Makkumer Belboei Pontjespilot inspireert tot verdere seizoensverlenging

Pontjespilot inspireert tot verdere seizoensverlenging

VVV Waterland van Friesland

Na een redelijk succesvol pontjespilot gaat VVV Waterland van Friesland een vervolg geven aan het jaar rond duurzaam kunnen recreëren in Zuidwest Friesland. In 2021 bleven hiervoor al drie pontjes tot eind december in de vaart. Terugkijkend op de pilot concludeert VVV Waterland van Friesland dat er sprake is van een mooie gastvrije actie. Er werd in de maanden vooral in de maanden oktober en november volop van de pontjes gebruikgemaakt. Ook in december wisten toeristen nog de pontjesroutes te vinden. 

De drie pontjes bleven tot en met eind december 2021 in de vaart: in oktober elke dag, in november en december elk weekeinde en in de eerste week van de kerstvakantie elke dag. Het ging hierbij om de pontjes Rufus in Broek, Droech oer de Feart bij Gaastmeer en de Woudfennen bij Boornzwaag. En daar is gebruik van gemaakt: in totaal lieten van eind oktober tot eind december 1.371 passagiers zich overzetten. Wandelaars en fietsers; iedereen genoot dankzij de varende pontjes langer van het toeristenseizoen in Zuidwest Friesland.

Het pontje Droech oer de Feart bij GaastmeerHet pontje Droech oer de Feart bij Gaastmeer

 

Heel het jaar welkom voelen. “Het spreiden van toerisme over de seizoenen is belangrijk”, zegt Floriaan Zwart, directeur VVV Waterland van Friesland. “Volgens prognoses van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen blijft het aantal toeristen groeien. In Friesland houden we op basis van deze cijfers rekening met een verdubbeling van het aantal toeristen: van 1,7 miljoen in 2017 tot 3,5 miljoen in 2030. Om iedereen te kunnen laten genieten van al het moois dat we te bieden hebben, is het echt belangrijk om toeristen te spreiden over de seizoenen. Op die manier voelt elke toerist zich het hele jaar rond welkom. Zo willen we in 2022 inzetten op het herhalen van het varen van de pontjes en het aantal pontjes die langer doorvaren mogelijk uitbreiden. Ook onderzoeken we in 2022 alle mogelijkheden rondom varen in de herfst, winter en het vroege voorjaar.” 

 

Samenwerking met leden. Speciaal voor de winterpontjes werden er acht routes ontwikkeld om te fietsen, wandelen of zelfs steppen. VVV Waterland van Friesland vroeg de horecabedrijven aan de routes of ze of ze open wilden gaan voor de winterpontjes. Camping De Bearshoeke in Oudega, recreatiebedrijf Twirre in Langweer en de theetuin in Nijhuizum (rustpunt) boden zich aan als toiletpunt. De horeca bij Rufus aan het Water was tijdens het varen van de winterpontjes geopend. “Met elkaar bieden we de gastvrijheid die nodig is om ook buiten het zomerseizoen toeristen te inspireren naar Zuidwest Friesland te komen”, aldus Floriaan. “Daarnaast hebben we een routefolder samengesteld met daarin pontjes en wandel- en fietsroutes. Die hebben we aangeboden via de toeristische ondernemers, onze VVV-locaties én huis- aan-huis, want als inwoner van Zuidwest Friesland kun je eveneens veel beleven in je eigen regio natuurlijk.”

 

Borden aangepast

Om de wintertoeristen goed te informeren werd ook alle bebording bij de toegangswegen naar de pontjes geïnventariseerd door Recreatieschap Marrekrite. Daarnaast werden er onderborden gerealiseerd bij de pontjes die in de vaart bleven, met daarop de juiste vaartijden. De onderborden zijn zo ontworpen dat ze in 2022 kunnen worden hergebruikt. Gedeputeerde Avine Fokkens van de Provinsje Fryslân onthulde in oktober het onderbord met de nieuwe vaartijden bij Rufus in Broek. De pontjespilot past volgens haar naadloos in de plannen van de provincie voor wat betreft seizoensverlenging. “Toerisme in alle seizoenen én verspreid over Fryslân staat bij ons hoog in het vaandel. Misschien kunnen ook andere pontjes in Fryslân langer gaan doorvaren.”

 

Passagiers per pontje. Als het aan VVV Waterland van Friesland ligt, gaat dat in de eigen regio in 2022 gebeuren. Want de cijfers van de pontjes die vorig jaar in de vaart bleven, laten zien dat er voldoende toeristen zijn. Zo zette Droech oer de Feart bij Gaastmeer van half oktober tot met eind december 296 mensen over. Rufus in Broek bracht 509 passagiers veilig naar de andere kant van het water. De Woudfennen bij Boornzwaag zette 566 passagiers over. “De pilot laat zien dat mensen ook in de wintermaanden willen genieten van het prachtige landschap van Zuidwest Friesland”, stelt Floriaan. “Samen met onze leden willen we daarom graag zorgen voor een goed gastheerschap het hele jaar rond. We zijn ons nog aan het beraden over welke maanden het meest succesvol zullen zijn om de pontjes te laten doorvaren. Ons advies gaan we daarna ook overbrengen aan de Provinsje Fryslân”

 

.