Sinterklaas aankomst in Makkum, Makkumer Belboei

Sinterklaas aankomst in Makkum

.......zonnig, koud en ?????????.......

Redactie Makkum 20-11-2022

Als zich al honderden mensen hebben verzameld op de haven in Makkum verschijnt een klein stoombootje bij de haven ingang. Verschrikte gezichten, vooral bij ouders. Wat is dit. Waar is de grote stoomboot. Sinterklaas komt toch niet met zo’n klein bootje. Daar kunnen nooit alle cadeautjes en snoepgoed op.

 

Het bootje nadert evenwel razendsnel en eenmaal voor de wal springen er twee Pieten uit met een groot net gevuld met pakjes. Iedereen voelt, nu ook de kinderen, dat er iets goed mis is. Ook Jetze Genee en zelfs wethouder Bauke Dam weten zich even geen raad met de situatie. De twee Pieten gaan er in tussen van door richting centrum. Door hun grote haast verliezen ze wel zo nu en dan een pakje. De eerst nog vriendelijk lachende verkeersregelaars voelen aan dat er wat fout zit, maar…….

 

Dan gaat er een zucht van verlichting door de nu wel heel veel mensen die naar de haven zijn gekomen. Een groot schip met aan dek veel Pieten. versiert met vlaggen en Sinterklaas zelf komt aanvaren. Hallelujah speelt de mooiste sinterklaasliedjes en iedereen lacht weer. Al handen schuddend ondergaat de Sint het welkomstwoord. 

 

Sinterklaas zelf omringt door vele Pieten zet voet aan wal.Sinterklaas zelf omringt door vele Pieten zet voet aan wal.

Vanaf de haven gaat Sinterklaas vergezeld van zijn Pieten die handen vol snoep uitdelen en nog meer snoep aan kinderen die tekening hebben gemaakt ,of zich hebben verkleed richting Markt. Ook hier natuurlijk de nodige plichtplegingen, maar helaas heeft Sinterklaas wel een beetje een vervelende mededeling.

 

Heel veel kinderen, enkele verkleed heten Sinterklaas welkom. Hallelujah verhoogt de feeststemming met vele mee te zingen kinderliedjesHeel veel kinderen, enkele verkleed heten Sinterklaas welkom. Hallelujah verhoogt de feeststemming met vele mee te zingen kinderliedjes

 

“Een paar, twee om precies te zijn, van zijn Pieten hebben veel cadeautjes meegenomen die voor de kinderen in Makkum waren. Sinterklaas wil het liever niet hardop zeggen, maar het was wel waar. Ze hadden ze gestolen”. Spontaan bracht één van de kinderen het gevonden pakje dat uit het net van de ‘boeven’ was gevallen terug naar Sinterklaas en daarna volgden meer kinderen.

 

Plotseling opnieuw veel onrust. Wie de ‘boeven’ heeft gevangen , misschien de verkeersregelaars, weten we niet maar met veel tumult werden de ‘deugnieten’ naar het podium gebracht. Ze wisten zelf ondertussen ook wel, dat het een hele foute en domme streek was geweest. Ze verontschuldigden zich dan ook wel duizendmaal. Hoe hadden ze zo onnozel kunnen doen. Verschrikkelijk.

 

Deze twee vriendelijk lachende verkeersregelaars waarschijnlijk niet, maar misschien hun collegaDeze twee vriendelijk lachende verkeersregelaars waarschijnlijk niet, maar misschien hun collega's

 

De boeven worden opgebracht.De boeven worden opgebracht.

 

Liep het gelukkig al met al toch nog goed af. Het was echter wel een hele lange ontvangst geweest en menig kinderkopje trok een beetje wit weg van de kou. Gelukkig konden ze nu allemaal naar plekken waar voor de verschillende leeftijdsgroepen leuke dingen werden georganiseerd. 

 

En later op de avond een paar liedjes zingen en de schoen opzetten. Sinterklaas was in Makkum met heel veel Pieten. Ze zouden vast in elk huis wel wat in de schoen stoppen.