VV Makkum viert 75 jarig jubileum, Makkumer Belboei

VV Makkum viert 75 jarig jubileum

...een jaartje later dan maar...

Redactie Makkum 06-06-2022

Afgelopen vrijdag 3 en zaterdag 4 juni vierde de VV Makkum haar 75 jarige jubileum. Nu is de vereniging opgericht op 18 juni 1946 en stond het jubileum gepland voor juni 2021, maar vanwege de covid-19 perikelen kon dat toen natuurlijk niet doorgaan. Vaak komt van afstel.. uitstel, maar niet in Makkum. Althans niet als het feestjes betreft. U heeft in de Makkumer Belboei al vaker artikelen kunnen lezen over ingehaalde feestjes.

De festiviteiten gingen vrijdag van start met een programma voor de jongste jeugd. ‘s Avonds stond er een Feest Quiz op het programma waaraan dertig teams deelnamen. Volle bak dus. Het was een hele leuke quiz.  Tijdens het optreden van Scaramouche werden de prijswinnaars bekend gemaakt. De Feest Quiz werd gewonnen door: ‘De buurtjes van de Polle, tweede werden de Super 11 en de derde prijs ging naar Kuba’.

 

De Zaterdag begon al vroeg met een voetbalclinic voor de pupillen. Vanaf 10:00 uur  stond in de feestent de receptie & reünie op het programma. Voor de presentatie werd een beroep gedaan op de  vaardigheden van Tjerk Bruinsma. 

 

Na een welkom voor alle aanwezigen en in het bijzonder voor de ereleden, Nico en Tjitske Altena, Siebe Stellingwerff en Melle Cuperus, ging Tjerk Bruinsma de zaal in om even met leden wat woorden te wisselen. Zijn eerste gang was naar mevrouw Pieters, echtgenote van Karts Pieters die een ‘eeuwigheid’ voorzitter was geweest. Mevrouw Pieters kreeg de tent aan het lachen met haar opmerking dat: “ dit alleen mogelijk was geweest, omdat haar man thuis een geweldige voorzitster als voorbeeld had.”.  Ook een aantal andere ereleden kwamen aan het woord. Helaas viel het geluid zo nu en dan weg, waardoor de gesprekken wat slecht waren te volgen.

 

De feestzaal. Natuurlijk een feesttent. Het officiële deel zit er op...De feestzaal. Natuurlijk een feesttent. Het officiële deel zit er op...

 

De sprekers.

Als eerste spreker werd de heer Minne Modderman, KNVB Noord,  naar voren gehaald. De heer Modderman was bij het 50 jarig jubileum ook als afgevaardigde aanwezig geweest. Volgens Modderman zorgt voetbal voor de sociale verbinding, zeker in de dorpen. Even een zaterdag- of zondagmiddag aanschuiven aan de bar en je kent alle nieuwtjes uit het dorp weer. Zeker de ‘sappige’. Na dat de heer Modderman er nog even fijntjes op had gewezen, dat 250 leden echt veel beter klinkt dan 249 volgen nog enige fraaie woorden. Als laatste volgde het zichtbare cadeau. Samen met Tjitske Altena toonde hij een nieuwe vlag van de KNVB. Nu met de tekst 1946 – 2021 VV Makkum.

 

De tweede spreker was de heer Sylvester van Vliet, zoon van Kees van Vliet.  Kees van Vliet was in de oorlogsjaren naar Makkum gekomen om uitzending naar Duitsland te voorkomen. Na zijn onderduik periode in Makkum is hij hier blijven wonen. Kees van Vliet was één van de mede oprichters van de VV Makkum in 1946. En dat waren hele andere tijden. Vandaag de dag zijn voetballers ‘zielige watjes’. Alles wordt voor ze verzorgd en nog ‘piepen en zeuren’ ze eeuwig. Nee dat was eertijds wel anders. Vervolgens toonde van Vliet een lerenbal met veter, die al nooit fraai voelde, maar als het regende hard als steen werd en zwaar als lood. Koppen!!. Op de schoenen, stalen neuzen en vaste noppen. Vastgezet met spijkers. Echt hele andere tijden!. De VV Makkum voetbalt in de Ajax kleuren wit shirt met rode baan. En dat heeft ze te danken aan van Vliet senior. Op een oude elftal foto gaat iedereen gekleed in dat wat hij voorradig had, maar niet Kees. Kees had een echt voetbaltenue. Een Ajax tenue. Toen nog wel met zwarte broek.  Dit tenue heeft hij toen ook voor Makkum geregeld en zo willen we graag geloven, via Ajax. Veel meer voor de hand liggend hebben we nu gehoord is, dat het afdankertjes waren van de voetbalvereniging uit Enkhuizen. Sylvester van Vliet zou later op de ochtend het eerste exemplaar van de ‘glossy’ krijgen die is samengesteld door Aise Gielstra. Een beeld van 75 jaar VV Makkum.

