november 2022 Alle artikelen.

 

Scouting Jambowa deelt Vredeslicht uit in Bolsward, Makkumer Belboei

Scouting Jambowa deelt Vredeslicht uit in Bolsward

....Zondag 18 december zal Scouting Jambowa het Vredeslicht uitdelen...

Persbericht Makkum 30-11-2022

Ieder jaar voor Kerst wordt het Vredeslicht door een kind aangestoken aan de vredesvlam in Bethlehem en door Scouts verder verspreid over de hele wereld. Dit jaar begint de verspreiding van het Vredeslicht over Nederland met een landelijke manifestatie in Utrecht op zaterdag 17 december. Net als voorgaande jaren wil Scouting Jambowa uit Bolsward samen met de Raad van Kerken in Fryslân het Vredeslicht ook verder over Fryslân verspreiden.

 

oecumenische vredeslichtviering in de Sint Franciscusbasiliekoecumenische vredeslichtviering in de Sint Franciscusbasiliek

 

Op zondagavond 18 december wordt hiervoor een speciale oecumenische vredeslichtviering in de Sint Franciscusbasiliek in Bolsward gehouden. Alle kerkelijke gemeenten, parochies, scoutinggroepen en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd het Vredeslicht op te halen en verder te dragen. Door het licht in de tijd van Kerst aan elkaar door te geven wordt zo samen een keten van licht gevormd, als teken van vrede en vriendschap.  

 

De voor een breed publiek bedoelde samenkomst met zowel typische kerkelijke als typische scouting-elementen begint om 19:00 uur in de Sint Franciscusbasiliek, Grote Dijlakker 7 in Bolsward. Er zal samen worden gezongen, stilgestaan bij vrede en vriendschap en woorden klinken van licht en leven. Men dient zelf een eigen stormlamp (of vergelijkbaar) mee te brengen om het Vredeslicht mee naar huis te kunnen nemen. Na afloop van de viering die zo’n drie kwartier zal duren is er nog gelegenheid elkaar te ontmoeten bij een kop koffie of thee.

 

Het Vredeslicht is van 17 t/m 31 december beschikbaar voor degenen die niet bij de viering willen of kunnen zijn. Neem hiervoor contact op met Patrick Janssen, vredeslichtambassadeur voor Fryslân via friesland@vredeslicht.nl

 

Krystmerke Westerein Harich krijgt steeds meer kleur, licht en vorm , Makkumer Belboei

Krystmerke Westerein Harich krijgt steeds meer kleur, licht en vorm 

Persbericht Makkum 29-11-2022

Op zaterdag 10 en zondag 11 december zal de tweede editie plaatsvinden van Krystmerke Westerein Harich. Een 2 kilometer lange kerstmarkt langs boerderijen en woningen. De commissie is blij dat alle bewoners van Westerein Harich wederom een plekje beschikbaar stellen voor de diverse marktkramen. Met de Krystmerke wordt beoogd de boerderij dichter bij de burger te laten staan.

In verband hiermee kan op één van de boerenbedrijven een kijkje genomen worden in de stal en bij de melkrobot. Bij een biologische boer zullen standhouders aanwezig zijn die biologische producten aanbieden. Op deze manier zal de sfeer van het boerenleven worden gecombineerd met de sfeer van Kerst.  

 

Circa 60 standhouders

Circa 60 standhouders hebben zich ingeschreven, er zijn nog enkele plekjes beschikbaar. De commissie is druk bezig om deze standhouders een mooie plaats te geven en de aankleding van de buurt voor te bereiden. De commissie is enthousiast over de variatie aan standhouders. Op diverse plekken op de route, en in de herberg, is eten en drinken te verkrijgen. De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door diverse muzikanten, verenigingen en/of groepen. 

 

Met hulp van Bram Dahmen is er bij de Stichting Jonkvrouwe J.E.J. Bas Backer en Streekwurk Zuidwest Fryslân subsidie aangevraagd voor het verlichten van de route. Na toekenning kon hier circa 2 km led-prikkabel van gefinancierd worden. 

 

Verschillende klusgroepen werken aan de aankleding van de Krystmerke. Terwijl er bij de één met stof en lint wordt gewerkt, is men elders op de buurt met hout en/ of verlichting in de weer.  In de herfstvakantie is de jeugd van Westerein onder begeleiding van enkele aanjagers in de weer geweest om vrolijke ijspegels en kerstmannen te maken. De decoraties zijn allemaal super mooi geworden. Deze gezellige klusmomenten zorgen voor verbinding op de buurt. 

