Makkumer Belboei Brug rondweg twee nachten gestremd, of......

Brug rondweg twee nachten gestremd, of......

Redactie

Zij die regelmatig het ‘rûntsje rûnwei’ lopen hadden al een aantal dagen kunnen lezen, dat dinsdag 19 januari en woensdag 20 januari het ‘rûntsje’’s avonds vanaf zes uur zou worden gestremd.

De werkzaamheden aan de brug zijn begonnen

 

Wat er evenwel ging gebeuren was onduidelijk. Vanavond om 18:00 uur gingen de bomen naar beneden en werd het brugdeel omhoog gezet. Dat de brug, en dan met name het weg deel, er niet al te best uitzag kon iedereen wel vaststellen. Maar zo zijn er wel meer plekken aan te wijzen waar onderhoud hoog nodig is. 

Bij de brug draait het evenwel niet om het rijvlak op het brugdek, maar om de steunen onder het brugdek. Het brugdek rust op een aantal rubberen blokken als de brug naar beneden is. Het ijzer onder deze blokken is gaan roesten en roestend ijzer wordt dikker, dus het brugdek kwam langzamerhand hoger te liggen. Hierdoor ontstaat ook dat hinderlijk geluid als er verkeer over de brug rijdt.

Wat er dus gaat gebeuren vannacht is dat deze blokken eerst worden verwijderd. En later nadat het ijzer is vervangen worden terug geplaatst. Er zijn twee nachten voor uit getrokken, maar de werknemers ter plaatse verwachten de klus in één nacht te klaren. Nu en dat verbaasde enigszins, ligt de brug er al sinds 1976 in, en ja dan is het vanzelfsprekend dat er langzamerhand renovaties aankomen. 

Heel veel manoeuvreren om de weg te kunnen vervolgen

 

Helaas ziet niet iedereen tijdig dat hij/zij niet de rondweg kan nemen. Meerdere auto’s moesten daarom ter hoogte van Garage Horjus draaien. Voor een vrachtwagen met aanhanger zat er niets anders op dan achteruit rijdend de weg te vervolgen. Dat de rotonde bij het voetbalveld een behoorlijk obstakel werd laat zich raden.

De verwachting is dus, dat het in één nacht klaar komt en dat is dan weer een mooie meevaller. Morgenavond kan het ‘rûntsje rûnwei’ waarschijnlijk weer gewoon worden gelopen. Maar het kan natuurlijk altijd tegenvallen, dus....