september 2022 Alle artikelen.

Nieuwe Brandweerkazerne in Makkum, Makkumer Belboei

Nieuwe Brandweerkazerne in Makkum

...informatiebijeenkomst op 5 oktober...

Persbericht/Redactie Makkum 29-09-2022

Beoogde locatie voor de nieuwe brandweerkazerne in Makkum. Op 5 oktober is er een informatie bijeenkomst in de kantine van de VV Makkum

Omdat de huidige kazerne verouderd is wordt aan de Suderseewei een nieuwe kazerne gerealiseerd. We nodigen u graag uit voor de informatieavond waar Veiligheidsregio Fryslân, BDG, Architecten en bouwmanagementbureau Stevens van Dijck het ontwerp en het vervolgproces van het project toelichten.

Het programma ziet er als volgt uit:
19:15 Inloop
19:30 Start toelichting
20:00 Ruimte voor vragen
20:30 Afsluiting

Brandweerkazerne direct naast de velden van de VV MakkumBrandweerkazerne direct naast de velden van de VV Makkum

Deuren MFC Makkum mogelijk dicht?, Makkumer Belboei

Deuren MFC Makkum mogelijk dicht?

Redactie Makkum 29-09-2022

Het FrieschDagblad meldt vanochtend, dat vanaf vandaag de verwarming uitgaat in de sporthal en bij het multifunctioneel centrum en er niet meer kan worden gedoucht. Deze ingrijpende maatregelen zijn nodig vanwege de sterk gestegen energiekosten.

Volgens secretaris Libbe Terpstra zal op basis van de nieuwe tarieven deze 270% hoger komen te liggen.

Als de situatie niet snel verbetert dan moet mogelijk zelfs het hele centrum dicht. 

Sporthal deel van het MFCSporthal deel van het MFC

Werkzaamheden Ds. L. Touwenlaan gaan maandag 26 september los, Makkumer Belboei

Werkzaamheden Ds. L. Touwenlaan gaan maandag 26 september los

... het project gaat in totaal 6 maanden duren...

Redactie Makkum 21-09-2022

In opdracht van de Gemeente West-Friesland gaat Van der Wiel Infra & Milieu BV vanaf woensdag 28 september a.s. starten met de herinrichting van de Ds. L. Touwenkaan. De werkzaamheden van de 1e fase zullen plaatsvinden vanaf kruising Bleekstaat tot aan de Klippersgraat. 

Deze brief kwam vandaag binnen. 

 

Informatie voorziening

Vorige week waren de aanwonenden reeds op de hoogte gebracht via een nieuwsbrief. Reeds is een beetje overdreven. Iemand die een korte vakantie viert mist dit soort informatie en ziet bij thuiskomst in eens een heel ander straatbeeld. Recentelijk waren de mensen van BAM ook al rijkelijk laat met het informeren. Op vrijdag werd er een bericht bezorgd, dat het maandag de werkzaamheden starten. Een weekend weg en je weet van niks. Waarom is het zo moeilijk om betrokkenen tijdig te informeren. 

 

De brief van Van der Wiel geeft wel aan, dat er zeker overlast is, maar dat de aanwonenden tijdig worden gewaarschuwd als de woning niet meer met de auto te bereiken is. Vaak natuurlijk niet echt een probleem, maar er zijn mensen die de auto op bepaalde momenten toch even bij de deur moeten hebben. De uitvoerder is hier voor bereikbaar en dan wordt er vast een oplossing gevonden. Er is een directe lijn naar de uitvoerder en dat schept het vertrouwen, dat problemen snel kunnen worden opgepakt en verholpen.

 

Bereikbaarheid

Normaliter zijn ‘s nachts de woningen altijd bereikbaar, of er moeten uitzonderlijke situaties zijn zo laat de heer Ypma weten op de goed bezochte informatie middag in het MAC. Er was toch wel sprake van enige onrust. Met name mensen die aan de singel moeten parkeren maar ook de bewoners aan de Touwenkaan hadden hierover vragen.