 

Marktbezoekers kunnen hun auto parkeren bij Manege Gaasterland. Daar stappen zij in de bus richting het startpunt op Westerein . De entree is laagdrempelig; kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang, overige bezoekers betalen 2 euro (dit is incl. vervoer van en naar het parkeerterrein). De fiets mag u meebrengen op Westerein. 

De ruim 100 enthousiaste vrijwilligers komen uit heel Harich en ook vele familieleden van de Westereinders doen mee.  

 

We zien jullie graag op onze sfeervolle Krystmerke! 
Zaterdag 10 december 15 – 21 u. 
Zondag 11 december 11 – 18 u.  
(honden kunnen we niet toelaten i.v.m. het vee en eventueel overdraagbare ziekten over en weer) 

Kijk voor meer informatie op www.krystmerkeharich.nl en houd social media in de gaten voor de laatste nieuwtjes. 

Jouster Fanfare Orkest pakt uit!, Makkumer Belboei

Jouster Fanfare Orkest pakt uit!

.....groot muzikaal evenement en bekende artiesten.....

Persbericht Makkum 29-11-2022

Op zaterdag 10 december treedt het Jouster Fanfare Orkest op met niemand minder dan Cor Bakker, Marco Bakker, Jennie Lena en de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar. Dit kerstgalaconcert wordt gehouden in Sportfun in Joure en begint om 20:00 uur. Het Jouster orkest bestaat 60 jaar en staat 10 jaar onder de bezielende leiding van dirigent Siemen Hoekstra.

De Mastreechter Staar, Marco Bakker, Jennie Lena en Cor BakkerDe Mastreechter Staar, Marco Bakker, Jennie Lena en Cor Bakker...

 

Genoeg reden om weer eens flink uit te pakken. Het kerstgalaconcert voert u mee naar warme kerstsferen en Sportfun wordt omgetoverd tot een sfeervol theater.  Met The Voice of Holland zangeres Jennie Lena, bariton zanger Marco Bakker, pianist Cor Bakker en het mannenkoor Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar staat er een top aan artiesten.

Jennie Lena

Jennie Lena brak in 2015 door met haar deelname aan The Voice of Holland. Haar blind audition ging onmiddellijk viral en daarmee trok ze gelijk internationaal aandacht. Haar video is inmiddels 50 miljoen keer bekeken. Deze Amsterdamse dame heeft een rauwe stem en zorgt voor de flair op het podium.  

 

Mastreechter Staar

De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar is een 115 koppig mannenkoor, afkomstig uit Maastricht. Ze dragen het Koninklijke predicaat door de hoge muzikaliteit die ze hebben en moeten waarborgen. Mede door hun eigen zangschool blijft dit koor op topniveau.

 

Marco Bakker

Concert zanger Marco Bakker debuteerde in 1965 en is bekend van de vele opera’s en operettes waarin hij heeft gezongen. Deze bariton heeft in zijn internationale  loopbaan heel wat prestigieuze optredens verzorgd. Zijn warme, geschoolde stem zal deze avond het geheel vocaal complementeren. 

 

Cor Bakker

De avond wordt gepresenteerd door pianist Cor Bakker. Bij de meeste mensen bekend door de tv programma’s met Paul de Leeuw. Daarvoor is hij 11 jaar de vaste pianist geweest van het Metropole Orkest. Met de muzikale opluistering van deze pianovirtuoos presenteert het Jouster Fanfare Orkest op 10 december een kerstgalaconcert met een top aan artiesten. Kaarten zijn nu verkrijgbaar via www.jousterfanfareacties.nl

Bijke van wege succes verleng, Makkumer Belboei

Bijke van wege succes verleng

....zes extra voorstellingen in dorpshuizen en theaters ....

Persbericht/Redactie Makkum 28-11-2022

Plus 5 extra voorstellingen voor Studenten. Bijke van Pier21 wordt wegens groot succes verlengd. In januari 2023 kunnen theaterliefhebbers nog van Bijke genieten in Ysbrechtum, Mantgum, Anjum, Sumar, Heerenveen en Leeuwarden. In november en december zijn er vijf extra voorstellingen gepland voor studenten van NHL Stenden, Friese Poort en Friesland College.

 

Fotograaf: Natalia BalaninaFotograaf: Natalia Balanina

 

In totaal zal Bijke in 2022 en 2023 meer dan 50 keer spelen op 44 locaties door heel Fryslân. Tot nu toe zijn er al ruim 8.000 kaarten verkocht. “Het is toch altijd even afwachten hoe een nieuwe voorstelling door het publiek wordt ontvangen, zeker in deze tijd”, vertelt David Lelieveld, creatief producent bij Pier21. “De combinatie van een herkenbaar thema als eenzaamheid, de mooie tekst en het geweldig spel tussen Joke, Theun en Bobby heeft prachtig uitgepakt”, vervolgt Lelieveld. 

