorlog, Makkumer Belboei

Cultuur Historisch Centrum ‘De Tiid’ organiseert Week van de Tweede Wereldoorlog

Persbericht Súdwest-Fryslân

Van 25 tot en met 29 april vindt in het Cultuur Historisch Centrum ‘De Tiid’ in Bolsward de Week van de Tweede Wereldoorlog plaats. Elke avond is er een lezing en overdag zijn doorlopend filmfragmenten te zien. Kinderen en volwassen kunnen op dinsdag- en vrijdagmiddag in de bibliotheek met een Virtual Reality bril een experience beleven over dit thema. Ook wordt een boekje gepresenteerd met archiefbronnen en literatuur in de gemeenten De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân.

 

Lezingen

Op maandagavond 25 april trapt Otto Kuipers af met een lezing over de Onderduikkaarten in Fryslân. Een dag later vertelt Marre Sloots het verhaal van het huisje ‘De Terrorist’ op Ameland, waar familieleden van verzetsstrijders na de oorlog vakantie konden vieren. Woensdagavond geeft Catharinus van der Werf een lezing getiteld ‘Libje foar en mei elkoar’. Donderdag 28 april geven Ds. Gerrit J.D. de Haan en de Stichting Titus Brandsmamuseum een lezing met een documentaire over het leven van Titus Brandsma. Een actueel thema in verband met de heiligverklaring van Titus Brandsma op 15 mei aanstaande. De reeks lezingen wordt op 29 april afgesloten door Nena Huizinga en René Rispens met een verhaal over de evacués die vanuit Zuid- en Midden-Nederland naar Fryslân kwamen. De lezingen starten elke avond om 19.00 uur en zijn gratis bij te wonen. Aanmelden gaat via de website van De Tiid.

 

Bronnenboekje

Op donderdag 28 april vindt de overhandiging van de onderzoeksgids ‘Sporen van de Tweede Wereldoorlog’ Archiefbronnen en literatuur in De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân plaats. Om 19.00 uur krijgen Rixt Heegsma (directeur bibliotheek), wethouder De Jong (De Fryske Marren) en wethouder Bauke Dam (Súdwest-Fryslân) het bronnenboekje uitgereikt. Deze gids is een wegwijzer in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren. De kern van deze gids vormen de overzichten van archiefmateriaal in de secretariearchieven van de 15 voormalige gemeenten, die berusten in ‘De Tiid’. Bovendien is een literatuuroverzicht opgenomen. Een groot deel van de boeken uit dit overzicht zijn in deze week te vinden op de thematafel van de Bibliotheek. 

 


Glas in lood ramen 

In het historisch deel van het voormalige stadhuis complex zijn twee zeer bijzondere glas-in-loodramen te zien. Deze ramen zijn een geschenk van gemeente Weesp (nu onderdeel van de gemeente Amsterdam) voor de hulp vanuit Bolsward tijdens de Tweede Wereldoorlog.Titus Brandsma

Dit jaar op 26 juli is het precies 80 jaar geleden dat pater Titus Brandsma de dood vond in concentratiekamp Dachau. Op 27 juli 2022 organiseert Museum De Tiid een grote overzichtstentoonstelling over zijn bijzondere levensverhaal. Voor deze tentoonstelling is De Tiid op zoek naar bijzondere objecten en verhalen, voorwerpen, dagboeken, brieven, foto’s of andere documenten. Deze kunnen op 28 april van 13:00 tot 17:00 gebracht worden in de Titus Brandsmazaal in De Tiid.  

 

Organisatie. De organisatie van de Week van de Tweede Wereldoorlog is in handen van de Stichting Historisch Centrum Westergo (Museum De Tiid), de Bibliotheek Mar en Fean en het gemeentearchief Súdwest-Fryslân, die allemaal gevestigd zijn in ‘De Tiid’. 

Het volledige programma is te vinden op www.detiid.nl. Let op: op woensdag 27 april is De Tiid gesloten ivm Koningsdag. De lezing ’s avonds gaat wel door.

 

Koninginnevereniging kan eindelijk weer een feest organiseren., Makkumer Belboei

Koninginnevereniging kan eindelijk weer een feest organiseren.

Redactie

De afgelopen jaren werd wat er mogelijk was bepaald door het Covid-19 virus en alle beperkende maatregelen die daar uit voort vloeiden. Maar nu is het bestuur van de vereniging er toch weer in geslaagd een representatief programma samen te stellen met voor iedereen wel iets.