 

De werkzaamheden zullen in verschillende fasen worden uitgevoerd. Het is de bedoeling dat het deel tussen de Bleekstaat en de Tjalkstaat *fase 1 en fase 2) nog dit jaar klaar komt. Maar het hele project gaat tot zeker maart 2023 duren. 

 

Openbaar vervoer

De bushalte zal gedurende deze periode bij de rondweg tegenover de voetbalvelden een plek krijgen. Veel ander groot verkeer zal via de kop Afsluitdijk Makkum moeten zien te bereiken. Toch jammer dat de Haaitsmaleane niet direct is doorgetrokken toch? Was een mooie alternatieve ontsluiten geweest.

Er zal dus best sprake zijn van overlast, maar met de goede wil van iedere betrokkene is het komend voorjaar alweer verleden tijd. 

 

Ancis 6 weer vlot, Makkumer Belboei

Ancis 6 weer vlot

Redactie Makkum 21-09-2022

Afgelopen dinsdag is men er in geslaagd om de Ancis 6, gestrand bij Houw tijdens een van de februari stormen begin dit jaar Dudley, Eunice en Franklin, weer los te trekken. Op de foto de duwbak tegen de zeedijk.

stevig geparkeerd tegen de zeedijk bij houw..stevig geparkeerd tegen de zeedijk bij houw........

 

Op de onderstaande foto ligt de boot ligt in positie om te worden weggesleept. Later op de middag is dit gelukt. Door de geul(?) onder de Noordwaard is de boot richting Makkum gebracht. Vandaar via het kanaal naar open water.

 

Nu is het aan de sleperNu is het aan de sleper

Nieuwe culturele seizoen Súdwest-Fryslân, Makkumer Belboei

Nieuwe culturele seizoen Súdwest-Fryslân

... de aftrapt vond plaats op 13 plekken...

Persbericht Makkum 19-09-2022

Het nieuwe culturele seizoen van de gemeente Súdwest-Fryslân is afgelopen weekend afgetrapt met het UIT Festival SWF. In dertien dorpen en steden presenteerden lokale kunstenaars hun vaardigheden en creaties aan het publiek. Daarnaast lieten musea, ateliers en galeries en andere cultuuraanbieders zien van wat er tot aan de zomer van 2023 te doen is. Het gratis festival begon op vrijdagavond en duurde tot en met zondag. In totaal waren er ongeveer 12.000 bezoekers.

Het festival telde een locatie meer ten opzichte van vorig jaar. Naast Bolsward, Goënga, Hindeloopen, IJlst, Kimswerd, Koudum, Sneek, Wommels, Woudsend en de dorpencombinaties Oudega/Idzega/Sandfirden, Witmarsum/Pingjum en Blauwhuis/Westhem/Greonterp deed nu ook Makkum mee. Vorig jaar was het aantal locaties van het UIT Festival SWF, tot 2020 alleen in Sneek, met vijf toegenomen.

Foto Hendrik Huitema: Het uitpodium in SneekFoto Hendrik Huitema: Het uitpodium in Sneek

Lokale comités in de dorpen en steden hadden zelf een programma samengesteld. Bijna iedere locatie pakte zaterdagmiddag uit met onder meer concerten, dansoptredens, rondvaarten, verhalenvertellers, exposities van beeldend kunstenaars, wandelingen, bezichtigingen van monumentale panden en een boerenstreekmarkt. Verder stonden er overal kraampjes van cultuuraanbieders uit de buurt. Voor kinderen waren er speciale activiteiten zoals speurtochten, een emmer-drumworkshop en zeilen met klompjes.

Ook op andere momenten werd in een aantal locaties het nieuwe culturele seizoen gevierd. Oudega hield op zaterdagavond het FrIISfestival op ijsbaan De Wearen. Muzikanten hadden voor oude hits van 'toen er nog ijs lag' (van Elvis Presley en ABBA tot Nirvana) nieuwe, Friese teksten geschreven. Dit evenement was het enige onderdeel van het UIT Festival SWF met kaartverkoop. Ook op vrijdagavond (Workum) en zondag (Goënga, Sneek, Workum en Woudsend) waren er activiteiten.

