Molendag Súdwest-Fryslân, Makkumer Belboei

Molendag Súdwest-Fryslân

..zondag 27 november a.s van 11:00 tot 16:00 uur..

Persbericht Makkum 29-10-2022

Een groot aantal van de molens in het gebied van de gemeente Súdwest-Fryslân zullen deze zondag draaien en bij voldoende wind volop in bedrijf zijn. Afgelopen jaren was er op deze molendag in ieder geval genoeg wind, water en graan om meel van te malen en hout om tot planken te  zagen. 

Op de unieke molen dag In de gemeente Súdwest-Fryslân kunt u dit allemaal mee beleven en ervaren hoe het destijds in zijn werk ging, er staan meer dan 30 windmolens in onze gemeente. Meer 20 molens zullen mee doen aan deze molendag. Het merendeel van de molens zijn poldermolens, maar ook enkele houtzaag- en korenmolens, de Amerikaanse windmotoren, en zelfs een Tjasker staan binnen onze gemeentegrenzen.

De molen van CornwerdDe molen van Cornwerd

 

Op het gebied van polderbemaling zijn er diverse typen molens, te weten achtkante grondzeilers, spinnekop-molens, boerenmuontsen, grote en kleine windmotoren en tjaskers. Er is bewust gekozen voor de laatste zondag van november, in dit jaargetijde kunnen de molens laten zien waar ze voor gebouwd zijn malen, zagen en pompen. Iets wat op de landelijke of Friese Molendagen vaak niet kan, omdat er meestal vanwege het weer op deze molendagen niet gemalen mag of kan worden bij gebrek aan wind.  

 Kijk op onze website www.molenstichtingswf.nl  voor de  actuele lijst met alle deelnemende molens in onze meest molenrijke gemeente van Nederland..