Makkumer Belboei, Ald Makkum gaat tijdelijk de scheepsbel van de Zr.Ms. Makkum beheren.

Ald Makkum gaat tijdelijk de scheepsbel van de Zr.Ms. Makkum beheren.

redactie 20200609

De Zr.Ms. Makkum in actie.

De Zr.Ms. Makkum is een mijnenjager uit de Alkmaarklasse. De Alkmaarklasse bestaat uit zes mijnenjagers. De uit oorspronkelijk vijftien schepen bestaande klasse kwam tussen 1983 en 1989 in dienst. De schepen zijn van kunststof: glasvezelversterkt polyester, zodat zij minder goed opgemerkt kunnen worden door magnetische mijnen. Internationaal staat de klasse bekend als Tripartite, omdat de schepen samen met Frankrijk en België (drie landen dus) is ontwikkeld.

De Zr.Ms. Makkum werd tussen februari 1983 en februari 1985 gebouwd . De doop vond plaats op de werf Van der Giessen- de Noord Marinebouw . De doopster was mevrouw A. Tichelaar-Kramer. De toentertijd negentigjarige mevrouw Antje Tichelaar-Kramer deed de doop op voordracht van de toenmalige gemeente Wûnseradiel.

Op 13 mei 1985 werd de Zr.Ms. Makkum in dienst gesteld. De overdracht vond plaats in Makkum. Onder de genodigden bevond zich onder anderen de CDK Hans Wiegel. Op de foto ligt de Zr.Ms. Makkum voor de wal met op de achtergrond de VOC replica Prins Willem. De mijnenjager met het NAVO nummer M857 is ruim vijftig meter lang en bijna 9 meter breed. De bemanning bestaat uit 36 tot 44 personen.

De Zr.Ms. Makkum in de haven van Makkum.

De Mijnenjager Zr.Ms. Makkum zal binnenkort voor groot onderhoud even uit de vaart worden gehaald. Volgens een oude traditie wordt de scheepsbel, gedurende de periode dat het schip niet in de wateren ligt, ondergebracht bij de burgemeester. Bij de Zr.Ms. Makkum zou dat dus nu Sneek worden. Maar zowel onze burgemeester als ook bij de marine zijn ze van mening dat de scheepsbel zolang in Makkum moet worden ondergebracht. De stichting Ald Makkum valt deze eer te beurt. Op 2 juli zal de scheepsbel tijdens een korte ceremonie worden overgedragen.

Normaliter wordt enkel de scheepsbel ondergebracht, maar voor Makkum, hoe zou het ook niet, wordt een uitzondering gemaakt. Ook de klepel komt mee zo hebben wij vernomen.