Hier onder vind je de uitTips in de Agenda, tips voor museumbezoek en aankondigingen -recencies van nieuw verschenen boeken van Friese schrijvers.


Met zijn Allen
Zaterdag 8 oktober, .........?

Lisa was de winnares van de Makkumer Publieksprijs tijdens de finlistentour van het AKF in 2019. Inmiddels heeft ze een volwaardig eigen programma en als onderdeel van haar prijs komt ze dat voor ons spelen! Lisa weet één ding zeker, namelijk dat ze niks zeker weet. In haar eerste voorstelling ‘Met z’n allen’ zoekt ze daarom naar duidelijkheid. Dat heeft vooralsnog weinig duidelijkheid opgeleverd. Wel scherpe grappen en mooie liedjes waarin Lisa wordt begeleid door een live-band/dansgroep die bestaat uit Lisa.

Entree: ..?

Kaartjes zijn online te reserveren via www.cultureelpodiummakkum.nl en vanaf 23 september te koop bij Blom Yníen, Kerkstraat 9 Makkum

Cultureel Podium Makkum
Doopsgezinde Kerk

 

Joop en Mads Wittermans - Vader en zoon, 20 jaar later
Vrijdag 14 oktober, 20:15 uur

Twintig jaar geleden speelden Joop en Mads Wittermans Vader en Zoon. Nu staan ze weer samen op het toneel, maar er is het nodige veranderd. In de voorstelling van toen had pa last van een midlifecrisis en weigerde zoon, ondanks inspanningen van z’n vader, te voldoen aan de normen van de maatschappij. Anno 2021 hikt de zoon tegen een midlifecrisis aan en lijkt hij conformist te zijn geworden. Terwijl in vader de anarchist ontwaakt; hij zet zich af tegen alle regels die het ouder worden en de naderende dood met zich meebrengen. De rollen zijn dus volledig omgedraaid. Of ligt het toch anders? Zes schrijvers (Bouke Oldenhof, Joeri Vos, Rob de Graaf, Marijke Schermer, Bodil de la Parra en Jan Veldman) schreven nieuwe teksten.

Vader en zoon, 20 jaar later is grotendeels Nederlandstalig met zo nu en dan Fries.

Entree: € 19,50

Twintig jaar geleden speelden Joop en Mads Wittermans Vader en Zoon. Nu staan ze weer samen op het toneel, maar er is het nodige veranderd. In de voorstelling van toen had pa last van een midlifecrisis en weigerde zoon, ondanks inspanningen van z’n vader, te voldoen aan de normen van de maatschappij. Anno 2021 hikt de zoon tegen een midlifecrisis aan en lijkt hij conformist te zijn geworden. Terwijl in vader de anarchist ontwaakt; hij zet zich af tegen alle regels die het ouder worden en de naderende dood met zich meebrengen. De rollen zijn dus volledig omgedraaid. Of ligt het toch anders? Zes schrijvers (Bouke Oldenhof, Joeri Vos, Rob de Graaf, Marijke Schermer, Bodil de la Parra en Jan Veldman) schreven nieuwe teksten.

Vader en zoon, 20 jaar later is grotendeels Nederlandstalig met zo nu en dan Fries.

Entree: € 19,50

Theater Sneek
Tüöttenzaal, Westersingel 28 Sneek

 

Janneke de Bijl - Dit is het nou
Zaterdag 15 oktober, 20:15 uur

Ze wil geen kind, geen broodfonds en geen huis dat haar persoonlijkheid weerspiegelt (liever niet zelfs). Maar wat dan wel? Hoe stel je doelen als je een weekendje Veluwe precies even leuk vindt als een maand Curaçao? In Dit is het nou observeert Janneke er weer op los. Ze hoeft maar om zich heen of in de spiegel te kijken en de absurditeit van de worstelende mens dient zich alweer aan. Janneke beschrijft wat ze ziet, legt de onlogica daarvan bloot en fileert wat gefileerd dient te worden. En dat allemaal in Janneke-stijl: zwartgallig, herkenbaar en doorspekt met onderkoelde humor.

