maart 2022 Alle artikelen.
De AFM en Nederlandsche Bank waarschuwen voor risico Crypto
Redactie
Woensdag 30 maart stond het volgende op teletekst pagina 105.
Medewerkers van de AFM,de Autoriteit Financiële Markten, geven de komende maanden op tientallen mbo-scholen les over beleggen en speculeren. Zo hoopt de toezichthouder jongeren te waarschuwen voor de risico's die ze lopen en voor influencers die gouden bergen beloven. De populariteit van beleggen is flink toegenomen de afgelopen jaren. Voor veel jongeren is investeren in cryptomunten ook gewoon geworden. Een kwart van de jongvolwassenen is ermee bezig. Met apps is beleggen erg makkelijk, maar de kennis van de risico's ontbreekt vaak.
Het is 2022, maar we gaan voor de aardigheid een jaartje of zestig terug in de tijd. In de jaren 60 van de vorige eeuw kregen nog vele werknemers hun geld uitbetaald via een loonzakje. In de loop van dat decennium ging dat evenwel veranderen en werden de salarissen via de bank betaald. Iedereen moest aan een bankrekening. Het had zonder meer voordelen, veiliger voor de werkgever, en in den beginnen ook voor de werknemer. Hij/zij kreeg er zelfs een vergoeding voor als er werd gespaard en het kostte allemaal helemaal niks. Ook in den beginne zetelden de banken nog voornamelijk in gewone woningen met kantoorruimte, maar al in 1967 werd in Makkum een heel nieuw bankgebouw neergezet. En er volgden meer en meer. Begin deze eeuw waren er ruim 6000 kantoren. Op het hoogtepunt verschenen er zelfs megalomane gebouwen. De salarissen van de bankbedienden waren misschien niet onaardig maar de echte winsten, bonussen, gingen naar de top. Rond 2007 groeiden de ‘geld’ bomen tot in de hemel. En toen……
Het voormalig hoofdkantoor van ING aan de Zuidas. Na de gedwongen splitsing was de bankafdeling vertrokken naar de Bijlmer
Boem het was over. List en bedrog bleek tot onmogelijke schulden te hebben geleid en het hele bankensysteem donderde bijna in elkaar. Gelukkig waren ‘Henk en Ingrid’ bereid om hun belastingafdracht in de pot te gooien om de zaak te redden. Via gigantische leningen van de overheid konden ze bijna allemaal overleven. Enkel Dirk die ‘most’ weg.
In die tijd kende Nederland ook de AFM (2002) en natuurlijk de Nederlandse Bank. Op hun website staat hun missie? Toen hoorden we niet teksten over bankiers, waarvoor je op moest passen, die gouden bergen beloofden, toen werden we niet gewaarschuwd voor het gemak waarmee je geld uitgeeft met plastic en apps. Een zinnetje als behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst werd standaard toegevoegd aan alle reclame uitingen en dat was het.
Nog van voordat er überhaupt sprake was van waarschuwingen voor financiële producten
We zijn terug in 2022. Wie boven een ton aan spaargeld heeft moet er voor betalen, wie maximaal 300 in de week opneemt om zijn uitgaven op die manier in de hand te kunnen houden moet daarvoor betalen. Geld afstorten, betalen. Geld overmaken, betalen. De rekening bij de bank, betalen. Een dag vrij nemen om een bankmedewerker aan de telefoon te krijgen. En vanuit die wereld komt nu de waarschuwing voor het gebruik van cryptovaluta.
Nou in het ergste geval herhaalt de geschiedenis zich en is de cryptowereld net zo’n kaartenhuis als de bankenwereld. Ook in de cryptowereld zullen wel allerlei regeltjes en bemoeizuchtige types de zaken willen controleren. Nu heten de grootverdieners influencers en toen bankiers. So what. Er verandert niks, behalve dan dat er nu eens iemand anders dik verdient. Maar mogelijk ontstaat ook een systeem zoals bedoeld. Blockchain technologie een systeem voor het vastleggen van informatie op een manier die het vrijwel onmogelijk maakt om het systeem te veranderen, te hacken of te bedriegen. Controleerbaar door iedereen en daardoor misschien wel stukken veiliger dan dat banken gedoe van nu.