 

Waar in het verleden een grote feesttent het middelpunt van  de activiteiten was vinden deze nu voornamelijk plaats in het centrum, op de haven en bij de lokale horecaondernemers. De festiviteiten beginnen dinsdag 26 april met de ‘Koningsnacht’. In de horeca rond het plein vinden diverse optredens plaats. Voor een volledig overzicht: zie onze agenda, of raadpleeg de website van de Koninginnevereniging

ArchieffotoArchieffoto's Makkumer Belboei

 

Woensdag 27 april vinden er verscheidene activiteiten plaats. Klassiekers zijn de rondgang van Hallelujah, het kanonschieten op de haven, de kinderrommelmarkt, de kinderspelen en de Stormbaanrace. Ook de oranjelunch, ooit geïntroduceerd bij de introductie van 27 april (2014) als ‘Koningsdag’ staat op het programma. Vanaf 11:45 uur serveren een vijftal horecaondernemers deze lunch in hun eigen bedrijven en hopelijk als het weer het toelaat op de terrassen. Nog niet hele echte klassiekers, maar wel opnieuw opgenomen zijn de ‘bekendmaking van het lokale ‘Koningspaar’, tijdens de Aubade, en de ‘Makkumer van het jaar’.

 

De bovenzaal van de Prins wordt hiervoor omgetoverd tot ‘Ridderzaal’. Tijdens de ‘Ridderborrel’ wordt ‘de Makkumer van het jaar’ bekend gemaakt. Misschien wel middels de ‘Ridderslag’.

Dit is ook een mooie gelegenheid om terug te kijken op alle activiteiten die in de afgelopen 124 jaar hebben plaatsgevonden. Vast en zeker de autocross en het beachvolleybal worden genoemd, maar of de jaarmarkt, paardenmarathon, de playbackshow, de fjoerrin, de modeshow, straatkaatsen en nog veel en veel meer ook tot de actieve herinneringen behoren…  Een mooi moment dus om even na te praten over toen, maar zeker ook over nu, of om zelf suggesties aan te dragen voor een volgende keer.

 

Op vrijdag 29 april wordt het programma afgesloten met de ‘Koningsbingo’ in het Anker.

Sjoerd Tolsma formateur Súdwest-Fryslân , Makkumer Belboei

Sjoerd Tolsma formateur Súdwest-Fryslân

Persbericht Súdwest-Fryslân

In gemeente Súdwest-Fryslân gaat Sjoerd Tolsma aan de slag als formateur. Hij gaat met de beoogde coalitie van PvdA (8 zetels), CDA (7 zetels) en FNP (6 zetels) werken aan een akkoord. De raad zal gevraagd worden om met een voorstel te komen over hoe ambities en belangrijkste thema’s kunnen worden meegenomen. 

 

 

PvdA-fractievoorzitter Marijke Roskam over de keuze voor Tolsma: “Sjoerd kin it gemeentewurk fan binnen en bûten. Sawol yn dizze koalysje as breed yn de ried is de fraach nei trochsettingskrêft op wichtige tema´s as wenjen, it sosjaal domein en tsjinstferliening. Dizze formateur is ferbinend, skerp  en wit hokfoar team, attitude en wurkwize nedich binne om ambysjes en doelstellings konkreet te meitsjen.”

 

Tolsma was voorheen wethouder in Súdwest-Fryslân en is nu directeur-bestuurder bij Amaryllis in Leeuwarden. Tolsma heeft zin in deze eervolle taak. “Ik kijk er naar uit om met de fracties en een nieuw te bouwen team van wethouders aan het werk te gaan. Er is een positieve sfeer, veel consensus over wat er anders moet en hoe we het in deze gemeente nog beter en eerlijker kunnen organiseren. Ieders constructieve input is gewenst en zorgt voor een breed gedragen en ambitieus akkoord.”

 

BELEEF PASEN ALS NOOIT TEVOREN, Makkumer Belboei

BELEEF PASEN ALS NOOIT TEVOREN

Persbericht

Yes, we kunnen weer en we mogen weer! De 'Je bent niet alleen tour' wordt HET muziekspektakel van dit voorjaar in Südwest-Fryslan. Wat gaan we doen?

We laten je Pasen beleven als nooit tevoren! Met o.a. onderstaande toppers ga je zien dat je er niet alleen voor staat. Het eeuwenoude Paasverhaal van hoop, vergeving en overwinning komt tot leven en dat zal je raken. Ben jij erbij?

