Makkumer Belboei Koninklijke Tichelaar sinds 1572 houdt voorjaarsschoonmaak

Koninklijke Tichelaar sinds 1572 houdt voorjaarsschoonmaak

Redactie

Op de Turfmarkt bij het voormalige kantoor van de Koninklijke Tichelaar stond afgelopen zondag een container gevuld met weg gegooide mallen. Waarschijnlijk een definitief einde van een periode. Verzamelaars hebben al even een bezoekje gebracht, dus de meest ‘waardevolle’ spullen zullen er nu wel uit missen.

 

Al jaren kijken we nu tegen de panden aan, die ooit stonden voor welvaart en werkgelegenheid. Het is een feit, dat het eens zo gewilde sieraardewerk momenteel niet meer de populariteit geniet die het ooit tot beleggingsobjecten maakte. 

 

Het meest bekende plan met de voormalige gebouwen is/was, dat er een woonplan is gepresenteerd voor 44 woningen: 32 zorg-, 5 voor senioren, en 7 reguliere appartementen in het monumentale deel. Omdat Tichelaar ging verhuizen, heeft ze de panden aan de Turfmarkt in 2013 gesloten en verkocht. Sinds de verkoop verpaupert het terrein. Het concept ligt ter beoordeling bij de gemeente. Het plan komt uit de koker van pandeigenaar FB Oranjewoud, woningbouwcorporatie Elkien en zorgaanbieder Patyna. We hebben begrepen, dat dit plan fundamenteel afwijkt van de oorspronkelijke opzet samengesteld met ‘lokale’ vertegenwoordigers en ook niet langer op hun algemene steun kan rekenen. Ook dateert dit al weer van juni vorig jaar, dus echt veel schot zit er niet in.

 

Nu gaan er ook geruchten, dat aan een alternatief wordt gewerkt. Er wordt onderzocht of een museale bestemming op voldoende support en financiering kan rekenen. Een en ander is nog in een vroeg stadium, maar dat dit in Makkum een gewenste ‘bestemming’ zou zijn staat als een huis.