Watersportondernemers en VVV willen wintervaren tot een succes maken
VVV Waterland van Friesland
Als het aan VVV Waterland van Friesland ligt, dan komen er ook in de winter toeristen naar Waterland Friesland toe om te wintervaren. In Sneek sprak de VVV gisteravond samen met onder andere watersportondernemers over hoe je wintervaren tot een succes kunt maken. Het begin is er: Provincie Fryslân maakt het gebruik van de op afstand bedienbare bruggen in de winter makkelijker. Vanaf november 2022 hoeft hier geen afroep meer voor te worden gedaan.
Foto: ThomasVaer Fotografie - Bijeenkomst Wintervaren Sneek
Bij de deelnemende ondernemers van de brainstorm was veel bereidheid om het wintervaren mogelijk te maken en zo het toeristenseizoen te verlengen. “Ook zij zien dat boten steeds meer buiten het traditionele seizoen worden verhuurd, maar dat de faciliteiten, zoals stroom en water, hier nog niet op zijn ingesteld”, zegt Grietje Hoekstra van VVV Waterland van Friesland. Het nieuws dat de Provincie Fryslân er vanaf november geen afroep meer hoeft te worden geregeld voor bruggen die op afstand bestuurbaar zij vanuit It Swettehûs, werd daarom vol enthousiasme ontvangen. “Dat is een eerste goede stap. Er is alleen nog meer te doen, onder meer op het gebied van informatievoorziening en promotie”, aldus Grietje. “Hiervoor gaan we samenwerken met de watersportondernemers, die we gerust pioniers mogen noemen.”
Goede informatie is essentieel
Tijdens de brainstorm werd door bootverhuurders, eigenaren van jachthavens en jachtwerven uit heel Waterland van Friesland productief van gedachten gewisseld over het wintervaren. Ook Provincie Fryslân, Recreatieschap De Marrekrite, Toerisme Alliantie Friesland en Dagrecreatieve Netwerken waren vertegenwoordigd. “Tijdens de bijeenkomst kwam naar voren dat het nu niet duidelijk is waar gasten terecht kunnen”, vertelt Grietje. “Denk aan goede informatie over jachthavens, horecagelegenheden, musea die wél open zijn. Ook moeten er actuele wintervaarroutes beschikbaar komen en sowieso moet het wintervaren bekender en vanzelfsprekender worden gemaakt.” Tijdens de bijeenkomst kwamen hiervoor allerlei ideeën naar voren. Zoals het meer samenwerken door faciliteiten van jachtverhuurders open te stellen voor de ‘concurrent’ en het promoten van wintervaren onder de vaste klanten. Daarnaast werd de wens uitgesproken dat er in de toekomst niet meer wordt gesproken over de ‘start van het watersportseizoen’. In de toekomst zou moeten worden gesproken over het feit dat de watersport heel het jaar door aantrekkelijk is.
Wintervaren wordt steeds bekender
André van Duin en Janny van der Heijden lieten in januari met hun programma ‘Denkend aan Holland’ al zien dat wintervaren een prachtige ervaring is. Wintervaren wint mede door die aandacht meer aan populariteit. “Dat is een goede ontwikkeling”, stelt Grietje. “Wij hebben ons samen met onze 831 leden ook niet voor niets tot doel gesteld om het toerisme over de seizoenen te spreiden. Volgens prognoses van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen en Provincie Fryslân blijft het aantal toeristen namelijk groeien. Spreiding wordt in de toekomst essentieel. Daar moet je nu al mee beginnen en niet wachten tot het zover is. Daarom maken we ons hard voor een seizoenverlenging. In 2021 hebben we al een pilot gedraaid met het langer laten doorvaren van de pontjes. Dit jaar willen we dat weer organiseren. Maar we willen de komende jaren ook op dit kansrijke initiatief inzetten: wintervaren!”