oktober 2022 Alle artikelen.
Bouw duurzame ontmoetingsschool de Oanrin in Arum van start
Persbericht Súdwest-Fryslân Makkum 29-10-2022
Onder groot applaus gaf wethouder Petra van den Akker vandaag samen met leerlingen van ontmoetingsschool De Oanrin het startsein voor de bouw van hun nieuwe school in Arum.
Wethouder Petra van den Akker geeft startsein bouw De Oanrin in ArumNieuwe dorpsschool
Wethouder Petra van den Akker (Onderwijs) onthulde woensdagochtend samen met de jongste en oudste leerling het bouwbord van de nieuwe basisschool. Op deze locatie komt niet alleen plek voor de school, ook is er ruimte voor de peuterspeelzaal van KidsFirst en voor diverse verenigingen. Petra van den Akker: “Nu is het nog een bouwplaats, maar over een jaar staat hier een prachtige nieuw gebouw. Een locatie waar ontmoeten centraal staat. Als gemeente zijn we trots op het duurzame karakter van het plan dat er ligt. Het past bij deze tijd. Daarnaast past het goed binnen een dorp als Arum. Vanuit de gemeente stimuleren we graag samenwerkingen tussen scholen en verenigingen in kleine kernen. Dit is daar een mooi voorbeeld van.”
Steentje bijdragen
Alle aanwezige kinderen van ontmoetingsschool De Oanrin en van KidsFirst hebben letterlijk hun steentje bijgedragen. Ze hebben allemaal een steentje versierd en deze bij het bouwbord gelegd. De steentjes zijn na afloop van de onthulling verzameld. Deze zullen zichtbaar verwerkt worden in het gebouw.
artist impression van de nieuwe dorpsschool in Arum
Duurzaam
Het nieuwe gebouw is met zonnepanelen en Ledverlichting energiezuinig. Een deel van het bestaande meubilair wordt hergebruikt. Daarnaast wordt bij de bouw zoveel mogelijk gebruik gemaakt van recyclebare en biologisch afbreekbare materialen.
Als alles volgens planning verloopt, kunnen de kinderen vanaf januari 2024 naar school in het nieuwe gebouw.
Molendag Súdwest-Fryslân
..zondag 27 november a.s van 11:00 tot 16:00 uur..
Persbericht Makkum 29-10-2022
Een groot aantal van de molens in het gebied van de gemeente Súdwest-Fryslân zullen deze zondag draaien en bij voldoende wind volop in bedrijf zijn. Afgelopen jaren was er op deze molendag in ieder geval genoeg wind, water en graan om meel van te malen en hout om tot planken te zagen.
Op de unieke molen dag In de gemeente Súdwest-Fryslân kunt u dit allemaal mee beleven en ervaren hoe het destijds in zijn werk ging, er staan meer dan 30 windmolens in onze gemeente. Meer 20 molens zullen mee doen aan deze molendag. Het merendeel van de molens zijn poldermolens, maar ook enkele houtzaag- en korenmolens, de Amerikaanse windmotoren, en zelfs een Tjasker staan binnen onze gemeentegrenzen.
De molen van Cornwerd
Op het gebied van polderbemaling zijn er diverse typen molens, te weten achtkante grondzeilers, spinnekop-molens, boerenmuontsen, grote en kleine windmotoren en tjaskers. Er is bewust gekozen voor de laatste zondag van november, in dit jaargetijde kunnen de molens laten zien waar ze voor gebouwd zijn malen, zagen en pompen. Iets wat op de landelijke of Friese Molendagen vaak niet kan, omdat er meestal vanwege het weer op deze molendagen niet gemalen mag of kan worden bij gebrek aan wind.
Kijk op onze website www.molenstichtingswf.nl voor de actuele lijst met alle deelnemende molens in onze meest molenrijke gemeente van Nederland..