Makkum gaat voor glasvezel!, Makkumer Belboei

Makkum gaat voor glasvezel!

...dat is de vraag. Is er voldoende animo voor...

Redactie

Recentelijk kregen alle bewoners van Makkum een envelop met een aantal folders met wervende teksten om over te stappen op glasvezel. Afgelopen weekend weer nieuwe folders met meer van dergelijke teksten, maar ze schiepen blijkbaar niet bij iedereen voldoende duidelijkheid. Dinsdagavond 10 mei werd een informatieavond georganiseerd in het MFC. De mogelijkheid om antwoorden te krijgen op uw vragen. Een dertigtal Makkumers was er op afgekomen. Maar waarom speelt dat overstappen naar glasvezel nu?

 

De Vereniging van Bedrijven Makkum had, zo vertelde de heer Arnold Walinga, al meerdere keren glasvezel providers gepolst om een glasvezelnetwerk aan te leggen in Makkum. Met name bedrijven gebruiken steeds meer internet gerelateerde processen en hiervoor is snel internet nodig. Met een glasvezel netwerk kan dat worden gerealiseerd. 

Van de benaderde aanbieders stond er geen een afwijzend tegenover, alleen dan moest er, alvorens er iets werd gedaan, wel even 80.000 tot 100.000 euro worden overgemaakt. Niet direct bedragen die de Vereniging van Bedrijven Makkum op de plank had liggen. Maar toen, zo vertelde Arnold Walinga er contact met Delta Fiber Netwerk werd opgenomen bloeide er iets op.

 

Arnold Walinga van de Vereniging van Bedrijven Makkum Makkum heet de geïnteresseerden welkom.Arnold Walinga van de Vereniging van Bedrijven Makkum heet de geïnteresseerden welkom.

 

Delta Fiber Netwerk is bereidt de infrastructuur aan te leggen mits er voldoende animo is. Er draait dus op dit moment een campagne om u en mij enthousiast te maken voor een glasvezel aansluiting. Straks op 8 juni worden de inschrijvingen geteld.  Makkum kent ±1572 objecten, woningen et cetera, die voor aansluiting in aanmerking komen. Als op dat moment, 8 juni,  20% heeft toegezegd een aansluiting/abonnement te willen, dan wordt het netwerk uitgerold. Om dit extra aantrekkelijk te maken krijgen de mensen die via www.gunmakkumglasvezel.nl een abonnement bij Delta of Caiwaydie nemen 25 euro en mogen zij 50 euro doneren aan één van de drie basisscholen, de stichting Van Donia Kerk, Makkum Art of het Cultureel Podium Makkum.  Met deze opwarmer gaf de heer Kingma het startsein voor deze informatieavond.

 

Zarah van den Berg en Bert Veenstra van Delta Fiber vertelden allerlei wetenswaardigheden over glasvezel. Het bedrijf Delta Fiber Netwerk heeft op dit moment zo’n 950.000 aansluitingen en er komen momenteel maandelijks 20.000 bij.  Het internet gebruik stijgt jaarlijks. In 2020 was het ten opzichte van een jaar eerder met 35% toegenomen. De reden valt eenvoudig te verklaren. Waar eerst de computer/internet werd gebruikt om iets op te zoeken is het nu in allerlei situatie in het dagelijks leven in gebruik. Winkelen, belastingaangifte, bankieren. Maar ook het gebruik van allerlei apparatuur in huis, zoals verlichting, audio, beveiliging en dergelijke verlopen via internet. Nieuwe diensten welke worden ontwikkeld zijn vaak al gebaseerd op de mogelijkheden van glasvezel. Jouw data opslaan in de cloud impliceert dat je veel meer gaat uploaden en daar komt een heel grote winst naar voren met de bestaande netwerken. Kabel bijvoorbeeld biedt een upload snelheid aan die slechts 10% is van  de download snelheid. Bij een glasvezel internetverbinding  zijn de download en upload snelheid namelijk gelijk. En dat uploaden zal niet minder worden, maar juist meer en meer en in steeds betere resoluties dus steeds grotere bestanden.

 

Kortom, de bestaande internet verbindingen staan onder druk, koper van KPN bijvoorbeeld, of komen onder druk te staan zoals kabel van Ziggo. De reden is dat de infrastructuur van die netwerken nu eenmaal beperkingen kent qua snelheid. 

Sneller dan de snelheid van licht kan niet. Maar laat dat nu net de manier zijn waarop gegevens via glasvezel worden verzonden, met de snelheid van het licht. Nu is het niet zo, dat bijvoorbeeld KPN en Ziggo,  niet ook bezig zijn met glasvezel. Maar ja als er allemaal al leidingen liggen, die ook veel hebben gekost, dan wordt dat niet onmiddellijk vervangen als zich wat nieuws aandient. Daarvoor heb je meestal nieuwe spelers nodig. Zo’n nieuw speler (10 jaar actief) is Delta Fiber Netwerk. 

