Lezing Friese paleontoloog Anne Schulp in Natuurmuseum Fryslân, Makkumer Belboei

Lezing Friese paleontoloog Anne Schulp in Natuurmuseum Fryslân

Persbericht Makkum 16-11-2022

De GEA Kring Friesland organiseert regelmatig een lezing in het Natuurmuseum Fryslân. Ze vinden plaats op de woensdagavond. In de lezing van 16 november vertelt de Friese paleontoloog Anne Schulp over onderzoek naar de T. rex.

Iedereen kent de beroemde en beruchte dino Tyrannosaurus rex. Meer dan 66 miljoen jaar geleden maakte deze 12 meter lange vleeseter het westen van Noord-Amerika onveilig. Een van de meest complete T. rex skeletten werd tien jaar geleden opgegraven door een team van Naturalis uit Leiden; het skelet vormt daar nu het hoogtepunt van de nieuwe dinosauruszaal.

Foto: Servaas Neijens - Pete Larson en Anne Schulp bezig met een T.rex schedelFoto: Servaas Neijens - Pete Larson en Anne Schulp bezig met een T.rex schedel

 

Maar wat weten we over het leven van zo’n uitgestorven dinosaurus? Wat kunnen de fossielen ons vertellen? Wat weten we over het dieet, de verwondingen, de snelheid, de schubben en het gezichtsvermogen, de kleur, de reukzin en de veren van T. rex? De dinosauruspaleontologie is anno 2022 lang niet meer alleen een zaak van botten opgraven en skeletten in elkaar zetten. Nieuwe, geavanceerde onderzoekstechnieken bieden in het lab een dieper kijkje in de biologie van uitgestorven dieren – de T. rex niet uitgezonderd.

 

Abonnementhouders van het Natuurmuseum en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd de lezing bij te wonen en hebben gratis toegang. Wel wordt er een bijdrage voor koffie en thee gevraagd. Inloop is vanaf 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur