Koninklijk Tichelaar Aardewerk<br>centraal in sfeervolle expositie in Doniakerk, Makkumer Belboei

Koninklijk Tichelaar Aardewerk
centraal in sfeervolle expositie in Doniakerk

Aardewerk in de Kerk

van de redactie Makkum 06-07-2025

Onder grote belangstelling vond de feestelijke opening plaats van een bijzondere expositie in de Doniakerk te Makkum. Voorzitter de heer Van der Kolk van Stichting Van Donia heette de aanwezigen welkom en lichtte het programma toe: tussen de sprekers door zou het onlangs gerestaureerde orgel, Naber uit 1847, te horen zijn, en de officiële opening zou verricht worden door wethouder Petra van den Akker van de gemeente Súdwest-Fryslân, die kunst, cultuur en erfgoed in haar portefeuille heeft.

foto bij artikel: Koninklijk Tichelaar Aardewerk<br>centraal in sfeervolle expositie in Doniakerk

 

Maar voordat het zover is, eerst even een  terugblik. In 2024 vond, als onderdeel van het bredere project Iepen Ierdewurk, de tentoonstelling Snakken naar Tichelaar plaats in de oude panden van de bekende aardewerkfabriek. Deze expositie, samen met de nevententoonstelling De Gezonken Schat, werd geïnitieerd door Jacob Hansma (Plaatselijk Belang) en Abe en Wytze Sligting. Hun doel was helder: een bruisende culturele plek creëren voor Makkum. De tentoonstelling trok veel belangstelling en wakkerde de interesse voor het Makkumer aardewerk opnieuw aan.

 

Abe Blanksma was de eerste spreker van de middag. Als enthousiast verzamelaar van Makkumer aardewerk is hij één van de drijvende krachten achter het idee van een permanente tentoonstelling. Hij vertelde over het traject dat leidde tot de expositie die nu in de Doniakerk te zien is. In het najaar van 2024 kwamen enkele betrokkenen bij elkaar met de wens om opnieuw een tentoonstelling in te richten in de oude Tichelaarpanden, liefst met een VVV-informatiepunt erbij. Door bouwwerkzaamheden in 2025 bleek dat voorlopig niet mogelijk. En toen kwam de Doniakerk in beeld – voor veel Makkumers nog altijd “gewoon de kerk”, maar inmiddels een geschikte tijdelijke expositieruimte.

Het uiteindelijke doel, zo vertelde Blanksma, is ambitieus: een Koninklijk Tichelaar Museum in Makkum, dat zich kan meten met gevestigde namen als het Jopie Huisman Museum, het Hannemahuis of het Planetarium.

 

Blanksma sprak zijn dank uit aan alle vrijwilligers, partners en sponsoren. Met name Mark de Witte, RUDEBO, Zonweringsindustrie Makkum en Koninklijke Tichelaar werden genoemd voor hun bijdrage in materialen en bruiklenen. Financiële steun kwam van het Fiksfonds, het Gebiedsfonds Nij Hiddum-Houw en Arcadia (gemeente Súdwest-Fryslân), die het culturele belang van dit initiatief onderstreepten.

 

Na zijn toespraak volgde orgelspel door de heer Tilstra, waarna het woord werd gegeven aan Toos van As. Zij vertelde met een glimlach hoe ze in september 2024 een WhatsAppbericht van Gerda Pals kreeg: “Heb je volgende week ook eventjes tijd voor mij? Ik heb wat hulp nodig bij een idee – wel een leuk idee.” Dat leuke idee bleek een expositie van doopjurken te zijn, geïnspireerd op een soortgelijke tentoonstelling in Marrum.

Het idee sloeg aan, maar het regelen ervan bleek meer werk dan gedacht. Er moesten mensen worden benaderd die nog doopjurken hadden, en er kwamen verhalen en foto’s bij. Janneke Post, buurvrouw van Gerda, ontpopte zich tot creatieve kracht en verzorgde dit onderdeel met zorg. De jurken hangen nu, samen met de bijbehorende foto's en verhalen, aan een frame dat door Sietse is gebouwd en door Bobby is geverfd. Van As sloot haar bijdrage af met gepaste trots op het eindresultaat.

 

Wethouder Petra van den Akker ontvangt uit handen van Abe Blanksma een boek over Tichelaar AardewerkWethouder Petra van den Akker ontvangt uit handen van Abe Blanksma een boek over Tichelaar Aardewerk

 

Na nog een muzikaal intermezzo kreeg wethouder Petra van den Akker het woord. Zij prees de unieke combinatie van aardewerk, doopjurken en de kerk als expositieruimte: “Een perfecte match.” Met de woorden “Ik verklaar de expositie voor geopend” sloot zij het officiële deel af.

De tentoonstelling is vanaf nu te bewonderen in de Doniakerk. Een bijzondere plek waar verleden, ambacht en verhalen samenkomen.

De neven tentoonstelling over doopjurken en hun verhalenDe nevententoonstelling over doopjurken en hun verhalen