Makkumer Belboei Uniek openluchttheater op de autocrossbaan

Uniek openluchttheater op de autocrossbaan

30e Makkumer Autocross wordt een UNIEK spektakel

Froukje Zijlstra

In 2022 zal voor de 30e keer de Makkumer autocross verreden worden. In de aanloop naar dit jubileum, dat oorspronkelijk in 2020 zou plaatsvinden, ontstond het idee van een openlucht spektakel op de crossbaan. Koppen werden bij elkaar gestoken, ideeën werden uitgewerkt en alles kreeg steeds meer vorm. Cross van 30 jaar geleden tot nu. De passie en bevlogenheid van de coureurs en het wereldje er omheen in beeld brengen, dat moest het worden. Dit jaar, na twee keer doorschuiven in verband met de bekende maatregelen, gaat het in juni dan eindelijk gebeuren.

Perspresentatie van De TrochknallerPerspresentatie van De Trochknaller

 

Peter Sijbenga is de schrijver van het Friestalige stuk, dat de naam “De Trochknaller” draagt. Hij heeft in samenwerking met Autocross Club Makkum, vele gesprekken gehad met coureurs van toen en nu uit Makkum, Hallum en zelfs uit Noord Holland, van waar vele coureurs naar Friesland kwamen en nog komen om mee te dingen naar de trofeeën. Daaruit heeft hij de inspiratie gehaald om het script voor dit bijzondere theaterstuk vorm te geven.

"De Trochknaller" vertelt het verhaal van Ate Wouda. Alles in zijn leven moet wijken voor zijn grote passie; de autocross. Al zijn geld en vrije tijd steekt hij in zijn crossauto "De "Trochknaller". Ate heeft er alles voor over om zijn droom te verwezenlijken: winnen! En die droom komt uit: Ate wint met zijn "Trochknaller" de ene na de andere prijs en wordt een begrip in de autocross wereld. Maar, terwijl Ate op de crossbaan de grote winnaar is, speelt er zich thuis tussen hem en zijn vrouw Marrit een strijd af, die Ate niet kan winnen. Hij verliest door te kiezen voor de "Trochknaller",  alles wat hem lief is. 

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Wesley, die als kleine jongen altijd met vader Ate naar de crossbaan ging, heeft dezelfde dromen als zijn vader destijds. Moeder Marrit houdt haar hart vast. Zal de liefde deze keer winnen van de passie, of zal de geschiedenis zich herhalen? 

 

De regie is in handen van Anja Steegstra. Een fikse uitdaging, gezien het geheel zich afspeelt op circuitpark “Het Nauw”, de daadwerkelijke crossbaan van Makkum. Met echte crossauto’s op de baan, bestuurd door onder andere plaatselijke coureurs.

De acteurs, veelal Makkumers en grote cross liefhebbers, staan te trappelen om wekelijks met elkaar te repeteren en de karakters vorm te geven. Muziek speelt ook een grote rol en zal dus zeker niet ontbreken. De live band maakt deel uit van de spelersgroep en het publiek zal de dampende hits uit de afgelopen 30 jaar zeker herkennen. 

In maart zal de kaartverkoop starten voor 3 voorstellingen op 9, 10 en 11 juni. Meer informatie is te vinden op de website www.detrochknaller.nl , facebook en instagram. Mis het niet!

 

 

.