theaterproductie Hid Hero en het referendum, Makkumer Belboei

Theaterproductie Hid Hero en het referendum

...belangrijke Bolswarder historie komt samen...

Persbericht Makkum 06-07-2022

Donderdagavond 8 september gaat de openlucht theatervoorstelling Hid Hero en het referendum in première in de achtertuin van het voormalige Weeshuis aan de Kerkstraat in Bolsward. Er komen meerdere voorstellingen. Zo’n zeventig acteurs, koorleden, kinderen en muzikanten uit Bolsward en wijde omgeving doen mee aan de voorstelling. De repetities zijn in volle gang. Een grote groep kostuummakers is al weken aan de slag passende kleding te maken voor het theaterproject.

Campagnebeeld Hid Hero en het ReferendumCampagnebeeld Hid Hero en het Referendum

 

In het stuk komen twee belangrijke Bolswarder gebeurtenissen samen: de historie van het in 1553 opgerichte Weeshuis én het in 1952 gehouden referendum over Europese samenwerking dat uiteindelijk leidt tot de oprichting van de huidige Europese Unie. 

 

Inhoud

Het stuk speelt zich af in het Bolsward van 1952. In dat jaar valt een brief op de mat van het stadhuis. Bolsward is samen met Delft uitgekozen voor een volksraadpleging over mogelijke Europese samenwerking. Het is het eerste proefreferendum ooit in Nederland. Onder leiding van toenmalig burgemeester Bruinsma raakt de stad raakt in de ban. Maar dan verrijst Hid Hero Jelbeths, de oprichtster van het Weeshuis, uit haar graf. Zij maakt zich grote zorgen over de toekomst van de zwakkeren, met name de wezen waarvoor zij ooit het Weeshuis heeft opgericht. Het leidt tot pittige confrontaties tussen haar en de burgemeester, die het referendum ziet als dé kans om Bolsward voor eens en altijd op de kaart te zetten. Passend bij het tijdsbeeld van 1952 is ook een belangrijke rol weggelegd voor de destijds in de regio bekende voddenboer Eusie.

 

Alleen al door de deelname van brassband Broken Brass onderscheidt Hid Hero en het referendum zich van andere openluchtvoorstellingen in ons land. Als geen ander weet het negenkoppige professionele blazersensemble een eigen saus over het theaterspektakel te gieten. De inbreng van professionals beperkt zich bij Hid Hero en het referendum niet alleen tot Broken Brass. Ook de hoofdrolspelers Michelle van de Ven (Hid Hero) en Rik Witteveen (burgemeester Bruinsma) zijn van professionele huize. De beroepsacteurs en muzikanten worden aangevuld met een grote groep getalenteerde amateurspelers en koorleden uit Bolsward en wijde omgeving. Ook de musicalopleiding MUZT doet mee met een grote groep (wees)kinderen. 

 

Het script voor Hid Hero is geschreven door de bekende Friese toneelschrijver Bouke Oldenhof. Bruun Kuijt is regisseur van Hid Hero en het referendum. De ticketverkoop is inmiddels gestart. Ze zijn verkrijgbaar via de website www.hidhero.nl  Daar valt ook veel informatie te lezen over zowel de historie van de twee Bolswarder historische feiten als de theatervoorstelling.