Opening in IJlst

Cultuurwethouder Petra van den Akker verrichte zaterdag de officiële opening in IJlst. Zij kwam om 13.00 uur in een sloep aan bij Museum en Werkplaats Houtstad IJlst. Van den Akker bezocht vervolgens een optreden van een danstalentgroep bij de 2018-fontein en een muziekbeurs in It Podium. Volgens de wethouder is het UIT Festival SWF een succes doordat het door de inwoners met veel enthousiasme zelf wordt opgezet. “De gemeente is ontzettend trots op deze zelfontplooiing”, aldus Van den Akker.

De overkoepelende organisatie van het UIT Festival SWF is in handen van het Cultuurplein Súdwest-Fryslân. Hoofdsponsor is het Ondernemersfonds Súdwest-Fryslân.

Makkum

Dit jaar was ook CPM van de partij. Op zaterdag 10 september tra van 16:00 uur tot 20:00 uur de groep 4tuoze Matroze op. De 4Tuoze Matroze is een Nederlandse muziekgroep, gevormd door en rond zanger/componist Cees Koldijk, die zich met name heeft toegelegd op het brengen van het Nederlandse zeemanslied en het leven gezien door nautische ogen.Onder geweldige weerspmstandigheden vond het optreden plaats op het terras voor Café Romano. Deze locatie leent zich er tegenwoordig goed voor vanwege de meerdere terrassen op een rij. Via de nieuwsbrief waren de leden van de CPM op de hoogte gebracht. Helaas leidde dit niet tot een grote opkomst. Waarom niet een paar centen besteedt aan een paar posters, Schijnbaar werkt dat ook niet meer vandaag de dag. De band liet zich overigens van de profesionele kant zien en bracht een programma met fijne muziek en een lag. Vier uur aan één was voor velen toch net even te lang.

Foto MB: 4tuoze matroze op de Markt in MakkumFoto MB: 4tuoze matroze op de Markt in Makkum

Met VC Sneekbus naar WK Volleybal in Arnhem, Makkumer Belboei

Met VC Sneekbus naar WK Volleybal in Arnhem

...van 23 september t/m 15 oktober...

Persbericht VC Sneek Makkum 19-09-2022

Het aftellen is begonnen! Van 23 september t/m 15 oktober strijden op het WK  in Nederland de beste 24 vrouwenteams van de wereld om de titel.  VC Sneek heeft voor dit festijn op 25 september een bus inclusief 90 kaarten gereserveerd en biedt alle volleybalclubs in de gemeente Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren aan om dit onvergetelijke en eenmalige evenement bij te wonen.

Poster WK VolleybalPoster WK Volleybal

 

200.000 toeschouwers

De wedstrijden worden in het Gelredome gespeeld waarbij op drie velden de poules worden afgewerkt. In totaal worden er meer dan 100 wedstrijden gespeeld en men verwacht in totaal zo’n 200.000 toeschouwers. Dat mag jij dus als volleyballiefhebber niet missen!

Volksfeest

“We hebben deze mooie actie bij VC Sneek uitgezet, maar we willen alle clubs in de twee gemeentes de gelegenheid geven om samen met ons naar het Nederlands damesteam te gaan en er een waar volksfeest van te maken”, bericht de organisatie.

Nederland- Kameroen

Om 13.00 uur zondag vertrekt de bus bij de Sneker Sporthal richting Gelredome. Om 16.00 uur vindt daar de interland plaats tussen Nederland en Kameroen op het uitverkochte hoofdveld met 9.000 toeschouwers. “Daarna bezoeken we nog de wedstrijd Duitsland tegen Bulgarije om 19.00 uur op het andere veld. Na deze wedstrijd vertrekt de bus weer richting Sneek”, deelt de organisatie mede.

Wil je onze eigen Marrit Jasper ook live zien spelen! Gaan dan mee met de VC Sneek WK bus en schrijf je in middels deze link www.vcsneek.nl/wk-bus zo spoedig mogelijk in. VOL =VOL! ! Jij kunt erbij zijn!!

