De 'Drijvende Diva', een openlucht concert in Makkum, Makkumer Belboei

De 'Drijvende Diva', een openlucht concert in Makkum

Redactie Makkum 04-08-2022

Woensdagavond 3 augustus vond op de Grote Zijlroede, voor de oude fabriek van Tichelaar, onder sublieme weersomstandigheden het optreden plaats van de Drijvende Diva, sopraan Frédérique Klooster.  Dat één en al nog wel wat voeten in het ‘water’ had werd gaande het optreden wél duidelijk. 

Al vroeg in de avond waren de eerste gasten aanwezig langs de oever van de Grote Zijlroede. Voor de voormalige showroom annex winkel van Tichelaar’s Aardewerkfabriek was een tijdelijk tribune geplaatst voor betalende bezoekers en genodigden. Het optreden zelf, mogelijk gemaakt door de OVM Makkum, was verder geheel gratis toegankelijk.

 

De tribune. de aankomst van de Drijvende Diva.De tribune. de aankomst van de Drijvende Diva.

 

En daar werd dankbaar gebruik van gemaakt door het talrijk opgekomen publiek. Een kleedje op het gras, een kussen als zitplek en allerlei tuinstoelen gave aan het geheel een heerlijk ongedwongen sfeertje. Waar de een een meegebracht ‘theetje’ dronk, hadden anderen gekozen voor een flesje wijn. Het zag er allemaal heel gezellig uit. Natuurlijk was er niet enkel ‘klassieke muziek’ georïenteerd publiek op afgekomen. Voor deze laatse categorie was het best heel lang geduld uitoefenen. Iets over achten begon een kwartet strijkers. Met licht klassieke nummers, maar ook met bekende werken uit het populaire genre werd het publiek opgewarmd en bezig gehouden. Want ‘De Diva’ liet best wel lang op zich wachten. 

 

Een ‘druk telefonerende’ voorzitter van de OVM wekte in ieder geval de indruk dat de tijdsplanning niet geheel volgens plan verliep. Toen plots de ‘ploffende’ motor klonk van een kleine sleepboot veerden velen op, maar het bleek voor eerst loos alarm. Het kwartet in de ‘orkestbak’ op de praam van van der Bles speelde dus onverstoord door. 

 

De strijkers in de tijdelijke De strijkers in de tijdelijke 'orkestbak'

 

Toch was het wel het sein geweest dat er iets stond te gebeuren. En toen een wijl later de OVM voorzitter zich naar de nieuwe ligplaats van de sleepboot begaf werd duidelijk dat de opkomst niet lang meer op zich zou laten wachten. Achter het sleepbootje verscheen geheel in het wit gekleed de ‘Drijvende Diva’. Een waarlijk imposant schowspel, zeker toen de sleper was losgegooid en enkel een aantal met helmen getooide zwemmers de taak overnamen.

 

Voor een aantal bezoekers was dit het hoogte punt. Zij hadden gezien waarvoor ze waren gekomen. Voor de genieters van opera zang begon het nu pas. Fréderique Klooster heeft twee sessies gedaan, één bij daglicht en één in het donker.

De Drijvende Diva, sopraan Frédérique KloosterDe Drijvende Diva, sopraan Frédérique Klooster

 

Voor aanvang van het concert was er voor genodigden en betalende bezoekers de mogelijkheid om alvast kennis te maken met alle activiteiten die rond “450 jaar Koninklijke Tichelaar” worden georganiseerd. Deels in Leeuwarden, in de Princesshof, maar ook in Makkum.

De Drijvende Diva, sopraan Frédérique Kloosterhet feeërieke optreden in de tweede sessie van Frédérique Klooster