 

poster niet alleen tourposter niet alleen tour

 

Kunst Kuier XL Pingjum, Makkumer Belboei

Kunst Kuier XL Pingjum

...vorig jaar sprak de Leeuwarder Courant over een 'betoverende kuier'...

Persbericht

Van zaterdag 21 mei tot en met zondag 19 juni is er voor de tweede keer een bijzondere wandeling uitgezet rond Pingjum. Vorig jaar sprak de Leeuwarder Courant over een 'betoverende kuier' en ook dit jaar kan iedereen zich laten meevoeren door de kleurrijke en verrassende beelden. Rond de Kuier worden ook muziekoptredens, workshops voor kinderen en een iepenloftspul georganiseerd.

 

De Kunst Kuier XL begint net buiten het dorp, tegenover de Burenlaan1 in Pingjum. De toegang is gratis. Kleurrijke foto’s van anderhalve meter bij een meter vertellen ieder een eigen verhaal. Langs het schelpenpad staan de glazen torens van Elske Klik te schitteren. Bauke Terpstra en Tanja van Abbema verleiden de bezoekers om een ritueel met de Friese klei uit te voeren. Of neem plaats in het ‘huisje’ van Annelies Alewijnse. In haar multimedia project kun je via jouw eigen telefoon de geluiden en gefluisterde zinnen bij de installatie horen terwijl je naar haar collages kijkt. Fotograaf Ton Groothaar toont niet eerder gepubliceerde foto’s uit zijn serie ‘Het Spint’. Bij deze serie hoort het lied van de Friese muzikant en songwriter Esther de Jong dat via een QRcode op de eigen telefoon te beluisteren is.  


De Kunst Kuier XL voert via de randen van kunstenaarsdorp Pingjum naar de Riegeweg, met prachtig uitzicht over de akkers en de zeedijk. Wie wil kan de route verder uitbreiden naar de Zeedijk of de Middeleeuwse ringdijk de Pingjumer Gulden Halsband. 

Tijdens de laatste twee weekenden van de Kunst Kuier worden er extra activiteiten georganiseerd. Er zijn open ateliers, muziekoptredens en exposities in kerken en schuren. Ook is er een mini iepenloftspul, getiteld ‘Het einde van een klimaatactivist’, dat zich midden tussen de kunstwerken van de Kunst Kuier afspeelt. 

Data en tijden:

Kunst Kuier XL: doorlopend geopend van 21 mei tot en met 19 juni, toegang gratis.
Mini iepenloftspul 'Het einde van een klimaatactivist': Meerdere uitvoeringen op 11, 12, 18 en 19 juni. Toegang: € 6,00
Kinderfeest met kunst voor oud en jong. Workshops met timmeren, spelen in een band, voelstenen maken, pottenbakken, kunst van afvalmateriaal maken, en muziekoptredens. 

Op zondag 19 juni van 10.00 tot 17.00 uur in Nije Trije, Nesserlaan 4A. Toegang is gratis.
Open ateliers, exposities en muziekoptredens: zaterdag 18 juni van 13.00 tot 17.00 uur. Zondag 19 juni van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

 

Zie voor het volledige programma: www.kunstachterdijken.nl

 

Elske Klik glastoren blauwElske Klik glastoren blauw

Hielke Bandstra en Joop Meinsma benoemd tot Lid van Verdienste van de VVD, Makkumer Belboei

Hielke Bandstra en Joop Meinsma benoemd tot Lid van Verdienste van de VVD

....en ontvangen de prestigieuze mr. D.U. Stikkerplaquette.....

Persbericht

Het Hoofdbestuur van de VVD heeft Hielke Bandstra (lid sinds 1 november 1976) en Joop Meinsma (lid sinds 1 mei 1985) benoemd tot Lid van Verdienste en hebben hen de prestigieuze mr. D.U. Stikkerplaquette toegekend.

 

Hielke Bandstra (links) en Joop Meinsma benoemd tot Lid van VerdiensteHielke Bandstra (links) en Joop Meinsma benoemd tot Lid van Verdienste

 

De mr. D.U. Stikkerplaquette is de hoogste onderscheiding binnen de VVD voor lokale politici en vernoemd naar de eerste voorzitter van de VVD. Hij wordt toegekend aan iemand die op een uitzonderlijke wijze en met grote inzet, politieke werkzaamheden verricht in het openbaar bestuur voor de VVD.

 

Hielke Bandstra ontvangt deze eer voor zijn gedurende 18 jaar grote en on-aflatende inzet als raadslid en fractievoorzitter in de gemeente Nijefurd en Súdwest-Fryslân. Joop Meinsma ontvangt deze eer voor zijn gedurende 32 jaar grote en on-aflatende inzet als raadslid, wethouder en fractievoorzitter in de gemeente Gaasterlân-Sleat en de Fryske Marren.

 

Beide heren zijn trots op hun benoeming en het ontvangen van de plaquette. Ze kijken terug op een dynamische en waardevolle tijd in de gemeentepolitiek. Heel wat uren zijn hier in gaan zitten. Dit was niet mogelijk geweest zonder de ruimte en steun die zij hiervoor hebben gekregen van hun partners.

Woensdag 13 april, de aftrap van het Doortrappen seizoen 2022., Makkumer Belboei

Woensdag 13 april, de aftrap van het Doortrappen seizoen 2022.

Oproep: fiets je mee op woensdag 13 april voor de opening van het Doortrapseizoen?

Persbericht

Op woensdag 13 april organiseert Provincie Fryslân in samenwerking met de Friese gemeenten de aftrap van het Doortrappen seizoen 2022. In de gemeente Súdwest-Fryslân kun je deelnemen aan een speciale fietstocht. Wethouder Mirjam Bakker geeft om 10.00 uur het startsein voor de fietstocht. Deelname is gratis.

Deze activiteit is een onderdeel van het programma Doortrappen in Fryslân en heeft als ambitie om ouderen tot hun 100ste veiliger te laten fietsen. Doortrappen Fryslân helpt inwoners om zo lang mogelijk met plezier en veilig te kunnen blijven fietsen. Door te fietsen blijf je bezig, fit, zelfstandig en in contact met andere mensen. 

 

Meefietsen?

De start is om 10.00 uur vanaf het Bestjoershûs, Markstraat 1 in Sneek. De fietstocht gaat langs de Doortraproute Sneek-Noord. Deze route van 18 km gaat langs het Sneekermeer, over mooie groene en ruime paden. De tocht eindigt bij het Bestjoershûs, waar een lunch klaarstaat voor de deelnemers. 

De gemeente zoekt nog fietsers die mee willen doen. Je kunt je opgeven via verkeer@sudwestfryslan.nl Graag onder vermelding van je naam, leeftijd, mailadres en telefoonnummer. Meld je snel aan, want er is plaats voor maximaal 20 deelnemers. Medewerkers van de gemeente en buurtsportcoaches fietsen ook mee.  

 

Archieffoto uit 2019Archieffoto uit 2019

 

Doortrappen in Fryslân

Het programma Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het heeft als doel om senioren te stimuleren vaker te fietsen. Doortrappen Fryslân bestaat uit verschillende fietsactiviteiten in de buurt waar je gratis aan mee kunt doen. Zo blijf je fietsen tot je 100ste!

In Fryslân is het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân kwartiermaker en bijna elke gemeente heeft een Doortrappen-coördinator. De fietsactiviteiten worden opgezet en georganiseerd door de Fietsersbond (fietsdocenten) en Sport Fryslân (buurtsportcoaches). Ze werken daarbij samen met andere partijen die betrokken zijn bij veilig fietsen in Fryslân. Kijk voor meer informatie op www.doortrappen.frl.

Advies informateur Súdwest-Fryslân: coalitie PvdA, CDA en FNP, Makkumer Belboei

Advies informateur Súdwest-Fryslân: coalitie PvdA, CDA en FNP

Persbericht Súdwest-Fryslân

Informateur Hetty Janssen adviseert een coalitie van PvdA, CDA en FNP voor de gemeente Súdwest-Fryslân. Verder is het advies om een college te vormen met vijf wethouders. Twee wethouders voor de PvdA en het CDA en één wethouder voor de FNP. 

 

De nu voorgestelde coalitie kan rekenen op 21 van de 37 zetels in de gemeenteraad.

Janssen die fractievoorzitter van de PvdA in de Provinciale Staten van Fryslân is, sprak de afgelopen week met vertegenwoordigers van alle elf fracties die in de nieuwe gemeenteraad vertegenwoordigd zijn. Wie voor PvdA, CDA en FNP de wethouders worden is nog onderwerp van bespreking tussen de drie partijen. Ook de portefeuilleverdeling moet nog worden vastgesteld.

De gemeenteraad bespreekt het advies van de informateur op maandag 11 april vanaf 19.30 uur. Deze bijeenkomst is openbaar.