Zuid-Afrikaanse proeverij, Makkumer Belboei

Zuid-Afrikaanse proeverij

Marieke Jooste-Heinkens Makkum 19-09-2022

Op zaterdag 24 september organiseert Stichting Denova een gezellige en informatieve Zuid-Afrika middag voor alle belangstellenden. Er is een proeverij met verschillende Zuid-Afrikaanse lekkernijen zoals biltong (gedroogd vlees), wijn en zoetigheid. Dit evenement vindt plaats in de Sint Maartenskerk aan It Lange Ein 44 te Sibrandabuorren van 15.00 – 17.00 uur en de (beperkt aantal) toegangskaarten zijn gratis te verkrijgen via info@stichtingdenova.nl

Foto Marieke Jooste-Heinkens: Jacobus Jooste (links) op bezoek bij zijn oude lagere school in De Nova Rawsonville, Zuid-Afrika met rechts Mr. Adams de huidige directeur.Foto Marieke Jooste-Heinkens: Jacobus Jooste (links) op bezoek bij zijn oude lagere school in De Nova Rawsonville, Zuid-Afrika met rechts Mr. Adams de huidige directeur.

 

Stichting Denova zet zich in om de armoede te bestrijden in de kleine plattelandsgemeenschap De Nova, Rawsonville in Zuid-Afrika. Jacobus Jooste, oprichter, is daar opgegroeid en wil op deze manier teruggeven aan de mensen die voor hem gezorgd hebben als kind. Samen met zijn vrouw Marieke Jooste-Heinkens zullen zij tijdens de Zuid-Afrika middag verslag doen van hun recente bezoek aan De Nova. Zij hebben de voortgang gezien van het project Denova Droog; de reparatie van vijftig lekkende en tochtende huizen. De Wilde Ganzen ondersteunt dit project.

 

Deze dag valt samen met de viering van Heritage Day in Zuid-Afrika. Dat is een nationale feestdag die in het teken staat van de diverse culturen waar Zuid-Afrika uit bestaat. In de volksmond wordt het ook wel ‘National Braai Day’ genoemd omdat heel veel mensen dan voor het eerst na de winter weer samenkomen om te barbecueën.

 

ALV Plaatselijk Belang Makkum, Makkumer Belboei

ALV Plaatselijk Belang Makkum

Redactie Makkum 18-09-2022

De voorzitter Kathi Wortmann opent de vergadering met woorden van verontschuldiging. De uitnodiging voor de vergadering die de leden in de bus kregen was nauwelijks representatief en bevatte daarnaast ook fouten. De meest storende wel, de datum van de vergadering.

Woensdag de 13 september? Gelukkig waren er al diverse leden geweest die deze fout hadden opgemerkt, zodat een aantal uitnodigingen nog met de hand konden worden aangepast. Ook via whatsapp, e-mail en telefoon konden nog mensen worden gewaarschuwd. De uiteindelijke opkomst betrof een kleine dertig leden. 

Na de vaststelling van de agenda en de behandeling van de eerste punten bleek dat het voor meerdere aanwezigen moeilijk tot niet te verstaan was, van wat achter de bestuurstafel naar voren kwam. Even de bestuurstafel dichterbij halen bleek toch niet de oplossing en er werd alsnog een microfoon en geluidsversterking geïnstalleerd. 

leden van de vereniging luisteren aandachtig naar voorzitter Kathi Wortmannleden van de vereniging luisteren aandachtig naar voorzitter Kathi Wortmann

 

De penningmeester kon meedelen dat het financieel wel goed gaat met de vereniging. De contributie inkomsten waren nagenoeg gelijk aan vorig jaar en ook aan de kosten kant waren er slechts kleine verschillen. Dat de leden, die de cijfers wilden zien, dit moesten doen met slechts één afdrukje dat van hand tot hand moest gaan kwam als minder handig over. Zeker omdat er een laptop en beamer aanwezig waren waarmee het financieel overzicht ook op het scherm had kunnen worden getoond. 