 

Bijke voor studenten

Dat het thema eenzaamheid niet alleen voor een oudere doelgroep interessant is blijkt uit de grote belangstelling van de MBO en HBO scholen om de voorstelling voor studenten te spelen. In samenwerking met Afûk, speelt Bijke vijf keer voor groepen studenten van NHL Stenden, Friesland College en Friese Poort, waarbij de studenten een maatje vanuit stage of anderszins meenemen. Deze voorstellingen zijn besloten. 

 

Over Bijke

Agnes woont al jaren op hetzelfde buurtje als René, maar niemand heeft een idee waarmee zij zich bezig houdt. Ze leeft erg teruggetrokken en afgezonderd. Agnes bemoeit zich met niemand en ze laat zich nooit buiten zien. Als haar hond Bijke op een dag zijn aandacht trekt, vindt René Agnes languit liggend in de keuken. Hij is nog maar net op tijd. Agnes wordt met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Zo belandt Bijke bij René. Had hij eerder met haar contact moeten zoeken? Of was het juist goed dat hij Agnes haar gang liet gaan, omdat zij niet zat te wachten op bemoeienis van andere mensen? René begint te twijfelen. Ook aan zichzelf. Uiteindelijk moet hij toegeven dat hij meer van Agnes begrijpt dan hij eerst door had en dat hij meer op haar lijkt dat hij zou willen.

 

De pers over Bijke:

“In peareltsje” Leeuwarder Courant 

“Betekenisvol theater over eenzaamheid”, Scenes 

“Een cadeautje puur toneel”, Omrop Fryslân 

“Vertederende hond verwarmt de harten”, Theaterkrant

 

De zes extra voorstellingen in dorpshuizen en theaters spelen vanaf 13 tot en met 21 januari 2023. Bezoek www.pier21.nl voor meer informatie en kaarten.

 

Uitgeverij Wijdemeer uit Dokkum komt met 2 nieuw boeken, Makkumer Belboei

Uitgeverij Wijdemeer uit Dokkum komt met 2 nieuw boeken

..het leven van Piet Oberman en Jan Frearks van der Bij

Persbericht/Redactie Makkum 28-11-2022

Biografie van KP-leider Piet Oberman. 

 

Piet Oberman werd direct onder de rook van Dokkum geboren en bracht er het grootste deel van zijn leven door. Hij maakte deel uit van een welvarende familie van houthandelaren, dominees en bestuurders, met een sterk gereformeerde inslag. Familie en stad droegen flink bij aan zijn persoonlijke ontwikkeling.

Omslag boek: Biografie van KP-leider Piet ObermanOmslag boek: Biografie van KP-leider Piet Oberman

 

Hij was zesendertig jaar oud toen hij als Fries KP-leider op 8 december 1944 zijn mannen voorging bij de geslaagde kraak van de Leeuwarder gevangenis. Zonder bloedvergieten weten ze eenenvijftig mensen te bevrijden. Als deze actie achttien jaar later verfilmd wordt en veel publiek trekt, stijgt zijn ster naar grote hoogte. De mythe krijgt gestalte en ontneemt zo voor buitenstanders het zicht op de man.

 

De man Oberman is een man met vele gezichten. Zo is hij een dwarsliggende jongeling, een avonturier, een eenling, een 'fuifnummer', populair bij de vrouwen, een snelheidsduivel op de motor en in zijn Amerikaanse sleeën, een bezonnen verzetsleider, geslaagd ondernemer, zeezeiler, echtgenoot en vader van vier zoons. Auteur Hessel de Walle, die in 2019 De mannen van de Overval  publiceerde, laat in deze biografie al deze aspecten de revue passeren.

 

Boekinfo:Hessel de Walle, Piet Oberman. De man en de mythe. Omvang 350 blz. Uitvoering: hardcover. ISBN 978 949 205 287 2

 

 

Boek oer skilder Jan Frearks van der Bij

 

Kommende freed 2 desimber ferskynt it boek “Keunster tusken berop en ropping. Jan Frearks van der Bij 1922-2013”. It wurdt presintearre by de iepening fan in oersjochs-eksposysje fan it wurk fan Van der Bij yn Museum Dr8888.

