Makkumer Belboei Beroepenoriëntatie scholieren bij bedrijven

Beroepenoriëntatie scholieren bij bedrijven

Ondernemers uit Harlingen bieden kijkje in de keuken aan leerlingen RSG Simon Vestdijk

M Valkering-Zoethout

HARLINGEN – Leerlingen uit klas 3 vmbo basis en kader van de RSG Simon Vestdijk uit Harlingen hebben vorige week een dag stage gelopen bij bedrijven en instellingen uit Harlingen en omgeving. Meer dan 25 ondernemingen en instellingen verleenden hieraan hun medewerking. 

RSG Simon Vestdijk streeft zoveel mogelijk naar samenwerking met het bedrijfsleven om leerlingen al in een vroeg stadium kennis te laten maken met diverse beroepsmogelijkheden. Hierdoor zijn deze leerlingen beter in staat een gerichte keus te maken voor een beroepskeuze of een vervolgopleiding. 

Op de foto: leerlingen RSG Simon Vestdijk op opleidingsschip Prinses MaximaOp de foto: leerlingen RSG Simon Vestdijk op opleidingsschip Prinses Maxima

 

Een groep leerlingen geïnteresseerd in techniek, kreeg de mogelijkheid om een kijkje in de keuken te nemen bij de buren van de RSG, de Maritieme Academie. Zij volgden een les in de werking van scheepsmotoren en maakten vervolgens een vaartocht met diverse opdrachten op het opleidingsschip Prinses Maxima om zo kennis te maken met maritieme techniek en de diverse beroepsmogelijkheden binnen deze sector. 

 

Yvonne Huizenga is decaan vmbo bij Simon Vestdijk: “Wij zijn erg blij dat ook nu weer veel bedrijven bereid zijn onze leerlingen te laten kennismaken met de beroepspraktijk.” Het opleiden in een praktijkomgeving past binnen de ontwikkelingen in het huidige onderwijs en wordt door ondernemers en instellingen ondersteund. Bijvoorbeeld door leerlingen mogelijkheden te bieden voor stages, bedrijfsbezoeken, het verzorgen van gastlessen of het beschikbaar stellen van bijvoorbeeld een werkplaats voor praktijkopdrachten. “Dat we zoveel lokale bedrijven bereid vinden om mee te werken aan deze stage, toont ook de betrokkenheid van de ondernemers bij de jongeren in opleiding in deze regio,” aldus Huizenga. 

 

.