Achterland van Bach Makkumer Belboei

Achterland van Bach

Een muzikale reis lang de Thüringer Städtekette, van Bach via Liszt naar Reger

Roelof Veldhuizen

Ons programma, met de titel “Het achterland van Bach” speelt zich af in de Duitse deelstaat Thüringen, waar Johann Sebastian Bach werd geboren. Ten zuiden van het Thüringer Bekken liggen 5 steden vrijwel op een rechte lijn. Deze keten van steden, van west naar oost Eisenach, Gotha, Erfurt, Weimar en Jena, wordt de Thüringer Städtekette genoemd.

 

De bekendste componist uit deze streek is natuurlijk Johann Sebastian Bach, die in 1685 in Eisenach ter wereld kwam. Eveneens uit Eisenach kwam Johann Ernst Bach (1722-1777) verre verwant en tevens leerling van Johann Sebastian, die zich later in Weimar vestigde. De derde uit Eisenach afkomstige Bach is Johann Christoph (1642-1703), zoon van een oudoom van Johann Sebastian.

In Gotha werkte Gottfried Heinrich Stölzel (1690-1749) die daar van 1749 tot aan zijn dood een aanstelling had aan het hof. Erfurt is de geboortestad van een andere Johann Christoph Bach (1645-1693), een oom van Johann Sebastian. In Weimar, de volgende stad, ontmoeten we, heel wat jaren later, de romantische componist Franz Liszt (1811-1886). We eindigen onze reis langs de Thüringer Stättekette in Jena, waar Max Reger (1873-1916) zijn laatste levensjaren doorbracht.

Van elk van deze componisten uit dit Thüringer “Achterland van Bach” brengen wij één of meerdere werken ten gehore. Een interessant en kwalitatief hoogstaand programma, zoals u van het Vocaal Ensemble gewend bent!

 

Bij de uitvoering worden we ondersteund door organist Peter van der Zwaag. Peter zal ook enkele intermezzo’s op orgel verzorgen. We hebben eerder heel plezierig met Peter samengewerkt, ook deze keer verheugen we ons op zijn bijdrage!

Het geheel staat weer onder leiding van onze bevlogen en zeer ervaren dirigent David van Roijen.

Op zaterdag 19 maart a.s. uur kunt u in de Doopsgezinde kerk in Leeuwarden samen met ons genieten van een mooie uitvoering. U bent van harte welkom!!De toegang is vrij.

Wel stellen wij u na afloop van het concert in de gelegenheid een vrijwillige bijdrage ter dekking van de kosten te geven.

De Bach PosterDe Bach Poster

 

.