Jan Frearks van der Bij (1922-2013)Jan Frearks van der Bij (1922-2013)

 

Jan Frearks van der Bij (1922-2013) wie foarbeskikt om by syn heit, dy’t hússkilder wie, yn it wurk. It foarútsjoch in libben lang kezinen te striken, noaske him lykwols net: syn talinten leine earne oars. Fan jongs ôf oan tekene en skildere er al. Noch yn de oarlochsjierren slagge er oan in baan as reklametekener. Tegearre mei syn sweager Pier Feddema folge er lessen by Herman Dijkstra yn Grins, dêr’t er yn ’e kunde kaam mei Klaas Koopmans, Jaap Rusticus en Sjoerd Huizinga. Mei har fiven foarmen se de skildersgroep Yn ’e line.

Yn de jierren '50 ûntwurp Van der Bij neist syn baan in grut tal boekomslaggen en mozaiken. Doe't der in ein kaam oan syn wurk by it reklameburo, waard er tekenlearaar. De earste helte fan de jierren santich kaam dêrtroch fan skilderjen net folle. Nei syn pensjoen koe er wer los, en hie er sukses mei tal fan eksposysjes.

Mei de mozaiken, syn boekomslaggen en benammen mei syn lânskippen dêr’t er Fryslân mei typearret, nimt er in wichtich plak yn de Fryske keunsthistoarje yn.

Elske Schotanus nimt yn dit boek de libbensbeskriuwing fan de keunstner foar har rekken, wylst Gitte Brugman de keunst fan Van der Bij yn de kontekst fan syn tiid en syn tiidgenoaten pleatst.

Hulp bij hoge energierekening dorpshuizen Súdwest-Fryslân, Makkumer Belboei

Hulp bij hoge energierekening dorpshuizen Súdwest-Fryslân

Persbericht Súdwest-Fryslân Makkum 23-11-2022

Steeds meer dorpshuizen, sportclubs en culturele organisaties hebben het moeilijk met de hoge kosten voor energie. Ze kunnen de rekening niet of nauwelijks meer betalen en luiden de noodklok. Gemeente Súdwest-Fryslân vindt het voortbestaan van deze maatschappelijke organisaties van groot belang. De gemeenteraad wordt daarom gevraagd om 1,6 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de extra energiekosten van maatschappelijke organisaties in Súdwest-Fryslân. 

 

“Verenigingen, sportclubs en dorpshuizen zijn belangrijke ontmoetingsplaatsen voor onze inwoners. We moeten voorkomen dat deze organisaties hun rekeningen niet meer kunnen betalen. En dat daardoor activiteiten niet meer door kunnen gaan. Net als tijdens de coronacrisis willen we er nu ook zijn voor deze organisaties en hun vele vrijwilligers”, zegt wethouder Bauke Dam.

 

Volledige vergoeding extra kosten 2022

Súdwest-Fryslân werkt momenteel de plannen uit voor deze zogenoemde Energiecompensatie. Het is de bedoeling dat organisaties de extra energiekosten volledig vergoed kunnen krijgen. De gemeentelijke bijdrage vult de vergoeding van het Rijk aan. De energiecompensatie is bedoeld voor organisaties zoals dorpshuizen, multifunctionele centra, wijkgebouwen, sportverenigingen en andere culturele organisaties met eigen gebouw en zonder winstoogmerk. 

 

Nieuwe subsidieregeling 

Als het plan wordt goedgekeurd kunnen de organisaties vanaf februari 2023 de energiecompensatie aanvragen bij de gemeente. Het gaat om een vergoeding van de extra energiekosten die in 2022 zijn gemaakt door de hoge prijzen. Ook kijkt Súdwest-Fryslân naar de mogelijkheden voor vergoeding van deze kosten in 2023. 

 

De instellingen die voor de regeling in aanmerking komen, worden deze week per mail geïnformeerd. Daarnaast gaat Súdwest-Fryslân de komende weken in gesprek met besturen van multifunctionele centra en dorpshuizen over het plan om te horen wat zij er van vinden. 

It Soal Workum wordt vijfde opvanglocatie in Súdwest-Fryslân, Makkumer Belboei

It Soal Workum wordt vijfde opvanglocatie in Súdwest-Fryslân

Persbericht Súdwest-Fryslân Makkum 23-11-2022

Recreatiepark It Soal in Workum wordt voorbereid als gemeentelijke opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft hiervoor met de eigenaar een overeenkomst gesloten. Door een renovatie op het recreatiepark kan een deel ervan worden ingezet voor 120 Oekraïense vluchtelingen. Op het park worden 31 chalets van verschillende groottes in gebruik genomen voor bewoning, kantoor en beveiliging.

