Fryske scholen strijden tegen elektronisch afval, Makkumer Belboei

Fryske scholen strijden tegen elektronisch afval

Tien basisscholen uit de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren doen mee met de E-waste Race.

Gemeente Súdwest-Fryslân Makkum 27-04-2025

Tien basisscholen uit de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren doen van 12 mei tot en met 5 juni mee met de E-waste Race. De tien deelnemende teams gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval. Dat wordt ook wel e-waste genoemd. De kinderen zorgen ervoor dat elektronisch afval een tweede leven krijgt. Zo leveren ze een bijdrage aan de circulaire economie. 

Defect mobieltje of oud toetsenbord?

Mensen die in de buurt van een van de deelnemende scholen wonen kunnen tussen 12 mei en 5 juni oude elektronische apparaten gratis thuis laten ophalen. Aanmelden kan via de website: www.ewasterace.nl.

Het gaat om apparaten met een stekker of een plek voor een batterij. Bijvoorbeeld een oud toetsenbord, kapotte waterkopker, defect mobieltje of versleten kabels. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder e-waste en mogen dus niet worden ingeleverd.

 

Recyclen en minder grondstoffen

Door klein elektronisch afval apart in te leveren, komen schadelijke stoffen niet in het milieu. Ook zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig voor het maken van nieuwe elektronische apparaten. De E-waste Race maakt het makkelijk voor mensen in de buurt, want: leerlingen halen het afval thuis op. De leerlingen krijgen punten voor het inzamelen, hergebruiken en repareren van apparaten. De school met de meeste punten wint een schoolreisje. Wie oude elektronische producten inlevert, ontvangt kortingscodes voor duurzame producten.

De scholen die in De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân meedoen zijn: Sint Bonifaciusschool, Neutraal Bijzondere Basisschool De Barte, CBS de Ferbining, Daltonschool De Blinker, IKC Sint Mattheüs, Daltonschool De Kogge, CBS de Paedwizer, OBS De Ynset, Master Sneek, CBS de Trieme.

 

foto bij artikel: Fryske scholen strijden tegen elektronisch afval