Alternatief verwarmen? , Makkumer Belboei

Alternatief verwarmen?

....Zo blijft het binnenklimaat gezond....

Persbericht GGD Makkum 21-10-2022

Nu de gasprijzen zo hoog liggen, kiezen sommige mensen voor alternatieve manieren om het huis te verwarmen. Zoals een hout- of petroleumkachel of kaarsen. Hierbij komen verbrandingsgassen vrij. GGD Fryslân adviseert om goed te letten op een gezond binnenklimaat. Verbrandingsgassen hoeven niet schadelijk te zijn, zolang je maar goed ventileert.

 

Waarom ventileren?

Door goed te ventileren zorg je voor een gezond klimaat in je huis en verbruik je minder energie. Een raam op een kier of een ventilatierooster openzetten terwijl je het binnen juist warm wilt houden klinkt misschien tegenstrijdig. Toch is het goed om te doen. Frisse, verse lucht warmt sneller op en het zorgt ervoor dat er geen onderdruk ontstaat. Dit bespaart dus stookkosten. De stoffen die vrijkomen, door bijvoorbeeld het gebruik van een houtkachel, vinden een weg naar buiten en de frisse lucht komt binnen.

 

 

Goed ventileren doe je zo:

·       24 uur per dag roosters open houden en/of;

·       een raam op een kiertje zetten en/of;

·       het ventilatiesysteem aanzetten en;

·       af en toe, 10-15 minuten de ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Het is belangrijk om de ruimten te luchten.

 

 

Schimmel op de muur? Zo voorkom je het.

In een huis waar het kouder is dan 15 graden, worden muren vochtiger. Zorg ervoor dat het huis nooit kouder wordt dan 15 graden en houdt de muren droog. Zo krijgt schimmel weinig kans.

 

Een paar tips:

·       maak de muren van de badkamer droog na het douchen;

·       houdt de deur van de douche zoveel mogelijk dicht en zorg voor goede ventilatie van de douche;

·       laat de was buiten drogen, als het weer het toelaat.