Chalets komen beschikbaar voor opvang Oekraïense vluchtelingenChalets komen beschikbaar voor opvang Oekraïense vluchtelingen

 

“Yn Warkum wurde al Oekraynske flechtlingen yn hotel de Wymerts opfong. Geweldich hoe gastfrij ús mienskip is om minsken in feilich plak te jaan. De stream fan flechtlingen nimt noch hieltiid ta en dêrom bin ik der wiis mei dat wy nochris 120 minsken opfange kinne. Meiïnoar soargje wy derfoar dat wy de taakstelling fan Fryslân ynfulle. Mei de help fan in soad frijwilligers kinne wy dit oan en de opfang langer folhâlde. Wy nimme hjiryn ús ferantwurdlikheid as grutte gemeente mei in soad romte”, vertelt burgemeester Jannewietske de Vries. “Derneist beseffe wy dat dit ekstra ynset freget fan húsdokters, oare soarchpartijen en ûnderwiisynstellingen yn Warkum, sy binne yn de tariedingen meinommen. Wy binne grutsk dat wy hjir meiïnoar de skouders ûnder sette kinne”.

 

Súdwest-Fryslân biedt plek aan ruim 500 vluchtelingen

Na Galamadammen in Koudum, Amicitia in Sneek, Nij Ylostins in IJlst en de Wymerts in Workum is dit de vijfde gemeentelijke opvanglocatie in Súdwest-Fryslân. Daarnaast zijn er drie grootschalige particuliere opvanglocaties in Hylpen, Gaastmeer en Heeg. Hiermee biedt Súdwest-Fryslân plek aan ruim 500 vluchtelingen. 

 

Er komen nog dagelijks Oekraïense vluchtelingen Nederland binnen. Omdat vluchtelingen uit Oekraïne niet de asielprocedure ingaan, hebben gemeenten een belangrijke rol in het organiseren van de opvang. Elke Veiligheidsregio heeft sinds oktober de opdracht om 1000 extra plekken te realiseren, bovenop de 2000 die er al waren. 

 

Op dit moment worden in Workum voorbereidingen getroffen om de locatie klaar te maken voor ontvangst. De gemeente is niet alleen verantwoordelijk voor de realisatie van de opvang, maar ook voor het faciliteren van de eerste levensbehoeften zoals zorg, medische hulp en onderwijs. Samen met de betrokken instanties wordt dit gereed gemaakt voordat de vluchtelingen arriveren. De gemeente hoopt in januari de nieuwe tijdelijke inwoners te kunnen verwelkomen. Inwoners van Workum zijn inmiddels per brief geïnformeerd over de plannen. 

Alpha Cursus van start in Arum, Makkumer Belboei

Alpha Cursus van start in Arum

Persbericht Makkum 22-11-2022

Op donderdag 26 januari 2023 start een Alpha-cursus in Arum. Bij Alpha (her)ontdek je de basis van het christelijk geloof op een laagdrempelige en gezellige manier. Elke Alpha-bijeenkomst bestaat uit drie onderdelen: eten, een inleiding en een kleine groep. Je bent niet de enige Alpha-deelnemer; wereldwijd volgden ruim 25 miljoen mensen een Alpha. In Nederland zijn dat er al ruim 325.000! De Alpha-cursus in Arum gaat uit van de Protestantse Gemeente De Haak (Hitsum-Achlum-Arum-Kimswert).

 

Alpha is voor iedereen! Het is de plek waar je jezelf mag zijn. De plek waar je alles mag delen. De plek waar je mag twijfelen. De plek waar je welkom bent. En bovenal: de plek waar alle verhalen samenkomen. Er is alle ruimte om het gesprek aan te gaan en je vragen en ideeën te delen.

Op Alpha denk je samen na over allerlei inspirerende onderwerpen. Iedereen komt met zijn eigen meningen en vragen. Je ontdekt altijd iets nieuws. Je ontmoet nieuwe mensen, met wie je echte, eerlijke gesprekken aangaat. En het is helemaal gratis!

Elke Alpha begint met een lekkere maaltijd. Hét moment om elkaar op een ontspannen manier goed te leren kennen. Na de maaltijd kijk je naar een korte, inspirerende film over een van de onderwerpen. Daarna is er alle ruimte om je vragen en gedachten te delen in een kleine groep.

