Gaat het Coronavirus de komst van een basisinkomen versnellen.
Aangeleverde Opinie 20200321
Als de eerste berichten over het coronavirus ons bereiken is het december 2019. Lees de artikelen in de dagbladen er nog maar even op na, maar als er in januari door de Volkskrant aandacht wordt besteed aan een gevaarlijk nog onbekend coronavirus, is de strekking van het artikel zeker nog niet alarmerend. Nu twee maanden later weten we wel beter. Covid-19 heeft de hele wereld op zijn kop gezet. Alles wordt uit de kast gehaald om de gevolgen voor de gezondheid zo goed mogelijk onder controle te houden. Is er in Nederland nu nog niet sprake van een volledige ‘lockdown’, ver er vanaf zitten we zeker niet. Liesbeth Spies van het Genootschap van Burgemeesters melde afgelopen vrijdag, dat alle 355 burgemeester bezig zijn voorbereidingen te treffen, mocht het zover komen..
De gevolgen van het coronavirus op het dagelijkse leven zijn buiten gewoon groot en niet alleen op sociaal gebied. Het raakt meer en meer mensen ook in de portemonnee. Een geweldig geluk is, dat dit ook vanuit de regering wordt onderkend en dat dezelfde regering bereid is om gigantisch veel geld te spenderen om het omvallen van de economie te voorkomen. De overheid gaat er vol in zo mogen we geloven en iedereen die financieel in de problemen dreigt te komen zal worden geholpen. Hoe? Ja dat is nog niet helemaal duidelijk, want Nederland is, zoals heel veel andere landen, natuurlijk helemaal niet voorbereidt op deze situatie.
Minister Koolmees moet miljarden rondstrooien om te voorkomen, dat bedrijven omvallen, om ontslagen te voorkomen, om zzp’ers van een inkomen te voorzien.
Allemaal geweldige acties, maar wat ligt onherroepelijk op de loer. Fraude!.
Op teletekst konden we zaterdag lezen, dat er weliswaar heel veel mondkapjes worden aangeboden,
maar dat heel veel van die aanbiedingen op niets uitlopen, onder meer omdat er voor de voorraden woekerprijzen worden gevraagd, schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer.
Triest maar niets nieuws onder de zon. Niet alle mensen hebben nou eenmaal evenveel moreel besef.
Minister Wouter Koolmees doet echter wel een moreel beroep op mensen. Op de vraag van Frank Hendrickx (Volkskrant 21 maart): “Als je van 7.000 euro per maand naar 5.000 euro omzet gaat,
kun je er dan ook aanspraak op maken?” luidt het antwoord van de minister: ”Ja. Er is natuurlijk ook een morele verantwoordelijkheid. Je kunt overal een aanvraag voor doen,
ook al heb je het niet echt nodig, maar dan zou ik me toch wel even achter de oren krabben. Als je geen inkomensachteruitgang hebt, dat heb je het zeker niet nodig.”
Niemand hoef helderziende te zijn om de gevolgen te overzien. Hier gaat straks absoluut iets fout. Dat kost heel veel geld en zeker ook veel weggegooid geld.
Basisinkomen! Als alle Nederlanders een basis inkomen zouden hebben, dan was de situatie die zich nu voordoet vast veel beter te managen. Niemand zou meer van de ene op de andere dag zonder inkomen zijn geweest, zoals nu wel gebeurd. In tijden als deze zou een basisinkomen er in ieder geval voor zorgen, dat de regering veel ruimer de tijd zou hebben om de negatieve economische gevolgen van het coronavirus te minimaliseren en om de aanvullende maatregelen goed te overdenken en vorm te geven.
Natuurlijk kost een basisinkomen geld. Op het eerste gezicht zelfs heel veel geld. Maar bij het zogenoemde basisinkomen 2.0: iedere volwassene 600 euro, elk huishouden
600 euro en elk kind 300 euro heeft het Nibud vorig jaar nog berekend, dat dit 171 miljard euro kost, waarvan 154 miljard direct gedekt wordt door het overbodig worden van vrijwel
alle uitkeringen, heffingskortingen, toeslagen en uitvoeringskosten.
De 17 miljard per jaar die resteert is nog steeds meer dan de 14 miljard die nu voor de eerste
drie maanden zijn uitgetrokken, maar of die 14 miljard voldoende zijn weet niemand.
Oké eerst moet het coronavirus Nederland en liefst de wereld uit, maar daarna alle aandacht voor een basisinkomen. Want het heeft een positief effect op gezondheid, schoolprestaties, voeding en ondernemerschap.En dat is waar we net nu zoveel behoefte aan hebben.