Makkum Art 2022 officieel geopend, Makkumer Belboei

Makkum Art 2022 officieel geopend

....pinksterweekend 2022 volop kunst in Makkum....

Redactie Makkum 04-06-2022

Als het weer als graadmeter mag functioneren dan wordt Makkum Art een boven slag van 'jewelste'. Onder stralende weersomstandigheden en dus overeenkomstig gekleed, betraden vrijdagmiddag kunstliefhebbers de voormalige toonzaal van de Koninklijke Tichelaar. Hier vond de opening van Makkum Art 2022 plaats.

Onder het genot van een drankje konden de genodigden in de sfeer komen. Een twintigtal kunstenaars toont op deze plek hun werk. Natuurlijk heeft zo'n opening ook een hoog 'reünie' gehalte. Nou daar was door de organisatie ook mooi de ruimte voor gecreëerd. Iedereen kon even rustig de vele verschillende werkstukken bekijken en tussendoor  'social talks' aanknopen.

Bezoekers opening Makkum Art 2022 stromen binnenBezoekers opening Makkum Art 2022 stromen binnen

Om kwart voor vijf nam Thilda Adema, voorzitter van Makkum Art, het woord. In korte bewoording heette zij de aanwezigen welkom. Sprak woorden van dank aan alle sponsoren en de oh zo belangrijke vrijwilligers.  “Na twee jaar corona virus krijgt Makkum met een nieuw virus te dealen” zo vertelde Thilda.. Namelijk met het  'kunstvirus' .  Dit leverde een spontaan applaus op. Na deze introductie gaf ze  het woord aan de 'befaamde' Frans Faber. 

 

Dat 'befaamde' was hem ooit toegekend zo vertelde hij, maar ook aan Age M. de meesterkraker. Frans Faber gebruikte deze intro om aan te geven dat 'tijd' en ‘perceptie’ veel uitmaakt. 
De zonnebloemen van, van Gogh brachten toen het werk uitkwam nauwelijks een grijpstuiver op en vertegenwoordigt nu een waarde van vele miljoenen.
Via het Kunsthuis Statum en Jan Steensma die de afbeeldingen voor de beroemde Makkumer tegels heeft ontworpen en getekend, naar juffrouw Japke op de kleuterschool in 1954. 

Op een dag kwam over de zeedijk een man volledig in het wit aangemarcheerd. Tijdens deze mars draaide hij op onnavolgbare wijze met een stok in zijn handen, gooide hem de lucht in en ving hem vervolgens weer op zonder ook maar een moment te twijfelen, pure beheersing. Frans had gebiologeerd zitten kijken naar de tamboer maitre van het plaatselijke muziekkorps en keerde pas terug op aarde toen juffrouw Japke zei: " da’s KUNST". Kleine Frans Faber wist vanaf dat moment wat hij wilde. Kunst maken.

 

Wat is kunst? 

Frans haalde de woorden aan van Picasso: "Als ik wist wat kunst was dan hield ik het voor mijzelf”, of die van Hugo Claus, die gezegd zou hebben: "Kunst heeft niets met echtheid te maken". Om dit te illustreren gebruikte hij een aantal voorbeelden. Kunstgras, kunstlicht, kunstbloemen of kunstgebit, allemaal onecht maar wel kunst.  Wat is kunst?

Het ene roept hele andere emoties op dan het andere. Om dit nogmaals duidelijk te maken gebruikte hij de theorie van een van de andere mensen die hij hoog heeft zitten, Einstein. Een uur naast een mooie vrouw duurt oneindig veel korter dan het lichamelijk kontakt met een hete kachel. Een treffend voorbeeld van relativiteit. 

Kunst doet hetzelfde. Het raakt je, of het raakt je niet. Iedereen beleeft dingen anders, dus ook kunst. 

Na Frans Faber krijgt Gerrit de Wilde het woord. Gerrit komt oorspronkelijk van Beverwijk. In Makkum heeft hij evenwel zijn thuis gevonden. Hij wil daarom velen bedanken, maar vooral de leden van het bestuur van Makkum Art. Het is geweldig hoe zij KUNST in Makkum op de kaart zetten. Met een vlot deuntje op de mondharmonica besluit hij zijn speech. 

 

Thilda Adema voorzitter Makkum Art bedankt de sprekersThilda Adema voorzitter Makkum Art bedankt de sprekers

 

Thilda Adema neemt nog eenmaal de microfoon ter hand om te bedanken voor alle mooie woorden en wenst iedereen deelnemers, vrijwilligers en bezoekers een paar fantastische dagen toe tijdens Makkum Art.