Vluchtelingen vanuit Oekraïne krijgen huisvesting op Engwier Makkumer Belboei

Vluchtelingen vanuit Oekraïne krijgen huisvesting op Engwier

....particulier initiatief zorgt voor onderdak.....

Redactie

Vrijdag 11 maart hebben een vijftal personen uit Oekraïne in Makkum onderdak gekregen. De groep was al in Friesland, namelijk bij een boer in Hitzum, maar is nu naar Makkum gekomen. Op Engwier hebben ze bij Douwe en Jetske Politiek op de boerderij als onderkomen een chalet gekregen. Met een aantal buren is dit chalet afgelopen vrijdag geschikt gemaakt voor tijdelijke bewoning.

Foto; Foto uit het Dagblad van het Noorden.Foto; Foto uit het Dagblad van het Noorden.

 

De mensen die nu, voor hen hopelijk tijdelijk, in Makkum wonen komen vanuit oost Oekraïne. Hun onderlinge voertaal is dan ook Russisch. Communiceren is dus moeilijk, maar gelukkig is het met de moderne techniek toch mogelijk,  elkaar te kunnen verstaan via de vertaal app op de telefoon. De oorlog houdt vrijwel iedereen bezig, maar is niet direct voelbaar. Behalve aan de pomp en in de winkels, maar als de mensen zo dicht bijkomen dan voel je de angst en pijn. Je wordt er in en in triest van zo vertelde één van de hulpverleners.

In Makkum hebben zich overigens  meer mensen aangemeld, die bereid zijn vluchtelingen in huis te nemen. Via een landelijke stichting worden gesprekken gevoerd over de mogelijkheden.

De gemeente meldde afgelopen vrijdag in een persbericht dat de eerste vluchtelingen onderdak zullen krijgen in De Galamadammen Koudum. We weten nu, dat de eerste vluchtelingen dus al in onze gemeente waren en ook een woonplaats hebben gekregen dankzij persoonlijk initiatief.

 

Gemeente realiseert opvang in Koudum.

Hotel Galamadammen in Koudum wordt klaargemaakt als eerste opvanglocatie in Súdwest-Fryslân voor vluchtelingen uit Oekraïne. Wanneer de eerste vluchtelingen aankomen is op dit moment nog niet bekend. In totaal verwacht de gemeente er voor ca. 150 mensen plek te hebben. Het is de verwachting dat het niet bij deze locatie blijft. Er zijn meerdere opties die de gemeente overweegt.

 

 

.