VOC mentaliteit gaat steeds zwaarder op Nederland drukken., Makkumer Belboei

VOC mentaliteit gaat steeds zwaarder op Nederland drukken.

Redactie

Dat waar Balkenende op hoopte en Rutte graag mee koketteert gaat meer meer een stempel drukken op Nederland.  De VOC mentaliteit, innovatief, keihard en kortzichtig. Zo lezen we in historisch nieuwsblad. In de NRC van woensdag 6 april luidt een kop heeft van Nederland een belastingparadijs gemaakt. Onze minister-president wijst er graag op, dat Nederland het 5e exportland in de wereld is, maar roemen over  de 4e plaats als belastingparadijs is blijkbaar wat te gortig.

Toch is dit helaas wel de waarheid, althans volgens de Corporate Tax Haven Index, gepubliceerd door Tax Justice Network. Na de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Bermuda neemt Nederland voor de 2e keer plaats 4 in. Vergeleken met de ranglijst uit 2019 is de score zelfs toegenomen van 78 naar 80 op een schaal van 100. Dat komt doordat er nog steeds ingewikkelde belastingontwijking routes bestaan (zoals via informeel kapitaal en royalty’s) die grote geldstromen blijven aantrekken. Dit wordt vervolgens beheerd door Trustkantoren waardoor het zicht op wat van wie is vrijwel onmogelijk wordt. Dus een kop vandaag (6 april) in de NRC:  “Met financiële trucs kunnen oligarchen in Nederland makkelijk de sancties ontlopen.” is eigenlijk helemaal niet verwonderlijk. Het artikel beschrijft de situatie in Nederland waaruit naar voren komt, dat er in Nederland wel heel weinig zicht is op wie werkelijk aan de touwtjes trekt. 

 

In Zuid-Europese landen beschikken veel oligarchen over villa’s en boten. Die zijn gemakkelijker te grijpen, zoals maandag bleek uit de confiscatie van het superjacht van oligarch Viktor Vekselberg door de Spaanse politie. En in Zwitserland stallen veel Russen geld op een bankrekening. Ook die zijn eenvoudiger te vinden. De Zwitserse autoriteiten bevroren al voor meer dan 6 miljard euro aan bankrekeningen van oligarchen. Daar steekt Nederland dus schril bij af. Een week geleden was er voor ruim een half miljard bevroren (België 10 miljard).

Het megajacht Scheherazade dat van de Russische president Vladimir Poetin zou zijn?  Foto: newsrnd.com.Het megajacht Scheherazade dat van de Russische president Vladimir Poetin zou zijn? Foto: newsrnd.com.

 

Vandaag (6 april) werd ook bekend, dat de douane bij Nederlandse jachtbouwers veertien schepen onder verscherpt toezicht heeft gesteld vanwege de sancties tegen Rusland. Dertien jachten zijn van Russische eigenaren, de veertiende is niet van een Rus, maar mag voorlopig toch niet uitvaren.(Bron Telegraaf)

Er schijnt al wel een nieuwe markt te ontstaan waar scheepsbouwers steeds meer aanbiedingen krijgen op superjachten die ze bouwen voor rijke Russen, nu Russische klanten misschien niet langer in staat zullen zijn om de luxe schepen aan te schaffen als gevolg van westerse sancties. Maar ze zullen vast niet de volledige prijs er voor krijgen. De invloed van de waanzinnige Russische actie zal nog veel meer impact krijgen.