 

Als laatste spreker kwam Arend Poog aan het woord. Als sinds 1971. In de midden jaren zeventig van de vorige eeuw werd hij eerst assistent wedstrijd secretaris en al na twee jaar zelfs de eerste man. Als wedstrijd secretaris was hij onder anderen verantwoordelijk voor oefenwedstrijden. Wanneer het op de ‘klei’ niet meer kon zocht hij tegenstanders op de ‘zandgronden’. Dat viel niet altijd in goede aarde. Het betekende namelijk dat zo’n oefenwedstrijd, soms maar gedeeltelijk gespeeld, de hele zaterdag opslokte. Even voetballen deden en doen de Makkumers graag, maar wel even. Er zijn meer leuke dingen te doen op de zaterdag. Daarnaast is hij al jaren actief als consul. Keuren van de velden op de vroege zaterdag ochtend en dan beslissen. Het giet oan, of net. Verder had hij nog een aardig anekdote over de ‘mores’ van eertijds. Maar dat verhaal is meer geschikt voor aan de bar dan in een blad.

Erwin Zeinstra.

Als spreker was Erwin Zeinstra uit Dronrijp aangezocht. Een grensrechter? Hardop werd het niet gezegd, maar de dagen vooraf gaande aan dit jubileum proefde je wel enig onbegrip.  Wat kon een grensrechter nu hebben te vertellen?

Binnen vijf minuten was het muisstil. Erwin Zeinstra maakte deel uit van het ‘Team Kuipers’.  Samen met scheidsrechter Björn Kuipers en college grensrechter Sander van Boekel vormde hij de kern van een arbitraal trio dat maar liefst negen internationale finales floot. Erwin Zeinstra neemt de toehoorders mee op de weg die leidde tot de laatste wedstrijd van dit team. Finale EK 2021 in Engeland. Met de woorden: “Mooier dan dit wordt het niet.” zette Björn Kuipers een punt achter zijn loopbaan en ‘Team Kuipers’. Vele videoclips en de daarbij horende communicatie van het  arbitrale trio onderling gaven een geweldig beeld van de prestaties die worden geleverd. Maar ook van alle techniek en mankracht die wordt ingezet. Echt indrukwekkend. Een foutje en het is over en uit. Het ‘Team Kuipers’ heeft een aantal keren ook op het randje van de ‘afgrond’ gebalanceerd. Beslissingen die uitgebreid werden geanalyseerd en in twijfel werden getrokken. Steeds was er toch nog een camerabeeld die de juistheid van de beslissing bevestigde. In een scheidsrechters team draait alles op vertrouwen. Alles moet in een ‘split second’. En alles moet goed, want de belangen zijn gigantisch. Zeinstra zei: “zodra ik iets zie gaat de vlag omhoog. Daarna ga ik er pas over nadenken.”. Ja, dan twijfel je later best wel even. Een hele mooie presentatie, die veel begrip en inzicht kweekt.

Erwin Zeinstra wordt bedankt door Tjerk Bruinsma. Top was hetErwin Zeinstra wordt bedankt door Tjerk Bruinsma. Top was het

 

Het laatste officiële onderdeel was het bedanken van diverse mensen waaronder de jubileumcommissie door het bestuur van de Vereniging. Covoorzitter Jan Hiemstra gaf tevens een blik op de werkzaamheden waarmee het bestuur en de vereniging bezig is. Op naar de 100 zo was zijn slotzin.

 

‘s Middags waren er nog speciale trainingen voor de junioren en aansluitend de laatste competitie wedstrijd van Makkum 1. Voor Makkum stond er niet meer echt wat op het spel, dus lekker ‘ballen’. Hierbij trok SVM 1 aan het langste eind 2-3, maar daar maalde niemand om. Onder de douche en ‘FEESTEN’. Het werd met een gezellig volle tent, waar de Makkumer Blues Brothers voor de muziek zorg droegen, een heerlijke afsluiter.