 

Delta Fiber Netwerk is een bedrijf dat een open glasvezelnetwerk bouwt in onder anderen Nederland. Met dit netwerk zorgen zij er voor, dat een bedrijf, een kantoor of woning een aansluiting krijgt. Feitelijk zoiets als Leander die stroom kabels legt. Als de stroom eenmaal binnen in de meterkast is besluit u zelf welke energie leverancier u neemt. Zo werkt het met glasvezel ook. Eenmaal in huis, kantoor et cetera, kiest u vervolgens zelf voor een provider, die er voor zorgt dat u tv kunt kijken, kunt internetten en telefoneren. 


Bij de introductie van dit glasvezelnetwerk kunt u het eerste jaar voor een beperkt aantal aanbieders kiezen, maar na het eerste jaar bent u volledig vrij. Delta Fiber Netwerk stelt haar glasvezelnetwerk namelijk beschikbaar aan iedere telecom aanbieder, het is aan de aanbieder of die daar dan gebruik van maakt. Bij het Delta Fiber Netwerk kunt u dus een aanbieder kiezen die dat pakket aanbiedt wat u het meeste aanspreekt. 


Dat klinkt allemaal mooi, maar wat gaat dat kosten. Een niet onbelangrijk onderdeel voor de meesten. Standaard niks meer, vaak iets minder, dan in uw huidige situatie. Alleen wel veel en veel sneller. Maar ook stabieler en op de toekomst voorbereid. We weten allemaal nog wel dat zo’n mobiele telefoon voor ons niet nodig was. We weten nu wel beter.

 

 

Nog even terug naar die wervende folders. Middels die folders bieden diverse aanbieders hun pakketten aan. De een wat meer, de ander wat minder. De ene laat u het thuis zelf installeren en is dan wat goedkoper de ander stuurt een monteur en die zorgt ervoor dat u overal in huis perfecte wifi heeft. Dat kan best een heel uit gezoek zijn en daarom zijn er ook bedrijven die u daar mee kunnen assisteren. Vragen bij een van die bedrijven, of soms even aan de buurman helpt om uw juiste keuze te maken. In Makkum is het ook mogelijk om het informatiepunt in de Kerkstraat te bezoeken. U kunt het natuurlijk ook helemaal zelf online doen.  

 

Een punt van aandacht is uw huidige abonnement. Tot wanneer loopt uw overeenkomst. U moet namelijk wel zelf uw bestaand contract opzeggen. Verstandig is zo werd verteld om enige overlap te houden, en op te zeggen zodra de glasvezeldiensten daadwerkelijk beschikbaar zijn. Dit leidt vanzelfsprekend wel tot extra kosten voor u. Overigens gaat u pas voor uw nieuwe abonnement betalen als de diensten beschikbaar zijn. Uw provider gerelateerd e-mail adres komt normaal gesproken te vervallen. Bijvoorbeeld uwemail@ziggo.nl zal na zes maanden niet meer werken.Heeft u een Provider onafhankelijk emailadres van bijvoorbeeld Gmail, Hotmail of Outlook, dan blijft dat gewoon beschikbaar

 

De bezoekers van de informatieavond waren er doorgaans wel uit. Het merendeel neemt een abonnement en profiteert zo van een gratis aansluiting en een welkomstaanbod van de provider. Delta fiber netwerk biedt bij voldoende deelname overigens bij iedereen aan om een glasvezel aansluiting in de meterkast te maken. Ook als u geen abonnement neemt. Deze aansluiting is kosteloos en verplicht u tot niets. Het voordeel is dat als u later (na 8 juni) alsnog over wilt stappen, u weliswaar activatiekosten van €350,- moet betalen, maar er niet meer gegraven hoeft te worden. Heeft u geen aansluiting laten maken en wilt u dat later alsnog laten doen, dan zijn de kosten €650,- Omdat er een aannemer terug moet komen om uw aansluiting te gaan graven.

 

De realisering. Als in juni 20% ja heeft gezegd dan heeft Makkum voor de jaarwisseling een operationeel glasvezel netwerk zo mochten we horen. Da’s echt super snel. Als het dus doorgaat krijgt u bezoek van zo geheten ‘schouwers’, die bij u thuis de situatie en wensen met u doornemen. Ook de feitelijke aanleg naar uw woning wordt besproken. Het graafwerk beperkt zich meestal tot een putje bij de plaats van binnenkomst. Uw tuin of bestrating hoeft niet overhoop te worden gehaald. Voor de kabels door het dorp geldt, dat er steeds stukjes worden gelegd. Een straat ligt nooit langer dan één dag open zo werd verzekerd. 

 

Meestal zijn dit soort infrastructurele projecten dingen die een eeuwigheid gaan duren, maar er is zoveel vertrouwen bij de initiatiefnemers, dat de aannemers die het werk gaan uitvoeren al zijn vastgelegd. 

 

Voor de doe-het-zelvers onder ons: https://gunmakkumglasvezel.nl/

Nog even napraten na afloop van de informatie bijeenkomst.Nog even napraten na afloop van de informatie bijeenkomst.