Scheepsbel mijnenjager ‘Zr. Ms. MAKKUM’ Makkumer Belboei

Scheepsbel mijnenjager ‘Zr. Ms. MAKKUM’

...wordt opgehaald IN MAKKUM door nieuwe bemanning...

Durkje Hoeksema

Na een onderhoudsperiode van anderhalf jaar zal op vrijdag 11 maart 2022 de scheepsbel van Zr. Ms. Makkum weer worden teruggeven aan de commandant LTZ1 D. (Dinant) Laros van de ZR.MS Makkum door de burgemeester van Súdwest-Fryslân Jannewietske de Vries. De bel is in 2020 gedurende de onderhoudsperiode, zoals de traditie dat wil, tijdelijk in bewaring gegeven aan Makkum wiens naam de mijnenjager draagt.  De Stichting Ald Makkum heeft de scheepsbel al die tijd een veilig onderkomen gegeven in het Makkumer Waaggebouw.

 

De Zr. Ms. Makkum (1985) is het oudste nog in dienst zijnde marinevaartuig. Het werd gedoopt in de Makkumer haven door Mevrouw Tichelaar. Het schip ligt momenteel in Zeebrugge en is bezig met een opwerkperiode, hierbij wordt de bemanning klaargestoomd om operationeel ingezet te worden. Een van de hoofdtaken van de mijnenjager Zr. Ms. Makkum is het ruimen van explosieven op onder andere de Noordzee. Aan het einde van 2022 volgt een inzetperiode in NAVO-verband. 

Makkum is GRUTSK dat dit schip de naam ‘Zr. Ms. Makkum’ draagt. Dit vanwege het belangrijke handelscentrum en strategische positie in de Middeleeuwen.

 

Vrijdag 11 maart 2022 om 11:00 uur zal de overdracht plaatsvinden in of nabij het Waaggebouw, Waagsteeg 3 te Makkum.

 

 

.