Er zijn 9 Alpha-avonden (26 januari, 2, 9, 16, 23 februari, 2, 9, 23, 30 maart 2023)) van 18.00-21.00 uur en een Alpha-weekend (vrijdagavond/zaterdag 24/25 februari 2023). Elke keer staat een ander onderwerp centraal. Bijvoorbeeld: Is er meer? Wie is Jezus? Bidden: waarom en hoe? De Bijbel lezen: waarom en hoe? Hoe kun je geloven?

Meld je voor 1 januari aan bij ds. Marco Roepers marco@roepers.net / 0517-235353 of bij ds. Tytsje Hibma thibma@hetnet.nl / 0611404591.

 

 

Jongere kan langer thuiswonen, uitkering blijft gelijk , Makkumer Belboei

Jongere kan langer thuiswonen, uitkering blijft gelijk

Persbericht Súdwest-Fryslân Makkum 22-11-2022

Met terugwerkende kracht, vanaf 1 juli 2022, tellen jongeren van 21 tot 27 jaar niet meer mee voor de uitkering van hun medebewoners. De gemeente Súdwest-Fryslân loopt hiermee vooruit op een wetswijziging over de kostendelersnorm. Zo kunnen jongvolwassenen nog wat langer inwonen bij bijstandsgerechtigden zonder gevolgen voor de uitkering. 

 

“Door de woningnood komt het steeds vaker voor dat jongeren langer bij hun ouders blijven wonen. Stel dat de ouders een bijstandsuitkering hebben, dan wordt deze in de huidige regelgeving lager als er meer mensen in één huis wonen. Het gevolg kan zijn dat de ouders het zich niet kunnen veroorloven om hun eigen volwassen kind in huis te hebben”, aldus Marianne Poelman, wethouder met bestaanszekerheid in portefeuille. “Helemaal nu het dagelijks leven een stuk duurder is geworden en elke euro telt.”

 

Aanpassing van de regel

Daarom past gemeente Súdwest-Fryslân de regel aan. Jongvolwassenen van 21 tot 27 jaar tellen vanaf 1 juli 2022 niet meer mee als kostendeler voor de bijstandsuitkering van een ander. Andersom blijft de kostendelersnorm wel gelden voor personen vanaf 21 jaar. 

 

Een voorbeeld ter verduidelijking. Een kind van 24 jaar woont bij zijn ouders (allebei 50 jaar). Allen hebben recht op algemene bijstand voor het levensonderhoud. Het kind is geen kostendelende medebewoner meer voor de bijstand van zijn ouders. De ouders hebben recht op de normale gehuwdennorm. Op het kind is wel de kostendelersnorm van toepassing. Zijn ouders zijn kostendelende medebewoners want zij zijn allebei ouder dan 27 jaar.

 

Marianne Poelman vervolgt: “Bovendien zorgen de problemen op de woningmarkt er voor dat jongeren vaak het huis niet uit kunnen, hoe graag ze dat ook willen. Door de regels aan te passen van de kostendelersnorm zorgt dat bij een aantal huishoudens in onze gemeente voor enige verlichting in deze benarde situatie.” 

 

De uitkeringen worden door de gemeente opnieuw beoordeeld op de gewijzigde norm. Inwoners hoeven hiervoor niets te doen. Inwoners voor wie de versoepelde kostendelersnorm geldt, ontvangen binnenkort een brief.

 

Wat is de kostendelersnorm?

Kostendelersnorm is een begrip dat wordt gebruikt om te bepalen hoe hoog de bijstandsuitkering is. Woont iemand met een uitkering samen met andere volwassenen? Dan kunnen woonlasten, zoals gas en energie, met elkaar gedeeld worden. Hierdoor is een lagere uitkering nodig om van te kunnen leven. Hoe meer volwassen personen in huis wonen, hoe lager de uitkering wordt. De norm leidt zo nu en dan tot problemen. Meer jongeren uit bijstandsgezinnen verlaten het ouderlijk huis omdat de ouders het zich financieel niet meer kunnen veroorloven om hun volwassen kind in huis te houden. In verband met de huidige woningnood kan dit leiden tot dak- en thuisloosheid bij jongeren.

 

Het kabinet wil de leeftijdsgrens ook verhogen, maar zegt die wetswijziging pas per 1 januari 2023 te kunnen doorvoeren. 

 

Gemeente Súdwest-Fryslân verruimt doelgroep voor de Energietoeslag , Makkumer Belboei

Gemeente Súdwest-Fryslân verruimt doelgroep voor de Energietoeslag

Persbericht Súdwest-Fryslân Makkum 22-11-2022

Dit jaar riep de overheid de Energietoeslag in het leven. Een tegemoetkoming in de kosten van gas en energie, die hard gestegen zijn. Deze regeling gold in gemeente Súdwest-Fryslân voor inwoners die maximaal 120% van het minimumloon verdienen. Het college stelde aan de raad voor om deze doelgroep uit te breiden, om zo meer inwoners in 2022 een financieel steuntje in de rug te kunnen geven. De gemeente trekt hier 1,16 miljoen euro voor uit.  

