Gevelstenen Van Doniakerk kunnen er weer jaren tegenaan., Makkumer Belboei

Gevelstenen Van Doniakerk kunnen er weer eeuwen tegenaan.

Redactie Makkum 15-08-2022

Een eenvoudig zerk of een rijkversierde grafsteen, honderd jaar oud Belgisch hardsteen of moderne marmeren of granieten plaat met verbleekte letters: elk grafmonument krijgt onze volledige aandacht. Onze vakmanschap, tijd, geduld en liefde voor het werk zijn onze tools waarmee we aan de slag gaan,..........

Onder de menukeuze Restauratie vinden we deze tekst. We kijken en lezen op de website van Graf Restauratie Leijenaar uit Harlingen. Dit bedrijf is regelmatig te vinden op de begraafplaats in Makkum. Hier is de laatste tijd overigens veel gebeurd. Met het weghalen van de hoge coniferenhaag is er nu ook goed zicht op de oostkant, voor oud Makkumers, de nieuwe begraafplaats.

 

Alles ziet er sowieso goed verzorgd uit en ja dan gaan ook nabestaanden meer en meer aandacht schenken aan het graf van hun dierbaren en dit onderhouden. Natuurlijk door middel van het plaatsen van bloemen en andere decoraties, maar ook de grafsteen heeft eens in de zoveel tijd aandacht nodig. Het schoonhouden kunnen de meeste mensen zelf wel, maar zodra er aantasting door weersinvloeden plaats heeft gevonden is een meer professionele behandeling nodig. Het bedrijf Restauratie Leijenaar doet dit op zeer vakkundige wijze.

 

Een fraai voorbeeld van hun bekwame aanpak zijn een tweetal gevelstenen in de toren van de Van Doniakerk. De afgelopen weken heet Restauratie Leijenaar deze gevelstenen onder handen genomen en het resultaat van hun werk valt nu te bewonderen.

 

Zit een bezoek aan de kerk er voorlopig niet in, dan moet u het met deze fraaie foto’s doen.

 

De twee gerestaureerde gevelstenenDe twee gerestaureerde gevelstenen