 

Het is een jaarlijkse kostenpost de AED, maar wel een die buitengewoon zinvol is. Net afgelopen week heeft de AED die bij de bibliotheek hangt levensreddend kunnen helpen zo kon de voorzitter meedelen.

 

Uitslag enquête wonen

De cijfers van de uitslag enquête wonen werden gepresenteerd met de daaraan verbonden conclusies. De enquête was ingevuld door 167 inwoners. 112 geënquêteerden gaf aan geïnteresseerd te zijn in nieuwbouw. Dit zijn zowel huiseigenaren als huurders. De vraag naar levensloop bestendige woningen voerde de boventoon, maar er was ook veel vraag naar appartementen en huurwoningen. Hoewel op de vergadering niet aanwezig, waren het jongeren die relatief vaak de enquête hadden ingevuld.

 

Plaatselijk Belang had samen met Toeck B.V. deze enquête uitgevoerd om op die manier een duidelijker beeld te krijgen van de wensen van de huidige inwoners. Dit is vooral belangrijk voor inbreiding bouwen. Over deze inbreiding gaat namelijk de gemeente West-Friesland

Volgens de gemeente waren er vooreerst geen plannen om iets te ontwikkelen. De plotselinge mededeling door wethouder Mark de Man (zie artikel in de MB en LC), dat Frisoplan B.V. van doel was om melkvaart fase 2 te ontwikkelen kwam dan ook als een verrassing bij het bestuur binnen. 

 

De plannen van Frisoplan B.V., onderdeel van de Friso Bouwgroep B.V.,  met bouwen op het ‘Simmerfjild’ zijn van de orde uitbreiding. Over deze bouwactiviteiten gaat de Provincie. Inhoudelijk kon de voorzitter over de plannen van Frisoplan B.V. dan ook weinig vertellen. Ze mogen 50 woningen bouwen. Op 27 september wordt een bijeenkomst gehouden waar geïnteresseerde Makkumers mee mogen praten en denken met de plannen. Plaatselijk Belang Makkum verwacht, dat de plannen van Frisoplan B.V niet direct aansluiten bij de uitkomsten van hun enquête. 

 

De voorzitter wijst ook nog even op het Omgevingsfonds. Hebben jullie goede plannen die bijdragen aan verduurzaming van het gebied, recreatie, toerisme of zaken die bijdragen aan de sociale cohesie schroom niet en dien je verzoek in www.fiksomgevingsfonds.frl

 

Te pas en te onpas kwam de situatie rond Avondrust ter sprake. Samenvattend komt her er op neer, dat Avondrust officieel op 1 januari 2025 wordt gesloten. Mits er op dat moment vervangende ruimte is binnen Makkum. De zorginstelling Patyna, die Avondrust huurt van de eigenaar Elkien, probeert op de voormalige locatie van Tichelaar modernere woonruimte te creëren. Daarvoor zijn aanpassingen in het bestemmingsplan nodig, wat tijd vergt. De datum van 1 januari is daardoor minder hard dan doet vermoeden. Wel heeft een en ander invloed op het huidige opname beleid in Avondrust. Er was sprake van een cliëntenstop. Schijnbaar is er nu wel weer wat meer mogelijk. Elkien heeft te kennen gegeven, dat zij het pand tegen een marktconforme prijs willen verkopen. Of wel de hoogste bieder krijgt het.

 

Tijdens de rondvraag kwam een terugkerend item aanbod. De Ds. L. Touwenlaan en de Buren. Aanwonende hebben al jaren overlast ten gevolge van de slechte staat van de Touwenlaan en in mindere mate de Buren, dankzij de asfalt laag. Daarnaast wordt er nog vaak veel te hard gereden. Wordt de put werkelijk pas gedempt nadat het kalf verdronken is. Moeten er echt eerst ongelukken gebeuren? 

 

Scouting Burdine is in de corona periode haar huisvesting kwijt geraakt. Een bestuurder/oude bestuurder zou graag zien dat Plaatselijk Belang actief ging helpen met het verkrijgen van een nieuwe ruimte. De scouting stond altijd klaar voor het dorp, we verwachten iets terug. De voorzitter houdt de heer Tromp voor, dat ze moeten proberen eerst meer leden te krijgen. Dan staan ze sterker. Oké, maar ‘Waar moeten we met de nieuwe leden dan naar toe’. De kwestie  van de kip en het ei.

 

Kan er op de middenwaard niet een honden uitlaatgebied komen. Er zijn nu alleen 2 plekken in Sneek. De voorzitter durft hier niet een definitief antwoord op te geven, maar op de website van de gemeente staat te lezen dat: “Op paden en wegen die NIET langs weilanden lopen mag je hond in het buitengebied loslopen. Vraag wel eerst toestemming van de grondeigenaar. ” De middenwaard lijkt aan deze voorwaarde te voldoen.

 

In het uitbreidingsplan Melkvaart (1) zijn nog een achttal kavels beschikbaar. Waarom gebeurd daar niks meer. De eigenaar van de kavels is failliet. Het is onder de curator en die wacht mogelijk op de juiste prijs.

 

De werkzaamheden in de haven betroffen een ‘hellingbaan’. Als er nu jachten binnen komen dan moeten ze soms via een ponton op de wal worden gebracht. Daarbij is de hele haven in rep en roer. De nieuwe helling moet zorgen dat dit in de toekomst eenvoudiger gaat.

 

 

**reactie pb makkum**

Na een paar jaar geen ALV in verband met corona moeten en mogen we alles weer opstarten. Normaliter vergadert Plaatselijk Belang vroeger in het jaar. Nu het weer kon waren we als Plaatselijk belang van mening dat we het dan ook moesten doen. Helaas iets te gehaast misschien, maar we zijn wel weer los. Naar buiten toe dan. Intern is er altijd hard doorgewerkt. Een vergadering van Plaatselijke Belang is de plek om je als inwoner van Makkum te oriënteren over het wel en wee in het dorp. Zeker ook omdat er meer en meer steeds complexere zaken op het dorp afkomen, waar iedereen wel een mening over heeft en over praat. De vergadering is dan de ideale plek om deze meningen te inventariseren en te bundelen. Met enkel een bestuur kom je gewoon handen en oren te kort om alle onderwerpen zelf diepgaand te kunnen behandelen en wordt je gedwongen keuzes te maken. Het bestuur vraagt dan ook inwoners van Makkum op om actief, lees bijvoorbeeld in werkgroepen, mee te helpen. We willen voor allen, jong en oud ons inzetten en dit vertalen naar bijvoorbeeld voorstellen naar het gemeentebestuur. Daar is mankracht voor nodig. We hopen velen te mogen begroeten. Meer informatie over waar Plaatselijk Belang mee bezig is vindt u op https://www.pbmakkum.nl/

 

 

De Kleine Jantje Beton Loterij vandaag van start! , Makkumer Belboei

De Kleine Jantje Beton Loterij vandaag van start!

Basisscholen in actie voor meer buitenspelen!

Persbericht Makkum 15-09-2022

Utrecht 14 september – Drie op de tien kinderen spelen bijna niet buiten. Terwijl buitenspelen heel belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom verkopen ruim 220 scholen vanaf vandaag lootjes voor De Kleine Jantje Beton Loterij, om meer kinderen te laten buitenspelen. Van 14 t/m 28 september  komen leerlingen langs de deur om lootjes te verkopen via een machtigingsformulier en online met de Tikkie jij bent 'm! actie. 


Meer buitenspelen is belangrijk 

Ambassadeur en hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder legt uit: "De  sociale ontwikkeling, de motoriek en de focus van kinderen worden door buitenspelen vergroot". Met de opbrengst van De Kleine Jantje Beton Loterij laat Jantje Beton meer kinderen meer buitenspelen.


