Makkum Merke 2022, Makkumer Belboei

Makkum Merke 2022

...130 jarige Kaatsvereniging Makkum organiseert de Merke…

Redactie Makkum 21-07-2022

Terwijl we dit schrijven regent het gestaag. Dat was tijdens de merkedagen wel anders. Na de perikelen de afgelopen jaren ten gevolge van de corona was nu alles weer min of meer normaal. In 2020 kon het feest helemaal geen doorgang vinden. In 2021 weer wel, maar nog op een aangepaste manier. Nu was het bijna weer als van ouds.

De weken vooraf gaand aan de Merke hoorde je allerlei verschillende verhalen. Te beginnen met de locatie van de kermis. Een dwarsligger hield tegen dat de kermis in het centrum van het dorp kon staan. Een veel kleinere tent en geen bands. 

 

Op dinsdag 13 juli een briefje in de brievenbus. De straten in het centrum, de Touwenlaan, de Kerkstraat en de Buren zullen op donderdag 14 juli afgesloten zijn in verband met de jaarmarkt. Hé dit is wat er ‘vroeger’ ook gebeurde. Weer een jaarmarkt, maar de kermis dan?

 

Nou die stond weer mooi gewoon in het centrum. Niks aan de hand dus. Veel ‘gel..’ over niks. Oh ja het was ook mooi zonnig weer. Echt top dus. Een wandeling langs het kaatsveld toonde, dat de feesttent mogelijk wat kleiner was, maar echt niet vééél kleiner. Eigenlijk was alles weer zoals we dat voor de corona periode gewend waren. 

 

De draaimolen/zweef gewoon op het Plein en de rest op de MarktDe draaimolen/zweef gewoon op het Plein en de rest op de Markt

 

Op vrijdag avond de Pub Quiz. Een fenomeen dat er tegenwoordig helemaal bijhoort. Zaterdag de Hoofdklasse partij. Zondag het jongenskaatsen, dat dat nog van deze tijd is. Alleen jongens? Maandag opnieuw een partij voor heren. Nu Hoofdklasse door elkaar loten en alle andere klassen. Op de website van de Makkumer Kaatsvereniging kunt u hier alles over lezen, maar met slechts 6 parturen was dit een tegenvaller. Er werd daarnaast ook door de vrouwen gekaatst, maar hiervan vinden we geen gegevens op de website. Tenslotte op dinsdag de ‘Grote Makkumer Merke Ledenpartij’. Voor velen de belangrijkste dag van de Merke. Waar een vierdaagse geen doorgang kon vinden werd op het veld van de ‘Seize’ naar harte lust gekaatst. Er werd zelfs in de oudste klasse in poules gekaatst. Nou hulde. Het was voor deelnemers en publiek, heel talrijk, een geweldige dag. 

 

Was alles dan als altijd? Nee zeker niet. Het grootste verschil was wel, dat er dit jaar geen rondrit meer was met paarden en koetsen door het dorp. Ook geen muziek van Halleluja, maar wel een grote open bus waar alle winnaars in konden. Waarschijnlijk de nieuwe trend. Ook de keuze voor muziek in de feesttent was anders. Ook geen grote band op zaterdag avond. Waar voorheen ‘feestvierders’ uit de verre omgeving naar Makkum kwamen werd het nu een avond onder elkaar.

Vanaf de fotoshoot, alle kranswinnaars. naar de bus voor de rondrit. Vanzelfsprekend enkel voor de VIPVanaf de fotoshoot, alle kranswinnaars. naar de bus voor de rondrit. Vanzelfsprekend enkel voor de VIP's, vandaar de gastvrouwen.

 

Een aantal onder ons zullen best blij zijn dat het woensdag was afgelopen. Vele vrijwilligers die dagelijks aanwezig waren om alles goed te laten verlopen en vele bezoekers die zorgden voor een snelle doorstroming van de bierpompen, maar wel voelden dat het elke dag een ‘tikkie’ zwaarder werd. Ze kunnen nu allemaal even bijkomen. Zeker vandaag op deze regenachtige dag, maar de meesten zullen met enige weemoed terug kijken en hopen dat het haast alweer tijd is voor de 2023 uitvoering. Even geduld. De voorbereidingen gaan binnenkort weer van start.