PubQuiz – SoosQuiz – JubileumQuiz, Makkumer Belboei

PubQuiz – SoosQuiz – JubileumQuiz

...Een Quiz voor Makkumers door Makkumers....

Redactie

Afgelopen vrijdagavond 25 maart werd wederom een PubQuiz georganiseerd. Begonnen als een initiatief van het NUT Departement Makkum (nu Cultureel Podium Makkum) en de Heeren Sociëteit Eendragt is de Quiz de laatste 5/6 jaar een activiteit van enkel de Sociëteit Eendragt.

Drukte vooraf, opzoek naar teamleden en natuurlijk naar de gunstigste plaatsenDrukte vooraf, opzoek naar teamleden en natuurlijk naar de gunstigste plaatsen

 

Aanvankelijk werden de vragen ingekocht, maar nu al weer mooi wat jaren is een team Makkumers verantwoordelijk voor de vragen. “Wederom en al weer mooi wat jaren” wijst erop dat de precieze data niet meer vanuit het hoofd beschikbaar zijn, maar met enige naspeuring in de notulen van beider verenigingen moet dit wel te achterhalen zijn. 

 

De spelleider de heer Wim Schoon heette de deelnemers welkom op deze PubQuiz die een SoosQuiz is geworden en omdat de Sociëteit Eendragt oktober vorig jaar haar 200 jarig jubileum vierde dit keer daarom onder de naam JubileumQuiz zou worden gespeeld.

 

Er kunnen maximaal 20 teams van 5 personen deelnemen en binnen de kortste keren was dit aantal gehaald. Maar ook in Makkum waart het covid-19 virus rond, zodat er uiteindelijk 17 teams overbleven. Maar dankzij een wonderbaarlijke genezing, zoals de heer Schoon het noemde, deden er uiteindelijk 18 teams mee, weliswaar niet allemaal op volledige sterkte.
Een bijkomend probleem deze avond werd een grote storing in de watervoorziening. De inname van voldoende vocht kwam daardoor niet onder druk,  druk vanuit de blaas kon ook nog wel worden verwerkt, maar druk vanuit de dar….

 

De quiz wordt gepeeld over 10 ronden, waarbij er altijd met een foto ronde wordt gestart en een muziekronde halverwege. Met name die laatste zorgt voor de nodige kopzorgen bij de organisatie. Op voorhand kwam dan ook de mededeling dat de muziekronde zou kunnen komen te vervallen. Ongetwijfeld toegejuicht door een aantal groepen deelnemers, want de muziek ronde zorgt vrijwel altijd voor de uiteindelijk grote verschillen onderling. Maar dit jaar werkte alles voortreffelijk en de quiz verliep dan ook vlot. De vragenrondes, er wordt niet meer gewerkt met specialisten rondes zoals enkel sport, bevatte zeer uiteenlopende vragen. Enkele daarvan ware weer specialistischer dan specialistisch. Een Zweedse Youtuber die in 2016 als eerste 50 miljoen volgers moch noteren door spelletjes op de computer te spelen en er 4 miljoen per jaar mee casht. PewDiePie zo luidde het antwoord, maar Felix Arvid Ulf Kjellberg werd ook wel goed gerekend.

De laatste ronde is een ronde met vragen over Makkum. Dit wordt tegenwoordig nadrukkelijk vermeld, want bij de vorige editie van de quiz had zich ook een team uit Bolsward ingeschreven. Zij waren niet bepaald ‘amused’ van deze voor hen onmogelijke vragen.
Nu lukt het vrijwel nooit om alle 10 de vragen goed te beantwoorden, maar ze waren dit jaar goed te doen, mits je natuurlijk een geboren en getogen Makkumer bent. Maar dat De Prins ooit de naam “De Zon” droeg was bij niemand bekend.

 

Dit jaar waren er extra prijzen te winnen. Een anonieme ‘weldoener’ had als extra twee geld prijzen, ter waarde van € 50,= beschikbaar gesteld, die door de organisatie de aanmoedigingsprijzen werden genoemd. De winnaars van deze prijzen werden door het lot bepaald. Goede en mooie oplossing want dan heeft iedereen kans.

 

De derde prijs bestond uit cadeaubonnen en werd gewonnen door het team met de naam ‘winners’. Hoe toepasselijk. De tweede prijs, een maandabonnement voor het gehele team bij de het nieuw Sport Connect op het villa park bij het strand werd aangeboden door de nieuwe eigenaar en ging naar het team ‘en de winnaar is’.

 

De eerste prijs een dinerbon voor het hele team wordt al jaren aangeboden door de eigenaar van De Prins, Sietze Bouma. Dit jaar werd deze gewonnen door de Mellema’s. Dit team, als ze in familie verband meedoen, strijd altijd mee om de eerste plaats.

Gezien de reacties na afloop moeten we haast wel aannemen dat ook volgend jaar deze quiz weer op het programma staat.

De winnaars. Links een teamlid van de MellemaDe winnaars. Links een teamlid van de Mellema's, midden een teamlid van 'en de winnaar is' en rechts het uitgelaten team van de 'winners'