50% van de loterij opbrengst is voor de scholen. Zij kunnen dit besteden aan het vergroenen van het schoolplein,  speelmaterialen of buitenlessen. De overige 50% gaat naar de projecten en activiteiten van Jantje Beton. 

 

Makkelijk lootjes kopen 

Een lootje kopen is heel eenvoudig via een leerling in de buurt, de QR code  of via www.jantjebeton.nl/lootje. Je selecteert online een school, vult de gegevens in, kiest het aantal lootjes en betaalt via Tikkie. Je tikt daarna de actie heel gemakkelijk door van Groningen tot Maastricht via WhatsApp. 

 

Over De Kleine Jantje Beton Loterij 

Tijdens De Kleine Jantje Beton Loterij - in mei en september - verkopen leerlingen lootjes aan hun familie, vrienden en buurtbewoners. Via een machtiging  tot en met 28 september of online tot 31 oktober. Door mee te doen aan de loterij kunnen scholen geld inzamelen waarmee zij hun schoolplein verbeteren of een buitenactiviteit organiseren én steunen zij de projecten van Jantje Beton. Van ieder verkocht lot gaat er € 1,50 naar de school en € 1,50 naar Jantje Beton. Meer info: www.jantjebeton.nl/loterij

Thuiszorg Patyna start met introductie spraakgestuurd rapporteren, Makkumer Belboei

Thuiszorg Patyna start met introductie spraakgestuurd rapporteren

Persbericht Patyna Makkum 15-09-2022

Met ingang van 1 september zijn vier thuiszorgteams van Patyna gestart met het testen van een nieuwe functionaliteit binnen het zorgdossier: spraakgestuurd rapporteren. Patyna is de eerste zorgorganisatie in Friesland die dit gaat introduceren en gebruiken.

Thuiszorg Patyna start met spraakgestuurd rapporterenThuiszorg Patyna start met spraakgestuurd rapporteren

 

Diverse voordelen

Met de technologie is het mogelijk om rapportages in te spreken in plaats van te typen. De gesproken tekst wordt vervolgens omgezet in geschreven tekst. Naar verwachting levert de oplossing diverse voordelen op. Zo worden de administratieve lasten van de zorgmedewerker verminderd en kan hij of zij ter plekke de rapportage inspreken. Hierdoor is er meer ruimte voor persoonlijk contact met de cliënt. Ook voor medewerkers die het lastiger vinden om zich schriftelijk uit te drukken, kan de oplossing een uitkomst zijn. Uit onderzoek bij andere organisaties blijkt daarnaast dat cliënten het fijn vinden om te weten wat er wordt gerapporteerd en dat zij zichzelf serieus genomen voelen als zij kunnen horen wat er in hun rapportage wordt vermeld. 

 

Na één maand evaluatie

De hele maand september gaan vier thuiszorgteams de oplossing uitproberen. Na een maand vindt er een evaluatie plaats waarnaar er wordt gekeken naar de ervaring en betrokkenheid van cliënten, tijdswinst, kwaliteit van spraak naar tekst en volledigheid

Het inloopspreekuur van SeniorWeb Makkum gaat weer open! , Makkumer Belboei

Het inloopspreekuur van SeniorWeb Makkum gaat weer open!

Kees Bouter SeniorWeb Makkum 10-09-2022

Hebt u een computervraag of wilt u meer doen met de smartphone, tablet of laptop? Kom dan naar de bibliotheek van Makkum! Daar bent u vanaf vrijdag 16 september van 14.30 – 15.30 uur weer wekelijks welkom.

 

Geduldige en deskundige vrijwilligers van SeniorWeb Zuidwest Friesland zitten voor u klaar en helpen u gratis bij al uw vragen.

Wilt u bijvoorbeeld (leren) whatsappen of facetimen met uw kleinkind, foto's en video's maken, uw apparaat beveiligen en onderhouden of handige apps op uw tablet gebruiken? Met onze praktische uitleg en persoonlijke hulp komt u verder! Kijk op www.seniorwebzwf.frl voor meer informatie. Of mail naar secretaris@seniorwebzwf.frl.