Makkumer Belboei Van Donia kerk Makkum kan weer "eeuwen" mee

Van Donia kerk Makkum kan weer "eeuwen" mee

Douwe Pals

Velen hebben de steigers rond ons kerkgebouw van verre kunnen waarnemen. De eeuwenoude toren en ook het schip van de kerk waren aan groot  onderhoud toe. De leien van de toren bleken in slechte staat dus moesten de gehele torenspits van nieuwe worden voorzien. Tijdens deze werkzaamheden bleek ook dat delen van het houten geraamte van de toren waar het had gelekt vervangen moesten worden, losse vloerdelen zijn vastgezet en de houten trappen in de toren verstevigd.


Verder is er voegwerk aan toren en schip uitgevoerd, is het houtwerk van een nieuwe verflaag voorzien en is de windvaan van nieuw bladgoud voorzien. Omdat het kerkgebouw een rijksmonument is, is 50% van de kosten gesubsidieerd door de overheid middels de SIM, de Subsidieregeling  instandhouding Monumenten. Daarnaast hebben onze donateurs en overige eenmalige giften het mede mogelijk gemaakt om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren, het gebouw staat er nu weer prachtig bij.

De toren van de Donia kerk (anno 1660) tijdens en na het groot onderhoud.De toren van de Donia kerk (anno 1660) tijdens en na het groot onderhoud.

 

Door de coronapandemie konden veel activiteiten geen doorgang vinden. Er kon minder verhuurd worden dan wij verwacht hadden. Toch konden nog wel wat activiteiten plaatsvinden zoals het concert van muziekvereniging Hallelujah, cabaret georganiseerd door Cultureel Podium Makkum, stembureau 2e Kamerverkiezingen, CD, podcastopnamen en een online vrienden concert van de band SELA en kerk- en begrafenisdiensten.

Wij spreken de hoop uit dat wij de coronamaatregelen achter ons kunnen laten en ons kerkgebouw als podium voor Kunst Cultuur en Debat voor de “mienskip” open kunnen blijven stellen, we zien u graag als gast bij de activiteiten die we gaan organiseren. Wij spreken de dank uit aan onze donateurs, alle andere financiële bijdragers en subsidieverstrekker die hebben bijgedragen om de werkzaamheden uit te kunnen voeren

Wilt u meer weten over onze stichting kijk dan eens op onze website stichtingvandonia.nl en facebook Stichting Van Donia

 

.