Entree: € 19,00

Theater Sneek
Noorderkerkzaal, Oud Kerkhof 11 Sneek

 

The Dutch Eagles - New Horizon
Zaterdag 15 oktober, 20:15 uur

New Horizon is de nieuwe show van The Dutch Eagles. Met weergaloze gitaarsolo’s en meerstemmige zang zijn de hits en vergeten parels van toen weer helemaal van nu. Verken samen met The Dutch Eagles een nieuwe horizon van de Amerikaanse country rock. Zes bevlogen muzikanten voeren het publiek mee op een onvergetelijke muzikale roadtrip door de 70’s. Al vijftien jaar brengen zij hun passie voor deze muziek naar de mensen toe. Dat zij niet stilstaan, bewijzen ze wederom met New Horizon. Of het gaat om ‘Lyin’ Eyes’ of ‘Life In The Fast Lane’, of juist een onverwachte muzikale verrassing: The Dutch Eagles geven steevast een eigen gezicht aan de oneindige bron van klassiekers uit de jaren zeventig.

Entree: € 28,50

Theater Sneek
Tüöttenzaal, Westersingel 28 Sneek

 

 

Lichtkunstfestival LUNA Waterstad
14 tot en met 22 oktober, Nachtelijke artistieke belevenis

Het publiek maakt met LUNA Waterstad van 14 tot en met 22 oktober een magische wandeling of boottocht door de historische Elfstedenstad. Iedereen kan zelf zijn route langs de kunstwerken bepalen.

Stichting Media Art Friesland presenteert actuele kunst aan een breed en divers publiek in Friesland en ook ver daarbuiten (o.a. Leeuwarden, Coevorden, Bressanone in Italië, Tunis in Tunesië en Sneek). De voornaamste focus ligt op talentontwikkeling en het presenteren van de meest belangwekkende licht- en mediakunstenaars van dit moment uit binnen- en buitenland. Media Art Friesland biedt graag experimenteerruimte en exposure aan kunstenaars en zoekt nieuwe organisatorische samenwerkingsvormen met partnerinstellingen. Sinds 2016 is het jaarlijkse LUNA een hoogtepunt voor publiek en makers in Leeuwarden.

Entree: Gratis

Media Art Friesland, Cultuur Kwartier Sneek en ondernemers uit Sneek
Sneek

 

Steegjesfair Makkum
Zaterdag 22 oktober, 18:00 tot 22:00 uur

Beschrijving Steegjesfair Makkum

In Makkum zijn zeer veel steegjes te vinden en een wandeling, met onderweg leuke en unieke gebeurtenissen en lichteffecten, geeft een geheel andere blik op de vlecke met zijn grachten en rijke koopmanshuizen. Bezoekers kunnen genieten van kunst, verhalen, koopwaar, lekkernijen en de sfeer van vroeger.

Voor meer informatie over de Steegjesfair in Makkum kunt u contact opnemen met Durkje Hoeksema via 06 23 30 45 55 of via Steegjes fair in Makkum

Steegjesfair in Makkum
Centrum Makkum

 

 

Volop activiteiten rond Festival Overmorgen in Theater Sneek, Makkumer Belboei

Volop activiteiten rond Festival Overmorgen in Theater Sneek

Theater Sneek Makkum 01-09-2022

Theater Sneek organiseert in het weekend van 10 en 11 september gratis activiteiten rond Festival Overmorgen. Het rondreizende festival is een initiatief van de vijf Friese theaters en doet vanaf woensdag 7 september Sneek aan.

Naast voorstellingen met kaartverkoop is er tijdens het weekend van alles kosteloos te beleven, waaronder een ruilmarkt, een filosofisch gesprek met kinderen en luistergymnastiek. Het thema van Festival Overmorgen in Sneek en het randprogramma is armoede, eenzaamheid en laaggeletterdheid. De activiteiten vinden plaats in de foyer van Theater Sneek, dat wordt omgetoverd tot Café Overmorgen.

 

Café Overmorgen

Café Overmorgen is tijdens het festival de plek voor ontmoeting, een goed gesprek en een drankje met appelgebak. In het café is het ook mogelijk om iets aan te bieden aan een ander. Zo kan er koffie  worden geschonken. Café Overmorgen met gastvrouw Barry is geopend op zaterdag 10 september (van 10.00 tot 14.00 uur en van 22.00 tot 23.00 uur) en zondag 11 september (van 10.00 tot 12.00 uur). De klezmer- en balkanband Di Gojim en de Friese troubadour Bruno treden op.

