Zware Jongens krijgen Gouden Plaat, Makkumer Belboei

Zware Jongens krijgen Gouden Plaat

Persbericht Makkum 07-10-2022

Afgelopen weekend werden de Zware Jongens verrast met een Gouden Plaat voor  het liedje “De Jodeljump”.  De single heeft meer dan 8.6 miljoen streams behaald. De heren kregen deze award uitgereikt door de wethouder van Cultuur en Kunst, Gemeente Súdwest Fryslân, mevr. Petra van den Akker, tijdens de afsluiting van de Sneeker Dweildag.

 

Uitreikeing van de goudenplaat tijdens de Sneker dweildagen door wethouder petra van den AkkerUitreikeing van de goudenplaat tijdens de Sneker dweildagen door wethouder Petra van den Akker

 

In het voorjaar van 2007 kwam de single 'De Jodeljump' uit van de Zware Jongens samen met DJ Daroon en Frans, de Belgische Jodelkoning. Waylon van der Heijden was verantwoordelijk voor de productie en de single verscheen onder het label Berk Music. Datzelfde jaar wordt de plaat uitgeroepen tot ‘feesthit van het jaar’. Ondanks de bescheiden notering in de hitlijsten, is het een populaire plaat in alle kroegen, en op alle feesten. Zo ook in de wintersportgebieden is het nu nog steeds een veel gedraaide plaat. Wat heel frappant is dat het liedje, ondanks dat het Nederlandstalig is, maandelijks zo’n 20.000 keer per maand gestreamd wordt in de landen Noorwegen en Zweden.

 

De act De Zware Jongens bestaande uit Fokko Dam en Arie Kuipers is ontstaan in 2000. Fokko Dam is onder meer bekend als "De man met de bordjes" van de Blauhúster Dakkapel, Arie Kuipers is componist van onder meer de schaatshit -Bonkevaart/Bonkefeart- en maakte deel uit van De Dikke Lulband, een duo dat vooral in studentenkringen populair was.

 

De eerste hit was het -Bejaardenlied-, daarna kwam de Nederlandse versie van -Anton aus Tirol-. Verdere spraakmakende nummers volgden waaronder Wurst, Wurst, Wurst, Stil Aan De Overkant, De Kneu en De lege Krattenwals.

 

Luisteren op Spotify