 

“De kosten van boodschappen, gas en licht rijzen de pan uit. Dit raakt steeds meer inwoners. Niet alleen de huishoudens met een inkomen op of rond bijstandsniveau worden extra hard getroffen, maar ook de huishoudens met een inkomen net daarboven. Iedereen moet warm de winter door komen, daarom kijken we voortdurend wat we kunnen doen. Het uitbreiden van de doelgroep die in aanmerking komt voor de Energietoeslag is daar een concreet voorbeeld van”, aldus Marianne Poelman, wethouder met bestaanszekerheid in portefeuille.  

 

Meer inwoners recht op de Energietoeslag

Inwoners die tussen de 120% en 130% van het sociaal minimum verdienen, krijgen de helft van de toeslag uitgekeerd. Dat komt neer op €650, eenmalig in 2022. Inwoners met een inkomen tussen de 130% en 140% van het minimumloon, ontvangen eenmalig €325. Ook studenten zijn nu toegevoegd aan de doelgroep en maken aanspraak op de toeslag, als ze zelfstandig wonen. 

 

Herbeoordelingen

Ruim 80% van de doelgroep tot 120% van het minimumloon heeft de toeslag inmiddels aangevraagd en ontvangen. Van inwoners die eerder een afwijzing ontvingen, omdat het inkomen net te hoog was, wordt de aanvraag nu opnieuw beoordeeld. Zij hoeven de toeslag niet weer aan te vragen en ontvangen vanzelf een brief van de gemeente. Inwoners die eerder dachten geen recht te hebben vanwege het inkomen, wordt geadviseerd om de toeslag aan te vragen, als ze nu wel binnen de doelgroep vallen. 

 

Vergroten van bereik  

“Om meer inwoners te wijzen op de toeslag, startten we SWF Tichtby,. Elke week zijn we in verschillende dorpen en wijken in de gemeente. We bieden concrete hulp, dichtbij de inwoner, en helpen bij het aanvragen van de Energietoeslag.” licht de wethouder toe. Met de tour bereikt de gemeente op een laagdrempelige manier inwoners met een wat lager inkomen. Via flyers, posters, social media en www.sudwestfryslan.nl/swftichtby wordt bekend gemaakt wanneer de gemeente in welk dorp of wijk is. 

 

Sinterklaas aankomst in Makkum, Makkumer Belboei

Sinterklaas aankomst in Makkum

.......zonnig, koud en ?????????.......

Redactie Makkum 20-11-2022

Als zich al honderden mensen hebben verzameld op de haven in Makkum verschijnt een klein stoombootje bij de haven ingang. Verschrikte gezichten, vooral bij ouders. Wat is dit. Waar is de grote stoomboot. Sinterklaas komt toch niet met zo’n klein bootje. Daar kunnen nooit alle cadeautjes en snoepgoed op.

 

Het bootje nadert evenwel razendsnel en eenmaal voor de wal springen er twee Pieten uit met een groot net gevuld met pakjes. Iedereen voelt, nu ook de kinderen, dat er iets goed mis is. Ook Jetze Genee en zelfs wethouder Bauke Dam weten zich even geen raad met de situatie. De twee Pieten gaan er in tussen van door richting centrum. Door hun grote haast verliezen ze wel zo nu en dan een pakje. De eerst nog vriendelijk lachende verkeersregelaars voelen aan dat er wat fout zit, maar…….

 

Dan gaat er een zucht van verlichting door de nu wel heel veel mensen die naar de haven zijn gekomen. Een groot schip met aan dek veel Pieten. versiert met vlaggen en Sinterklaas zelf komt aanvaren. Hallelujah speelt de mooiste sinterklaasliedjes en iedereen lacht weer. Al handen schuddend ondergaat de Sint het welkomstwoord. 

 

Sinterklaas zelf omringt door vele Pieten zet voet aan wal.Sinterklaas zelf omringt door vele Pieten zet voet aan wal.

Vanaf de haven gaat Sinterklaas vergezeld van zijn Pieten die handen vol snoep uitdelen en nog meer snoep aan kinderen die tekening hebben gemaakt ,of zich hebben verkleed richting Markt. Ook hier natuurlijk de nodige plichtplegingen, maar helaas heeft Sinterklaas wel een beetje een vervelende mededeling.