 

Ruilmarkt

Op de ruilmarkt worden uiteenlopende spullen geruild of tegen een laag bedrag aangeboden. Wie niet op zoek is naar kleding, boeken of bijvoorbeeld apparatuur, maar wel wat weg te geven heeft, kan via theatersneek.nl een stand reserveren. De ruilmarkt is op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

 

Clichébingo

Tijdens de clichébingo komen allerlei clichés over armoede, laaggeletterdheid, isolement en uitsluiting voorbij. Een panel van experts gaat tijdens het spel met de deelnemers het gesprek aan over de vooroordelen en misvattingen. De clichébingo is op zaterdag van 13.00 tot 14.30 uur.

 

Filosofisch kindergesprek

Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen meedoen aan een filosofisch gesprek over de Sneker thema's van Festival Overmorgen. Samen met theaterdocent Lotte Visser wordt nagedacht over arm en rijk. Wat is armoede? Wanneer ben je arm en wanneer rijk? Is het belangrijk om rijk te zijn? Is armoede ergens goed voor? Het gesprek gaat ook over eenzaamheid. Wanneer ben je eenzaam? Is dat hetzelfde als alleen zijn? Ouders en verzorgers zijn tijdens het gesprek van harte welkom in Café Overmorgen. Het filosofisch kindergesprek is op zondag van 10.00 tot 12.00 uur in de Rabobankzaal.

 

Luistergymnastiek

Zondagochtend wordt er aan luistergymnastiek gedaan in de foyer, waarbij muziek wordt gemaakt met de geluiden in de omgeving. Corinne Staal geeft tips om intensief te luisteren. Door alle geluiden meer aandacht te geven, kan er beter worden gefilterd. Het pianospel van Staal zorgt tijdens de luistergymnastiek voor ondersteuning en daagt uit. De sessies starten om 10.00 en 11.00 uur.

 

Escaperoom

Deelnemers aan de escaperoom ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. Hier hebben dagelijks 2.5 miljoen Nederlanders mee te maken. Je loopt vast in taal. En als je om hulp vraagt, is de reactie die je krijgt frustrerend. Iets waar dagelijks 2.5 miljoen Nederlanders mee te maken hebben. Deze betekenisvolle ervaring draagt bij aan meer begrip.

 

Over Festival Overmorgen

Theater Sneek, Schouwburg De Lawei (Drachten), het Posthuis Theater (Heerenveen), Theater De Koornbeurs (Franeker) en Stadsschouwburg De Harmonie (Leeuwarden) hebben de handen ineengeslagen. De vijf Friese zalen hebben elk een theatermaker uitgenodigd om een voorstelling te maken over helden. Deze voorstellingen trekken van Heerenveen (2 tot en met 4 september) naar Sneek en vervolgens via Franeker en Drachten naar Leeuwarden (30 september tot en met 2 oktober). Het Verhalenkunstwerk van Eva Koopmans reist mee. Verder organiseert elk theater een aanvullend programma voor Café Overmorgen.

 

De vijf voorstellingen: 

‘BINGO!’ (WIG-producties, Theater Sneek), ‘De stille trompet’ (Studio EHP, Posthuis Theater), ‘Een complexe dag in een simpel heelal’ (Theater Producties Wittermans, Theater De Koornbeurs), ‘Welkom in Drachten’ (Wendy Viel – Meeuw Jonge Theatermakers, Schouwburg De Lawei) en ‘#1: Gemma’ (Fabian Claes Jansen, Stadsschouwburg De Harmonie).

 

Meer informatie over Festival Overmorgen, de vijf voorstellingen en Verhalenkunstwerk staat op festivalovermorgen.nl. Op theatersneek.nl/overmorgen is te vinden waar en wanneer de vijf voorstellingen in Sneek te zien zijn met het volledige randprogramma.Voor de online agenda gelden geen beperkingen. Agenda onderwerpen die conform de opmaak eisen zijn aangeleverd worden geplaatst zolang ze aan de geldende respect-/fatsoensnormen voldoen.

Agendapunten aangeleverd door instellingen, verenigingen, stichtingen en individuelen, met een maatschappelijk nut/doel, worden geplaatst en mogen ook bijlage tekst bevatten.

Agenda onderwerpen, met een primair commercieel karakter zijn ter beoordeling van de redactie.

Advertenties voor producten en diensten worden niet geplaatst in de Uit Agenda. De naam Uit Agenda geeft aan welke advertenties/agendapunten hier hun plaats kunnen vinden.

Onderwerpen voor de Uit Agenda stuur je naar redactie@makkumerbelboei.nl