Speciaal ontworpen vlag gehesen op de haven, Makkumer Belboei

Speciaal ontworpen vlag gehesen op de haven

Gezamelijke actie van Plaatselijk Belang Makkum en de Stichting Âld Makkum

Redactie

Vrijdagochtend 1 april werd op het havenhoofd de Makkumer vlag gestreken. Vervolgens werd een speciaal ontworpen vlag gehesen. Deze vlag, in de kleuren van de Oekraïense vlag  met centraal daar op de zeemeermin uit de Makkumer vlag symboliseert de betrokkenheid van Makkum met de Oekraïense bevolking.

Overleg tussen Kathi Wortmann(Plaatselijk Belang) en de heren van der Weerd (links) en Poog(rechts)Overleg tussen Kathi Wortmann (Plaatselijk Belang) en de heren van der Weerd (links) en Poog (rechts)

 

Deze actie was een week of drie geleden spontaan opgekomen, maar het maken van een speciale vlag kost nu eenmaal tijd. Gisteren sprak de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, de tweede kamer toe en daaruit kwam maar al te duidelijk naar voren dat dit groter is dan een onderling conflict. “Inmiddels vecht Oekraïne al 36 dagen in een oorlog die Rusland jarenlang heeft voorbereid.” Maar het is niet enkel hun oorlog. “De hard bevochten vrede in Europa is in één moment vernietigd.”  Zij vechten daar voor hun leven. En daarmee ook voor de stabiliteit, de vrede en veiligheid van ons hele continent. Dit besef dringt meer en meer bij een ieder door. 

 

Plaatselijk Belang en de Stichting Ald Makkum hebben daarom een statement willen maken. “Met deze vlag spreken wij de steun uit voor Oekraïne en willen we duidelijk maken dat we waar mogelijk willen helpen.” zo sprak de voorzitter van Plaatselijk Belang Kathi Wortmann.

Er wordt een tweede vlag gehesen op  de Waag in Makkum.

 

In Makkum, op Engwier, zijn al een paar weken een aantal mensen uit Oekraïne gehuisvest die hun land noodgedwongen moesten verlaten van wege de oorlog daar. Een van hen heeft zijn beroep hier kunnen oppakken en is dagelijks als timmerman actief. Dit soort dingen maken het gedwongen verblijf hopelijk beter draagbaar.

Voorzitter Henk Bonthuis van de Stichting Âld Makkum overhandigt de speciale vlagPenningmeester Henk Bonthuis van de Stichting Âld Makkum overhandigt de speciale vlag