 

Heel veel kinderen, enkele verkleed heten Sinterklaas welkom. Hallelujah verhoogt de feeststemming met vele mee te zingen kinderliedjesHeel veel kinderen, enkele verkleed heten Sinterklaas welkom. Hallelujah verhoogt de feeststemming met vele mee te zingen kinderliedjes

 

“Een paar, twee om precies te zijn, van zijn Pieten hebben veel cadeautjes meegenomen die voor de kinderen in Makkum waren. Sinterklaas wil het liever niet hardop zeggen, maar het was wel waar. Ze hadden ze gestolen”. Spontaan bracht één van de kinderen het gevonden pakje dat uit het net van de ‘boeven’ was gevallen terug naar Sinterklaas en daarna volgden meer kinderen.

 

Plotseling opnieuw veel onrust. Wie de ‘boeven’ heeft gevangen , misschien de verkeersregelaars, weten we niet maar met veel tumult werden de ‘deugnieten’ naar het podium gebracht. Ze wisten zelf ondertussen ook wel, dat het een hele foute en domme streek was geweest. Ze verontschuldigden zich dan ook wel duizendmaal. Hoe hadden ze zo onnozel kunnen doen. Verschrikkelijk.

 

Deze twee vriendelijk lachende verkeersregelaars waarschijnlijk niet, maar misschien hun collegaDeze twee vriendelijk lachende verkeersregelaars waarschijnlijk niet, maar misschien hun collega's

 

De boeven worden opgebracht.De boeven worden opgebracht.

 

Liep het gelukkig al met al toch nog goed af. Het was echter wel een hele lange ontvangst geweest en menig kinderkopje trok een beetje wit weg van de kou. Gelukkig konden ze nu allemaal naar plekken waar voor de verschillende leeftijdsgroepen leuke dingen werden georganiseerd. 

 

En later op de avond een paar liedjes zingen en de schoen opzetten. Sinterklaas was in Makkum met heel veel Pieten. Ze zouden vast in elk huis wel wat in de schoen stoppen.

Nieuw uiterlijk Ds. L. Touwenlaan krijgt vorm, Makkumer Belboei

Nieuw uiterlijk Touwenlaan krijgt vorm

Redactie Makkum 16-11-2022

Begin oktober ging de schop er in. In vier fasen wordt de Ds. L. Touwenkaan in Makkum aan gepakt. De tekeningen circuleerden al geruime tijd en velen hadden hun mening laten horen en naar weinigen werd geluisterd. Op het laatste moment moesten er nog aanpassingen worden ingetekend. De belangrijkste verkeersader naar het busstation en de Jumbo supermarkt wordt geplaveid met klinkers. 


Recentelijk hebben we gezien, dat dat in Bolsward al tot een extra kosten post van 365.000 euro heeft geleid. Na de herinrichting van de binnenstad begin dit jaar ontstonden klachten over geluidsoverlast, scheuren in muren en trillingen. Vervanging van de authentieke stenen, die niet geschikt bleken voor zwaar verkeer,  waren  de oorzaak.

Met de machine wordt de toekomstige rijweg gestraat.Met de machine wordt de toekomstige rijweg gestraat.

Afgelopen dagen zijn de stratenmakers begonnen met het leggen van de klinkers op de rijweg. Nu ziet her er op dit moment fraai uit. Ook de trottoirs liggen er weer in. Ze zijn zelfs breder dan voorheen en heel goed begaanbaar. Maar doordat de rijweg niet kan worden gebruikt zijn de voetpaden nu ook het domein van fietsers. Sommigen menen met gangetjes van rond de twintig   over het voetpad te moeten scheuren en via nadrukkelijk bellen worden andere gebruikers er op gewezen ruimte te maken. 

 

Fraaie brede voetpaden aan beide zijden van de weg.Fraaie brede voetpaden aan beide zijden van de weg.

 

Voorlopig zullen we over de gevolgen van de gemaakte keuzes weinig kunnen schrijven. Tot maart 2023 zal er nog volop aan de Touwenkaan worden gewerkt en zal het zware verkeer er nog geen gebruik van maken. Hopelijk kiezen de fietsers toch voor de rijbaan zodra dit weer mogelijk is, want de huidige situatie is voor ouderen en kleine kinderen best wel gevaarlijk. Misschien toch even afstappen en lopen als er andere gebruikers zijn, is een regelmatig gehoorde opmerking door de mensen die dagelijks even komen kijken hoe het werk vordert.