Makkumer Belboei Busstation Bolsward vanaf zondag in gebruik

Busstation Bolsward vanaf zondag in gebruik

Súdwest-Fryslân/Arriva

Vanaf zondag 9 januari gebruiken buschauffeurs van Arriva het nieuwe busstation aan de Twibaksdyk in Bolsward. Op de plek van het oude busstation komt een parkeerterrein. Het nieuwe busstation is een eerste stap in het opnieuw inrichten van Bolsward-West.

Bereikbaarheid en gemak. Een busstation buiten de stad en dus minder busverkeer door het centrum, dat was lang geleden al een wens van de Bolswarders. Nu is het bijna zover. Aannemer BAM heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan het nieuwe busstation aan de Twibaksdyk. “Het nieuwe busstation is een belangrijke overstaplocatie en een belangrijk eindpunt. Fryslân is met dit busstation een OV-ketenknooppunt rijker,” geeft Milfred Hart, regiodirecteur Arriva, aan. “Hiermee wordt de bereikbaarheid in de regio vergroot en ontstaat de mogelijkheid om te kiezen voor verschillende vormen van vervoer. Zo kan de reiziger gemakkelijker van deur tot deur reizen.”

Locatie van het nieuwe busstation in BolswardLocatie van het nieuwe busstation in Bolsward

 

Komende week plaatst BAM de bushokjes en fietsenstalling nog. Deelfiets Nederland levert deze of volgende maand een aantal deelfietsen voor het station en er komt een paneel met digitale reisinformatie. Tot slot legt de gemeente Súdwest-Fryslân dit voorjaar de beplanting aan. De officiële opening volgt later dit jaar, als de coronamaatregelen het toelaten en er weer meer reizigers zijn.

Nieuw busstation is eerste stap. Het busstation aan de Twibaksdyk is een begin van de nieuwe inrichting van Bolsward-West. De Exmorraweg krijgt hier een directe aansluiting op de zuidelijke rotonde. De buitendienst van gemeente Súdwest-Fryslân komt naar het terrein waar nu de milieustraat ligt. Daarna start de provincie met het aanpakken van de complete kruising. “Goede stations zijn van groot belang voor de reiziger en voor ons openbaar vervoer. In Bolsward zetten we nu echt een forse stap voorwaarts,” zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

 

Foto LC: De eerste werkzaamheden zijn begonnenFoto LC: De eerste werkzaamheden zijn begonnen

 

Nieuwe halte ‘Gasthuissingel’. Ter vervanging van het oude busstation komt er een nieuwe halte aan de Snekerstraat; halte Gasthuissingel. De lijnen 90, 98, 99 en 199 rijden de bestaande route via het centrum. Lijn 92 / 192 van Leeuwarden naar Bolsward rijdt voortaan via de Eekwerderlaan en Laag Bolwerk. Vanaf Bargefenne rijdt de bus via de Harlingerstraat naar het nieuwe busstation ‘Twibaksdyk’. 

 

Parkeerterrein met groen. Op het terrein van het oude busstation aan de Snekerstraat komen parkeerplekken. “De afgelopen jaren hebben we parkeerplekken weggehaald. Met dit nieuwe parkeerterrein is er straks weer genoeg plek om je auto aan de rand van het centrum te parkeren,” geeft wethouder Mirjam Bakker aan. “Natuurlijk komt er ook veel ruimte voor groen. We zijn Global Goalsgemeente en willen op de klimaatverandering inspelen.” 

 

Als het weer kan, organiseert de gemeente een inloopmoment. “We willen samen met de inwoners en ondernemers kijken hoe we het parkeerterrein het beste kunnen inrichten.” Wethouder Bakker verwacht dat het parkeerterrein er uiterlijk 2023 ligt.

 

.